Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Πυρκαγιές: το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής


Για όσους γνωρίζουν πώς λειτουργεί η σημερινή κυβέρνηση ή έχουν καταλάβει τι ακριβώς συνέβη στις καταστροφές του 2007, οι πυρκαγιές που αυτή την ώρα καταστρέφουν ό,τι πράσινο είχε απομείνει στην Αττική ήταν αναμενόμενες.
Σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου.


Πριν από δύο χρόνια, τα ΜΜΕ των “νταβατζήδων” διέπραξαν ένα μεγάλο έγκλημα: απέκρυψαν από τους πολίτες ψηφοφόρους ότι η καταστροφή της Πάρνηθας και της Πελοποννήσου οφειλόταν στην ανικανότητα της κυβέρνησης και των ανθρώπων που είχε τοποθετήσει επικεφαλής των μηχανισμών πυρόσβεσης.

Ενα στέλεχος που συμμετείχε τότε στην επιχείρηση δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού μού είχε εκμυστηρευθεί ένα χαρακτηριστικό περιστατικό της πλήρους ανοργανωσιάς και έλλειψης συντονισμού που οδήγησαν στην καταστροφή της περιοχής: το ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Καραμανλή στην Ηλεία είχε χάσει επαφή με το έδαφος για πάνω από μια ώρα, από έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το κλιμάκιο που υποτίθεται ότι καθοδηγούσε στην Ηλεία τη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι κωμικοτραγικές σκηνές που έζησε, είχαν οδηγήσει το έμπειρο αυτό στέλεχος σε ένα συμπέρασμα: “πρόκειται για την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας”.

Η κυβερνητικής αποσύνθεση επιταχύνθηκε τα δύο τελευταία χρόνια και γι' αυτό το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Όταν ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές τον Ιούνιο, ο ανεκδιήγητος κ. Μαρκογιαννάκης δικαιολόγησε την έλλειψη ελικοπτέρων με το γεγονός ότι το μετεωρολογικό δελτίο είχε προβλέψει βροχές που θα έσβηναν τις πυρκαγιές χωρίς να χρειαστεί το νοίκιασμα ελικοπτέρων. Η άτυπη προεκλογική περίοδος και η φημολογία για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων είχε οδηγήσει έμπειρους αναλυτές όπως τον κ. Μανδραβέλη στην εκτίμηση ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο. ( βίντεο)



Εν τω μεταξύ, το ρουσφέτι και η κομματοκρατία έχουν πλήρως διαλύσει το Πυροσβεστικό Σώμα. Έμπειρα στελέχη έχουν παροπλιστεί, οι δυσμενείς μεταθέσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ η αγανάκτηση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής να δηλώνουν σε συνεντεύξεις ότι ο πολιτικός τους προιστάμενος κ. Μαρκογιαννάκης “ παρακολουθεί το δελτίο καιρού της... Πετρούλας.” Δεν αποτελεί λοιπόν καμία έκπληξη το γεγονός ότι στο Μαραθώνα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τα τηλεφωνήματα του δημάρχου, η βοήθεια δεν έφτασε εγκαίρως γιατί οι αρμόδιοι... μπέρδεψαν τις τοποθεσίες στην περιοχή.

Η οικονομική χρεωκοπία και οι οφειλές του Δημοσίου προς τις προμηθεύτριες εταιρείες, που ήταν η αιτία της καθυστερημένης μίσθωσης των ελικοπτέρων στις αρχές του καλοκαιριού, έχουν οδηγήσει το σύστημα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών στη χειρότερη θέση των τελευταίων χρόνων, τόσο από πλευράς ανθρώπων όσο και οργάνωσης ή τεχνικών μέσων. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού κύλησε χωρίς σοβαρές καταστροφές οφείλεται στις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και στην έλλειψη καυσώνων. Μερικοί ισχυροί άνεμοι ήταν αρκετοί για τη δεύτερη μεγάλη καταστροφή της Αττικής τα τελευταία δύο χρόνια.

Με κάθε μεγάλη πυρκαγιά φουντώνουν και οι συζητήσεις για τις αιτίες των πυρκαγιών, τους εμπρηστές κλπ. Η σχετική φιλολογία δεν οδηγεί πουθενά: για διάφορους λόγους πυρκαγιές θα ξεσπούν τα καλοκαίρια και είναι αναπόφευκτο ένα μέρος του δασικού πλούτου να καταστρέφεται. Το θέμα είναι να περιορίζεται η ζημιά και να αποφεύγεται η μεγάλη καταστροφή και είναι ακριβώς εδώ που η κυβέρνηση αποτυγχάνει και πάλι παταγωδώς. Παρασύροντας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που επίσης υποφέρει από την έλλειψη πόρων, την διαφθορά και τον ωχαδερφισμό των τοπικών δημοτικών “αρχόντων”.

Η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης για το κακό που πλησίαζε οφείλεται και στα μηνύματα που πήρε μετά τις πυρκαγιές του 2007. Ο κ. Καραμανλής κατάφερε να κερδίσει πανηγυρικά τις εκλογές που έγιναν αμέσως μετά, μοιράζοντας τριχίλιαρα και στηριγμένος στη θεωρία που θέλει τους φοβισμένους ψηφοφόρους σε περιόδους κρίσης να συσπειρώνονται γύρω από την εξουσία.

Μπορεί οι έκτακτες συνθήκες των τελευταίων ημερών να έβγαλαν τον “καταλληλότερο” από τη νιρβάνα του και να τον ανάγκασαν να επισκεφθεί ένα-δύο κέντρα επιχειρήσεων, σε μια επανάληψη των πτήσεων-δημοσίων σχέσεων με το χαμένο ελικόπτερο του 2007. Όμως στο πίσω μέρος του μυαλού του σκέπτεται με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιήσει τις πυρκαγιές για την πολιτική του σωτηρία. Ούτε στιγμή δεν του περνάει από το νου ότι μέσα σε μερικά χρόνια έχει καταστρέψει την Αττική και το μέλλον των κατοίκων της. Και ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει γι' αυτό.

Πηγή : tvxs

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου