Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Πόσο απέχει η Ουγγαρία από τον Κορινθιακό;

Της Βάλιας Μπαζού

Η απάντηση στο ερώτημα είναι «ούτε ένα μέτρο» και  δεν πρόκειται για  ευφυολόγημα, αφού δυστυχώς η «έκρηξη» του τοξικού «Τσερνομπίλ» στην Ουγγαρία έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που έκανε η Greenpeace πριν από τρία χρόνια, καταγγελίες που πέρασαν, όπως συνηθίζεται στη χώρα μας στα ψιλά.
Γιατί η κόκκινη τοξική λάσπη που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει στην Ουγγαρία το θάνατο 7 ανθρώπων, τον σοβαρό τραυματισμό 800 και  ανυπολόγιστες βλάβες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, είναι ένα πρόβλημα γνώριμο στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια!
Όπως κατήγγειλε για μια ακόμα φορά η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση με αφορμή την τρομακτική καταστροφή στην Ουγγαρία «στη χώρα μας, η μονάδα παραγωγής αλουμίνας ‘Αλουμίνιο της Ελλάδας’ απορρίπτει επί σαράντα και πλέον χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες τόνους κόκκινης λάσπης κάθε χρόνο στα νερά του ευαίσθητου και κλειστού κόλπου του Κορινθιακού».
Το εργοστάσιο βρίσκεται στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας στο βόρειο Κορινθιακό και η έκχυση της κόκκινης λάσπης γίνεται στον κόλπο των Αντικύρων  «με υποθαλάσσιους μεταλλικούς αγωγούς μήκους 2 χιλιομέτρων οι οποίοι εκβάλουν σε βάθος νερού περίπου 110 μέτρων ενώ η μέση ετήσια παραγωγή κόκκινης λάσπης ανέρχεται σε 800.000 τόνους».
Η Greenpeace, έχει πραγματοποιήσει έρευνες και μετρήσεις με τη βοήθεια του πλοίου της Rainbow Warrior το 2007 ενώ έλληνες επιστήμονες έχουν εντοπίσει το πρόβλημα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «οι έρευνες που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1994-95, έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη έχει πλέον καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόλπου των Αντικύρων αλλά και του Κορινθιακού κόλπου».
Συγκεκριμένα στον κόλπο των Αντικύρων, δίπλα στους υποθαλάσσιους αγωγούς που απορρίπτουν την κόκκινη λάσπη, έχουν δημιουργηθεί δύο λόφοι κόκκινης λάσπης ύψους 25 μέτρων, ενώ στον πυθμένα της κεντρικής λεκάνης του Κορινθιακού κόλπου καλύπτει επιφάνεια 277 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «αν και η κόκκινη λάσπη χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων ωστόσο, η επίδραση της κόκκινης λάσπης στους θαλάσσιους οργανισμούς και κατ΄ επέκταση στη δημόσια υγεία, μέσα από τη χρόνια κατανάλωση αλιευμάτων από την περιοχή, δεν έχει μελετηθεί συστηματικά».

Υ.Γ
Η φωτογραφία είναι από τις έρευνες του Rainbow Warrior για την κόκκινη λάσπη στο Κορινθιακό


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου