Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

«Naturmobil»: Το νέο οικολογικό αυτοκίνητο


Το νέο οικολογικό αυτοκίνητο ακούει στο όνομα «Naturmobil» και αποτελεί μια πρωτοποριακή εφεύρεση που συνδυάζει τη μηχανική του 19ου με αυτή του 21ου αιώνα: ένα όχημα από πλεξιγκλάς μέσα στο οποίο βρίσκεται ένα... άλογο το οποίο τρέχει πάνω σε έναν κινούμενο ηλεκτρικό ιμάντα!

Η κατασκευή απλή: ένα όχημα από πλεξιγκλάς, έξι τροχοί και ένας ηλεκτρικός ιμάντας, πάνω στον οποίο είναι δεμένο ένα άλογο. Στο μπροστινό τμήμα του οχήματος, βρίσκονται δύο καθίσματα για τους επιβάτες και το αναγκαίο τιμόνι. Ο οδηγός δεν έχει παρά να ανάψει τη μηχανή του ιμάντα και τότε το άλογο αναγκάζεται να αρχίσει να τρέχει, θέτοντας σε κίνηση το όχημα. Στη συνέχεια, ο καλπασμός του αλόγου παρέχει κίνηση στους τροχούς και ταυτόχρονα επαναφορτίζει τη μπαταρία του ηλεκτρικού ιμάντα, με αποτέλεσμα το «σύστημα» να μπορεί να αγγίξει την ταχύτητα των 45 χμ/ώρα!

Το εν λόγω πρωτοποριακό όχημα είναι δημιούργημα ενός Ιρανού μηχανικού, του Hadi Mirhejazi. Ο κ. Mirhejazi δήλωσε ότι του πήρε περίπου δύο χρόνια για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το «απόλυτο οικολογικό όχημα», όπως το αποκαλεί. Τόνισε, μάλιστα, πως έχει λάβει ειδικά μέτρα και για την άνεση του... αλόγου! Συγκεκριμένα, το άλογο - που θα αποτελεί στην ουσία τον «κινητήρα» του Naturmobil - θα είναι τοποθετημένο κάτω από ένα «στρώμα» από κρύο νερό, ώστε να μην υποφέρει από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα περιττώματα του αλόγου, ο κ. Mirhejazi έχει ήδη λάβει τα μέτρα του, προσθέτοντας ένα απαραίτητο εξάρτημα στο όχημα: μια τεράστια σακούλα όπου θα συγκεντρώνονται τα περιττώματα, ώστε να μην λερώνονται οι δρόμοι. Υφίσταται βέβαια ένα μικρό «μειονέκτημα»: καθώς δεν υπάρχει χώρισμα ανάμεσα στο άλογο και στους επιβάτες, η δυσάρεστη μυρωδιά είναι πολύ πιθανόν ότι θα κάνει τους επιβαίνοντες να... υποφέρουν! Παράλληλα, το γεγονός ότι η μέγιστη ταχύτητα που αγγίζει το όχημα είναι τα 45 χμ/ώρα αποτελεί ακόμα ένα αρνητικό στοιχείο της πρωτοποριακής εφεύρεσης.

Ο κ.Mirhejazi ήλπιζε να προσελκύσει τα βλέμματα των διαφημιστών και να τοποθετήσει οθόνες υγρών κρυστάλλων στα πλαϊνά τοιχώματα του οχήματος, όπου θα προβάλλονταν διαφημιστικά σποτ. Με αυτό τον τρόπο σκόπευε να χρηματοδοτήσει μια παγκόσμια περιοδεία του νέου οικολογικού του οχήματος. Ωστόσο, οι χορηγοί δεν επέδειξαν ανάλογο ενδιαφέρον, και έτσι ο δημιουργός του οχήματος έχει ήδη προτείνει δημόσια να παραχωρήσει δωρεάν το πρωτότυπο όχημα και την πατέντα για ανακατασκευή του.

Πηγή: Guardian


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου