Ενα ειδικό υποθαλάσσιο παρατηρητήριο που θα καταγράφει επί τρεις μήνες και θα αποθηκεύει το παράξενο φαινόμενο της διαφυγής μεγάλης ποσότητας αερίων από τα έγκατα της γης, που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στον πυθμένα του λιμανιού στο Κατάκολο Ηλείας, πόντισαν με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα οι επιστήμονες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ΗΥΡΟΧ.
Οπως λένε, ολόκληρη η περιοχή του Κατακόλου στην Ηλεία χαρακτηρίζεται από μεγάλες διαφυγές αερίων και αποτελεί ένα εξαιρετικό φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη τους. Συνολικά οκτώ θέσεις μελετούνται ή πρόκειται να μελετηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, μεταξύ των οποίων η Μαύρη Θάλασσα, η Βαλτική, φιόρδ της Σκωτίας και της Σουηδίας και λίμνες της Ελβετίας.
Στην Ελλάδα θα μελετηθούν συστηματικά ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και η θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου.
Οι έρευνες πραγματοποιούνται από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον αν. καθηγητή Γεώργιο Παπαθεοδώρου, και τους Μαρία Γεραγά, λέκτορα, Δημήτρη Χριστοδούλου δρ ωκεανογράφο, Ηλία Φακίρη, Μαργαρίτα Ιατρού, Σταυρούλα Κορδέλα και Μιχάλη Πρεβενιό. Πολύτιμη είναι η συμβολή του καθηγητή Γεώργιου Φερεντίνου, ενώ κεντρικό συντονισμό κάνει το Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο Κατάκολο έχουν εντοπιστεί οι μεγαλύτερες διαφυγές αερίων στη δυτική Ελλάδα. Από τις πρώτες αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για θερμογενή αέρια (μεθάνιο, υδρόθειο κ.ά.) τα οποία ανέρχονται προς την επιφάνεια από βαθύτερα γεωλογικά στρώματα και διά μέσου των ρηγμάτων της περιοχής.
Σημαντική διάσταση του πειράματος είναι η πιθανή σύνδεση των διαφυγών με τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου