Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2009

Μοίρασαν τασάκια στους λουόμενους θεριακλήδες

Στόχος της πρωτότυπης εκστρατείας ήταν να αποτρέψουν τη ρύπανση των ακτών, που δέχονται κάθε χρόνο... τόνους από αποτσίγαραΜε 20.000 αλουμινένια τασάκια «εξόπλισε» τις παραλίες ο Πολιτιστικός Τουριστικός Οργανισμός της Νομαρχίας Καβάλας. Μέλη του Οργανισμού πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες από τις πολυσύχναστες παραλίες του νομού και πρόσφεραν τασάκια στους θεριακλήδες και αμετανόητους καπνιστές, σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψουν από το να... φυτεύουν τις γόπες τους στην άμμο.


Στόχος ήταν να αποτραπεί η ρύπανση των ακτών, που δέχονται κάθε χρόνο... τόνους από αποτσίγαρα. Μάλιστα μετά την απαγόρευση του καπνίσματος και στη χώρα μας, τα επιβατηγά πλοία αποτελούν την πλέον σημαντική πηγή ρύπανσης των θαλασσών με αποτσίγαρα, αφού το κάπνισμα απαγορεύεται στους εσωτερικούς χώρους, όχι όμως και στα καταστρώματα, έτσι η θάλασσα αποτελεί για τους καπνιστές το... μεγάλο τασάκι. Ενα αποτσίγαρο χρειάζεται μέχρι και πέντε χρόνια για να διασπαστεί στο θαλασσινό νερό και όταν αυτό συμβεί, εκχύνονται στο περιβάλλον δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, όπως κάδμιο, μόλυβδος και αρσενικό. Τα αποτσίγαρα αποτελούν τροφή για τη θαλάσσια πανίδα, όμως δελφίνια, ψάρια, θαλασσοπούλια τραυματίζονται όταν τα καταναλώνουν στον οισοφάγο ή και πεθαίνουν από ασφυξία.

Στοιχεία

Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, κάθε χρόνο σχεδόν 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων εισέρχονται στο περιβάλλον και φυσικά μεγάλο μέρος αυτών προέρχονται από λουόμενους στις παραλίες. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν ότι ο μέσος Ελληνας καπνίζει 16 τσιγάρα την ημέρα, δηλαδή 3.900.000 Ελληνες παράγουν καθημερινά 62.000.000 αποτσίγαρα, μέρος των οποίων ρίχνεται στο περιβάλλον.

Οι γόπες κάνουν και φέτος «παρέλαση» στις ελληνικές παραλίες και οι υπεύθυνοι των μπαρ και των εστιατορίων χρειάζονται... απόχες για να τις καθαρίσουν - όσοι το κάνουν. Το πιο έξυπνο πάντως μήνυμα σχετικό με το θέμα είναι σε πανό στον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκη, το οποίο φέρει την υπογραφή πολιτικής νεολαίας και γράφει: «Μη φυτεύετε τις γόπες σας στις παραλίες. Δεν ανθίζουν».


Πηγή : Έθνος

1 σχόλια:

thumper είπε...

Μπράβο πραγματικά στον Πολιτιστικό Τουριστικό Οργανισμό της Νομαρχίας Καβάλας για την πρωτοβουλία που πήρανε να μοιράσουνε τασάκια. Είναι πραγματικά δύσκολο να τα περιμένουμε όλα από τους θεριακλήδες οι οποίοι τόσα χρόνια έχουνε συνηθίσει να καπνίζουνε και να πετάνε τις γόπες τους στον περιβάλλοντα χώρο.
Απαράδεκτη γενικότερα η κατάσταση με τις γόπες τις οποίες βλέπουμε σε κάθε σχεδόν παραλία της χώρας μας. Προσωπικά θυμάμαι παραλία που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα η οποία χωρίς τις γόπες που ήτανε φυτεμένες παντού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ ωραία και καθαρή για μπάνιο. Δυστυχώς όμως κανείς δε μπορεί ούτε να απλώσει την πετσέτα του καθώς όπου και να κοιτάξει υπάρχουνε μύριες γόπες, που και αντιαισθητικές είναι αλλά και πηγή μόλυνσης.
Ελπίζω ανάλογες πρωτοβουλίες σαν αυτήν που είδαμε στην Καβάλα να δούμε και σε άλλες παραλίες και νομούς της χώρας μας. Είναι κρίμα να καταστρέφουμε το φυσικό μας πλούτο με το τσιγάρο.

Δημοσίευση σχολίου