Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Κόλπος του Μεξικού : Η ιστορία ενός εγκλήματος

 
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα απώλεσε τη λαϊκή εμπιστοσύνη και ενδέχεται ακόμη και να τορπίλισε την επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η επιτροπή που όρισε ο ίδιος ο Λευκός Οίκος για να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες –αν όχι τη μεγαλύτερη- περιβαλλοντικές καταστροφές στην αμερικανική ιστορία.
 
Σύμφωνα με τους δύο επικεφαλής της, το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης έγκειται στην πρόωρη κοινοποίηση υπολογισμών για το μέγεθος της καταστροφής, που υπαγόρευαν ότι η πετρελαιοκηλίδα ήταν έως και 60 φορές μικρότερη απ’ ό,τι τελικά αποδείχθηκε! 
 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητικής ομάδας για λογαριασμό της ίδιας της κυβέρνησης, από το κοίτασμα διέρρεαν καθημερινά περί τα 60.000 βαρέλια αργού πετρελαίου. Οι πρώτες κυβερνητικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μόλις 1.000 βαρέλια. Κι ενώ οι αρμόδιοι έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας πως οι λανθασμένοι υπολογισμοί δεν είχαν ουσιαστική επίπτωση στη διαχείρηση της κρίσης, η επιτροπή έχει διαφορετική άποψη. 
 
«Πώς κατανέμεις τους πόρους σου αν δεν γνωρίζεις πόσο σοβαρή είναι η απειλή;», διερωτήθηκε ο Ουίλιαμ Ράιλι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Πιστεύεται επίσης πως οι ίδιες, λανθασμένες εκτιμήσεις ενθάρρυναν την ΒΡ να επιχειρήσει να καλύψει το κοίτασμα με μια γιγαντιαία θολωτή κατασκευή που, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν αποτελεσματική. 
 
«Τα χρήματα από τα πρόστιμα να διατεθούν για την αποκατάσταση του Κόλπου»
 
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται σε έκθεσή του που δημοσιοποιείται σήμερα να προτείνει κάτι μάλλον προφανές και εύλογο: τμήμα του ποσού που θα συγκεντρωθεί από τα πρόστιμα, τα οποία επιβλήθηκαν στην ΒΡ και σε άλλους ομίλους, να επενδυθεί σε πρωτοβουλίες για την «αναγέννηση» του Κόλπου του Μεξικού.
«Οι πόροι αυτοί είναι απαραίτητοι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφή που υπέστη η περιοχή», αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο Ρέι Μέιμπους. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη συμφωνήσει με την προτροπή του υπουργού. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να απευθυνθεί στο Κονγκρέσο ζητώντας τη διάθεση ενός «μεγάλου ποσού» που θα βοηθήσει την περιοχή –κυρίως τη Λουιζιάνα- να ορθοποδήσει.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου