Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Προσοχή πέρασμα αρκούδας !


Θεσσαλονίκη, 07.08.09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΡΚΟΥΔΑΣ!

Μετά από 6 επίσημα καταγεγραμμένα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες και 4 ακόμη περιστατικά που μας κατήγγειλαν οδηγοί χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά το ζώο από την άνοιξη του 2009, τοποθετήθηκαν οι πρώτες προειδοποιητικές πινακίδες στη Δυτική Μακεδονία και σε σημεία που αποτελούν πέρασμα για την αρκούδα.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και συγχρηματοδότηση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στοχεύει στην τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα σημεία των νομών Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών για την ελαχιστοποίηση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες.

Ήδη, σύμφωνα με τις επιτόπιες παρατηρήσεις της ομάδας πεδίου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, οι οδηγοί ελαττώνουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου τους στη θέα των πινακίδων και είναι πιο προσεκτικοί.

Ως το τέλος του μήνα θα έχουν τοποθετηθεί 40 συνολικά πινακίδες από τα συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προτείνει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιφέρειες με μόνιμη παρουσία αρκούδας. Μετά από επικοινωνία του Δασαρχείου Κόνιτσας για την καταγγελία τροχαίου με αρκούδα (συνέβη στην Κόνιτσα τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου) η οποία επέζησε αλλά με σημαντικές ζημιές στο όχημα, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για επέκταση της δράσης και με προτεραιότητα στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Αναμένουμε τώρα την ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβε η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ για την τοποθέτηση του ειδικού φράχτη κατά μήκος της Εγνατίας Οδού καθώς και στις κάθετες οδούς-εξόδους σύμφωνα με τα ειδικά υπομνήματα που έχουν κατατεθεί προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ας προσέξουμε όλοι ώστε να μη χάσουμε κι άλλη αρκούδα στο δρόμο.

ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Με την παράκληση να δημοσιευθεί-μεταδοθεί

Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Βάσω Πετρίδου

Επικοινωνία/ευαισθητοποίηση κοινού Τ. 6937422537 & 2310 555920




Πιο συγκεκριμένα οι θέσεις που προτάθηκαν από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για την τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι:

· Στο δρόμο Φλώρινα – Πρέσπες – Κρυσταλλοπηγή – Καστοριάς: Στην έξοδο από την πόλη της Φλώρινας, μεταξύ Πισοδερίου – Ανταρκτικού, μετά τη διασταύρωση Μικρολίμνης στις Πρέσπες, μεταξύ Τριγώνου – Κώττα, μεταξύ Κρυσταλλοπής – Τελωνείου, στα όρια των νομών Φλώρινας – Καστοριάς και στην πρόσβαση προς τα Κορέστια στη Θέση Χάνι Μπιρίκι.

· Στο δρόμο Φλώρινα Καστοριά μέσω Βιτσίου: στην έξοδο από την Υδρούσα, στα όρια των Νομών Φλώρινας - Καστοριάς στο όριο των αλπικών λιβαδιών με το δάσος της οξιάς πριν το Χιονοδρομικό του Βιτσίου και πριν τη Βυσσινιά.

· Στο δρόμο Υδρούσα – Νυμφαίο πριν από τις κοινότητες

· Στη διάβαση Βεύης – Ξινού Νερού, στο ύψος του Ξ. Νερού, στο σημείο των 3 νεκρών αρκούδων και μετά τη διασταύρωση της Βεύης.

· Στο δρόμο Φλώρινα – Καστοριά μέσω Κλεισούρας: Μεταξύ Αγραπιδιάς και Σκλήθρου, στα όρια των νομών Καστοριάς - Φλώρινας και μετά την στροφή της Βασιλειάδας.

· Στην περιοχή του Γράμμου: πριν το Νεστόριο στη διασταύρωση της Αγίας Άννας και στην είσοδο του Νομού Καστοριάς από τα Μαστοροχώρια στην περιοχή της Χρυσής.

· Στο Άσκιο: Δυτικά στην είσοδο του Νομού Καστοριάς μετά το Δρυόβουνο και μετά την Μηλίτσα, ανατολικά στο δρόμο για Βλάστη στο Εμπόριο και τη Βλάστη.

· Στο δρόμο Γρεβενά – Μέτσοβο, στη διασταύρωση Πηγαδίτσας, στην Κρανιά και στα όρια των Νομών Γρεβενών – Ιωαννίνων.

· Στο δρόμο Γρεβενά – Καλαμπάκα, στην έξοδο μετά τα Γρεβενά στους Αγίους Θεοδώρους και στην Άνοιξη.

· Στο δρόμο Γρεβενά - Βασιλίτσα στη Βασιλίτσα.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου