Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Η «γρίπη» του φοίνικα

Δέκα μέτρα πριν την παραλιακή στην Ποσειδώνος ένα συνεργείο του δήμου Παλαιού Φαλήρου κόβει ένα φοίνικα. Οι περισσότεροι περαστικοί απορούν, ελάχιστοι ξέρουν ότι η καταστροφή του μεγάλου τροπικού φυτού είναι αναγκαία για να περιοριστεί το κολεόπτερο Rhynchophorus ferrugineus ή κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος επί το ελληνικότερον.




**«Μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί δύο με τρεις χιλιάδες φυτά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το πρόβλημα έχει εξαπλωθεί τόσο στην Αττική όσο και στο νομό Ηλείας και τη Ρόδο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κινδυνεύει ο Φοίνικας του Θεόφραστου που βρίσκεται στην Κρήτη, στο φοινικόδασος Βάι και αλλού και αποτελεί μοναδικό είδος σε όλο τον κόσμο», μας πληροφορεί ο Δ. Κοντοδήμας, ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

**Το έντομο εκτός από το να ανοίγει «θανατηφόρους» στοές στον κορμό του φοίνικα, έχει καταφέρει να ακινητοποιήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ελάχιστα, ενώ υπολογίζεται ότι κατά την επόμενη πενταετία οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ.



**«Ο κάνθαρος εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2005 από τον γεωπόνο Δ. Οικονόμου. Τότε διαπιστώσαμε ότι ανήκει στον βιότυπο (ίδια φυλή) με αυτόν που υπάρχει στην Αίγυπτο. Κάτι που επιβεβαιώνει την υποψία μας ότι ήρθε στην Ευρώπη με την εισαγωγή φοινικοειδών από τη συγκεκριμένη χώρα. Τους προτείναμε να διακόψουν τις εισαγωγές, κάτι που αποφασίστηκε πολύ αργότερα», επισημαίνει ο Δ. Κοντοδήμας.

**Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το έντομο είναι η απαγόρευση της εισαγωγής φοινικοειδών, με διάμετρο κορμού μεγαλύτερο από πέντε εκατοστά, από χώρες που έχει εντοπιστεί το κολεόπτερο. Επίσης, χρειάζεται η απαγόρευση διακίνησής τους από περιοχές της χώρας μας που έχουν προσβληθεί σε άλλες.

**Επιπλέον απαιτείται η εγκατάσταση συστήματος παγίδευσης στα σύνορα των δήμων που έχουν χτυπηθεί. Πάνω απ' όλα όμως επιβάλλονται η καταστροφή και το κάψιμο των φυτών που έχει προσβάλει το έντομο, που θα συνοδεύεται με πλήρη καταγραφή όλων των ευρημάτων.

**Η πολιτεία έχει αφήσει τη λύση του προβλήματος στους ιδιοκτήτες των φοινίκων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους καταστρέψουν με δική τους δαπάνη. Οσοι δεν το κάνουν παραπέμπονται στον εισαγγελέα! Το κόστος καταστροφής είναι υψηλό, αφού μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ για κάθε φυτό.

**Οι νομαρχίες είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τις προσβολές και να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες να κάψουν τα φυτά παρουσία γεωπόνου. Επίσης, οι δήμοι υποχρεούνται να καταστρέφουν τα προσβεβλημένα φυτά που είναι στη δικαιοδοσία τους, κάτι που άλλοι κάνουν και άλλοι όχι.

**Ο κάνθαρος καταγράφηκε πρώτη φορά στην Ινδία πριν από έναν αιώνα και περιγράφηκε ως ο κυριότερος εχθρός της ινδικής καρύδας. Το 1918 προκάλεσε ζημιές στις χουρμαδιές της Μεσοποταμίας στο Ιράκ. Στα μέσα του 1980 εντοπίστηκε στη Μέση Ανατολή και σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Δεν άργησε να εισβάλει και στα ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου. Στην Ισπανία έπληξε τον κανάριο φοίνικα, που βρίσκεται κυρίως σε πολυτελείς βίλες και τουριστικά θέρετρα. Κόπηκαν περίπου 10.000 τέτοια φυτά και η ζημιά ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ!

Πηγή : Ελευθεροτυπία


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου