Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Πρώτη ώρα ...σινεμά !


Ο Μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος  Τέχνης και Πολιτισμού "Γυμνός Οφθαλμός"  προσπαθεί να φέρει σε επαφή τους μικρούς μαθητές  με τον καλό κινηματογράφο.

Ο "Γυμνός Οφθαλμός" από το 1995 δίνει κάθε χρονιά τις δικές του εξετάσεις με κριτές τους μικρούς μαθητές και τους δασκάλους τους.
Για την τρέχουσα σχολική χρονιά ο "Γυμνός Οφθαλμός" προτείνει έναν πλούσιο κατάλογο Κινηματογραφικών Ταινιών, από τον οποίο, για τη δική σας διευκόλυνση, αρχικά επιλέγει:


A. ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Για τους μαθητές, που μπορούν να διαβάσουν τους ελληνικούς υποτίτλους (από Τρίτη Δημοτικού και πάνω) οι 2 βασικές προτάσεις μας είναι:

1.VITUS του Fredi M. Murer

 

Ο Vitus είναι ένα παιδί θαύμα έχοντας μουσικό χάρισμα και ταυτόχρονα μαθηματική σκέψη που θα ζήλευαν πολλοί επιστήμονες. Οι γονείς του βλέπουν σε εκείνον τα όνειρα τους να πραγματοποιούνται και ελπίζουν πως θα σταδιοδρομήσει ως σολίστας του πιάνου. Το 12χρονο παιδί όμως, έχοντας κουραστεί από τις αυξημένες απαιτήσεις των γύρω του αλλά και από το γεγονός της «κατάρας» που κουβαλά και τον καταδικάζει σε έλλειψη μιας φυσιολογικής παιδικής ηλικίας θα αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Έτσι δραπετεύει από την καθημερινότητα του και ζει μια κρυφή, δεύτερη ζωή που τον κάνει ευτυχισμένο.

Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.  Κινηματογραφική προβολή στην Ελλάδα: Ιανουάριος 2009


Β. Μιά Ιστορία γιά τον Αη Βασίλη του Juha Wuolijoki

Πρόκειται γιά την πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, που αναφέρεται στην παιδική ηλικία του Αη Βασίλη. Μια χριστουγεννιάτικη ταινία για όλη την οικογένεια.
Ρεκόρ εισιτηρίων όλων των εποχών στη Φινλανδία.


ΥΠΟΘΕΣΗ: Σ'ένα απομακρυσμένο χωριό στη Λαπωνία, ο νεαρός Nικόλας χάνει την οικογένειά του σ'ένα ατύχημα. Οι συγχωριανοί του αποφασίζουν να αναλάβουν από κοινού την ανατροφή του ορφανού παιδιού, συμφωνώντας κάθε οικογένεια να τον φροντίζει για ένα χρόνο. Στο τέλος κάθε χρόνου, την ημέρα των Χριστουγέννων, ο Nικόλας θα πρέπει να πηγαίνει σε άλλο σπίτι. Για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στους χωριανούς, ο μικρός Νικόλας αποφασίζει να φτιάξει παιχνίδια για τα παιδιά κάθε οικογένειας, ως αποχαιρετιστήρια δώρα. Όμως όταν το χωριό θα χτυπηθεί από πείνα, ο Nικόλας θα αναγκαστεί να δουλέψει σαν μαθητευόμενος στον ερημίτη ξυλουργό Iisakki. Τώρα πια μπορεί να φτιάχνει ακόμα ομορφότερα δώρα και να δουλεύει όλο και πιο γρήγορα. Ο Iisakki, όμως, που μισεί τα παιδιά, απαγορεύει στον Nικόλα να φτιάχνει δώρα και έτσι η παράδοση των Χριστουγεννιάτικων δώρων θα κινδυνεύσει να διακοπεί.
Εάν ληφθεί υπ'όψιν το γεγονός, ότι τα περισσότερα Σχολεία διαλέγουν να δούν μιά ταινία λίγο πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Αναλυτικά στοιχεία γιά την ταινία στην επίσημη ιστοσελίδα της:   
 
3. ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ & ΠΡΩΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ)

Από έναν πλούσιο κατάλογο, μεταγλωττισμένων στα Ελληνικά, κινουμένων σχεδίων διαλέγω το εξαιρετικό ΛΙΟ, ΕΝΑ ΛΙΟΝΤΑΡΑΚΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠ' ΤΑ ΑΛΛΑ (La Storia Di Leo)

Αναλυτικά στοιχεία γιά την ταινία στο:  

 
Μεταξύ των προτεινομένων κινουμένων σχεδίων υπάρχουν ταινίες όπως:




AΖΟΥΡ ΚΑΙ ΑΣΜΑΡ   


 



ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΑΣΟΣ  
Ο ΝΕΣΜΟΝΤ & ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ
Ο ΚΙΡΙΚΟΥ & Η ΜΑΓΙΣΣΑ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΚΟΥΔΑ
CERCLEEN - ΜΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΝΤΙΚΟΙΣΤΟΡΙΑ
CERCLEEN - ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ
ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΟΥΝΟΥΠΑΚΙΑ


Οι προβολές μπορούν να φιλοξενηθούν είτε σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα, είτε ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, από την στιγμή, που υπάρχει ο κατάλληλος χώρος.
Ο απαραίτητος γιά την προβολή εξοπλισμός ήχου κια εικόνας βαρύνει αποκλειστικά τον Σύλλογό μας και σε καμμιά περίπτωση τα ενδιαφερόμενα Σχολεία.

Ο "Γυμνός Οφθαλμός", λαμβάνοντας γιά ακόμα μιά χρονιά υπ'όψιν τους δύσκολους καιρούς, κρατάει παγωμένη την τιμή του εισιτηρίου, η οποία ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών κυμαίνεται από 3 μέχρι 5 ευρώ.


Για οποιαδήποτε απορία αλλά και πρότασή σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κ. Παναγιώτη Μ. Σπρίντζο, τηλεφωνικά ή μέσω e-mail στα:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Μ. ΣΠΡΙΝΤΖΟΣ: τηλ.:6988234164 
sprintzos.p@gmail.com                       2610 - 434239


NIKOΛΑΟΣ Ε. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ:
τηλ.: 6946180636 e-mail: gymnosofthalmos@gmail.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου