Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Στο ίντερνετ το περιβάλλον της Ελλάδας


Tη δημιουργία του Οικοσκοπίου (www.oikoskopio.gr), μιας φιλόδοξης χαρτογραφικής εφαρμογής, ανακοίνωσε η WWF Eλλάς φιλοδοξώντας να συμπληρώσει ένα κενό στο χώρο της περιβαλλοντικής πληροφορίας στην Ελλάδα. Ο νέος αυτός δικτυακός τόπος προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε έναν «περιβαλλοντικό χάρτη» της Ελλάδας.

Μέσω των απλών εργαλείων της ιστοσελίδας, μπορεί να συνδυαστεί η απεικόνιση τοπογραφικών, περιβαλλοντικών και υδρογραφικών στοιχείων. Παράλληλα, ο επισκέπτης αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες για οικισμούς, προστατευόμενα φυτικά είδη αλλά και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση κάθε περιοχής.

Πέραν της συνεισφοράς του στο χώρο της περιβαλλοντικής πληροφορίας, το Οικοσκόπιο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για περιηγητές και ταξιδιώτες, καθώς είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. ΄

Βιότοποι, προστατευόμενες περιοχές αλλά και δεδομένα για την έκταση, την ακριβή θέση και τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι πλέον προσβάσιμα σε κάθε χρήστη του διαδικτύου.

Πολίτες ανά την Ελλάδα που ενδεχομένως δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα πληροφόρησης, μπορούν «με ένα κλικ» να ενημερωθούν για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Η νέα αυτή διαδικτυακή εφαρμογή αποτελεί κι έναν πολύτιμο «σύμμαχο» όποιου πολίτη επιθυμεί να κινηθεί νομικά για περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Μέσω της συνοδευτικής φόρμας καταγγελίας αλλά και της δυνατότητας εκτύπωσης του χάρτη με τα πλήρη στοιχεία, οι πολίτες μπορούν πλέον να υποβάλλουν επαρκώς στοιχειοθετημένες και ακριβείς καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές.

Πηγή : Σκάι



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου