Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

"Αδελφοποίηση" παιδικής λογοτεχνίας Ελλάδας Κίνας

Μπορεί τα παιδιά στην Ελλάδα και την Κίνα να μεγαλώνουν με διαφορετικό τρόπο, ήθη και φυσικά έθιμα, ήρθε όμως η ώρα που δύο συγγραφείς, ένας από την Ελλάδα και ένας από την Κίνα, θα ενώσουν τις ιστορίες τους και θα "παντρέψουν" βιβλία για παιδιά.

Ηδη, στην Κίνα ταξιδεύουν και στήνουν γέφυρα διαπολιτισµικής συνεργασίας με την Ελλάδα, τα «Τρία µικρά λυκάκια», «η Μαύρη γάτα» και «τα Μαγικά µαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά.

Πρόσφατα υπεγράφη στο Πεκίνο η συμφωνία για την υλοποίηση του Προγράμματος Διαπολιτισμικής Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας (Sino - Greek Cultural Exchage Project) στo πλαίσιo της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου του Πεκίνου (παρουσία της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης).

Πρόκειται για μία ιδέα πολιτιστικών ανταλλαγών του Ευγένιου Τριβιζά βασισμένη στο "πάντρεμα" δύο παιδικών βιβλίων. Το ένα βιβλίο θα είναι γραμμένο από Έλληνα συγγραφέα και εικονογραφημένο από Κινέζο εικονογράφο, και το δεύτερο βιβλίο θα είναι γραμμένο από Κινέζο συγγραφέα και εικονογραφημένο από Έλληνα εικονογράφο. Και τα δύο βιβλία μαζί, στην ίδια θήκη, μεταφρασμένα από κορυφαίους μεταφραστές, θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα και στις δύο χώρες. Συνδυάζοντας έτσι, δημοφιλείς σε κάθε χώρα συγγραφείς με άγνωστους για τη χώρα αυτή ξένους λογοτέχνες, επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση της κυκλοφορίας και απήχησης των βιβλίων αυτών.

Ο αγαπημένος συγγραφέας μικρών και μεγάλων στην Ελλάδα Ευγένιος Τριβιζάς και η Qin Wenjun, η δημοφιλέστερη συγγραφέας παιδικών βιβλιών στην Κίνα, με εκατομμύρια αντίτυπα βιβλίων στο ενεργητικό της, υπέγραψαν τη συμφωνία υλοποίησης της πρώτης φάσης του Προγράμματος Διαπολιτισμικής Συνεργασίας.

Παρόμοιες συμφωνίες και τρόποι προώθησης προγραμματίζονται και για άλλες κατηγορίες βιβλίων, όπως ποίηση, διήγημα κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά, ''Τα τρία μικρά λυκάκια'', ''Η τελευταία μαύρη γάτα'' και '' Τα μαγικά μαξιλάρια'' - μεταφρασμένα στα κινεζικά με επιχορήγηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου - κυκλοφορούν ήδη στην Κίνα από τον People's Literature Publishing House, το μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της χώρας.

Tα τρία αυτά βιβλία έχουν ενταχθεί στο ''All people civil reading program'', ένα πρωτοποριακό κρατικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, τα καλύτερα παιδικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, επιλεγμένα από κρατικές επιτροπές εκπαιδευτικών και διανοούμενων, μεταφρασμένα στην κινεζική γλώσσα, τυπώνονται σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και διατίθενται σε όλα τα σχολεία και τις οργανώσεις νεολαίας της Κίνας, ξεκινώντας πιλοτικά από την επαρχία Γουανγκντόνγκ.

Πέρα όμως από το πρόγραμμα ελληνοκινεζικής συνεργασίας, πέντε θεατρικά έργα του Ευγένιου Τριβιζά θα παρουσιαστούν τη φετινή σεζόν σε θεατρικές σκηνές. Πρόκειται για τα έργα: «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» που θα ανεβεί στην Παιδική Σκηνή του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου, κάνοντας πρεμιέρα στις 31 Οκτωβρίου στο Βασιλικό θέατρο, οι «Τρεις πριγκίπισσες και ένα τετράφυλλο τριφύλλι» στο θέατρο "Αλέκος Αλεξανδράκης" και «Η μάγισσα Φουφήχτρα» σε νέα παραγωγή στην «Παραμυθοχώρα». Εξάλλου, για δεύτερη χρονιά θα συνεχίσουν να παίζονται «Ο ταύρος που έπαιζε πίπιζα» στο θέατρο "Ακάδημος" και το «Για μια χούφτα μπάμιες» στο θέατρο «Πειραιώς 130».


Πηγή : Σκάι


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου