Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Τέλος εποχής για τις συμβατικές λάμπες


Σε ισχύ τίθεται από αύριο 1η Σεπτεμβρίου, η απαγόρευση πώλησης των συμβατικών λαμπτήρων των 100 βατ από τα καταστήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προωθηθεί η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και των χρημάτων για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί πέρυσι το Δεκέμβριο σε κοινοτικό επίπεδο και έτσι από αύριο θα εφαρμοσθεί η απαγόρευση διάθεσης των διαφανών συμβατικών λαμπτήρων πυράκτωσης των 100 βατ, καθώς και οποιωνδήποτε ημιδιαφανών (γαλακτερών-ματ) λαμπτήρων, από τα καταστήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο τα καταστήματα θα μπορούν να ξεπουλήσουν και μετά την 1/9/09 τα διαθέσιμα αποθέματά τους, αλλά δεν θα μπορούν εφεξής να κάνουν νέες χονδρικές παραγγελίες για τέτοιες λάμπες.

Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας λαμπτήρων, οι οποίοι αν και θα είναι πιο ακριβοί, θα έχουν οκτώ έως 15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ υπολογίζεται ότι το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό θα εξοικονομεί περίπου 166 ευρώ ετησίως στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης σε ένα χρόνο θα έρθει η σειρά των συμβατικών λαμπών 75 βατ να απαγορευτούν, το 2011 θα απαγορευτούν οι λάμπες πυράκτωσης των 60 βατ, οι μικρότερες των 40 και 25 βατ θα αποσυρθούν το 2012, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 όλες ανεξαιρέτως οι λάμπες πυράκτωσης θα έχουν πλέον υποχρεωτικά εξαφανιστεί από τα ράφια των ευρωπαϊκών καταστημάτων.

Εκτιμάται ότι η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων, θα επιτρέψει την εξοικονόμηση στην Ευρώπη μέχρι και του 80% της συνολικής ενέργειας που κατανάλωναν οι παλιές λάμπες, μια εξέλιξη η οποία θα συμβάλει παράλληλα στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και, για αυτό το λόγο, το συγκεκριμένο μέτρο απόσυρσης εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο πρωτοβουλιών της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ ελπίζει να εξοικονομεί 40 TWh (τεραβατώρες) κάθε χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Καταναλωτών χαιρέτισε την έναρξη "αποκαθήλωσης" των συμβατικών λαμπτήρων από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, θεωρώντας ότι οι καταναλωτές θα επωφεληθούν και οικονομικά. Ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για το υψηλό επίπεδο υδραργύρου που περιέχουν οι νέες λάμπες και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Ανάλογες ανησυχίες για τον υδράργυρο εξέφρασε και η οργάνωση ANEC, που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους καταναλωτές σε θέματα προτύπων και προδιαγραφών των προϊόντων και επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα ένα σύστημα ανακύκλωσης των παλιών λαμπτήρων που αποσύρονται, καθώς επίσης να μπορούν οι καταναλωτές να επιστρέφουν, χωρίς χρέωση, τις χρησιμοποιημένες συμβατικές λάμπες τους στα καταστήματα από όπου τις αγόρασαν.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής πώλησης, μέσω της οργάνωσης Eurocommerce που τις εκπροσωπεί, δήλωσαν προετοιμασμένες για την απόσυρση, αλλά εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες μήπως τα καταστήματα ξεμείνουν από στοκ σε λάμπες εξοικονόμησης, για τις οποίες η ζήτηση θα αυξηθεί απότομα.

Επιπλέον μερίδα καταναλωτών έχει εκφράσει παράπονα, ότι οι νέας τεχνολογίας λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, εκπέμπουν "ψυχρό" φως, δεν έχουν ελκυστικά σχήματα και αργούν να φτάσουν στο μέγιστο της φωτεινότητάς τους.

Τόσο όμως η γερμανική εταιρία Osram, όσο και η ολλανδική Philips, οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι παραγωγοί λαμπτήρων, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι η τεχνολογία στις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας έχει βελτιωθεί αισθητά πια σε σχέση με πριν μια δεκαετία, βγάζοντας πλέον "θερμότερο" φως και παρέχοντας μεγαλύτερη ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και διαστάσεων.

Από την πλευρά της η ελληνική Greenpeace, ανέφερε ότι οι λάμπες πυράκτωσης βασίζονται σε τεχνολογία του 19ου αιώνα, που ελάχιστα έχει βελτιωθεί μέχρι σήμερα και αποτελούν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σπάταλου ενεργειακά προϊόντος, καθώς από την ενέργεια που καταναλώνουν, το 90% γίνεται θερμότητα αντί για φως.

Μία μόνο λάμπα πυράκτωσης προκαλεί την έκλυση στην ατμόσφαιρα 150 κιλών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Αντίθετα, οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν τέσσερις έως πέντε φορές λιγότερη ενέργεια, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (30 κιλά το χρόνο περίπου ανά λάμπα). Ακόμη, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, εκτιμάται ότι οι νέοι λαμπτήρες μειώνουν το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12 ευρώ περίπου το χρόνο ανά λάμπα.


(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Πυρκαγιές: το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής


Για όσους γνωρίζουν πώς λειτουργεί η σημερινή κυβέρνηση ή έχουν καταλάβει τι ακριβώς συνέβη στις καταστροφές του 2007, οι πυρκαγιές που αυτή την ώρα καταστρέφουν ό,τι πράσινο είχε απομείνει στην Αττική ήταν αναμενόμενες.
Σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου.


Πριν από δύο χρόνια, τα ΜΜΕ των “νταβατζήδων” διέπραξαν ένα μεγάλο έγκλημα: απέκρυψαν από τους πολίτες ψηφοφόρους ότι η καταστροφή της Πάρνηθας και της Πελοποννήσου οφειλόταν στην ανικανότητα της κυβέρνησης και των ανθρώπων που είχε τοποθετήσει επικεφαλής των μηχανισμών πυρόσβεσης.

Ενα στέλεχος που συμμετείχε τότε στην επιχείρηση δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού μού είχε εκμυστηρευθεί ένα χαρακτηριστικό περιστατικό της πλήρους ανοργανωσιάς και έλλειψης συντονισμού που οδήγησαν στην καταστροφή της περιοχής: το ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Καραμανλή στην Ηλεία είχε χάσει επαφή με το έδαφος για πάνω από μια ώρα, από έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το κλιμάκιο που υποτίθεται ότι καθοδηγούσε στην Ηλεία τη μάχη κατά των πυρκαγιών. Οι κωμικοτραγικές σκηνές που έζησε, είχαν οδηγήσει το έμπειρο αυτό στέλεχος σε ένα συμπέρασμα: “πρόκειται για την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας”.

Η κυβερνητικής αποσύνθεση επιταχύνθηκε τα δύο τελευταία χρόνια και γι' αυτό το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Όταν ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές τον Ιούνιο, ο ανεκδιήγητος κ. Μαρκογιαννάκης δικαιολόγησε την έλλειψη ελικοπτέρων με το γεγονός ότι το μετεωρολογικό δελτίο είχε προβλέψει βροχές που θα έσβηναν τις πυρκαγιές χωρίς να χρειαστεί το νοίκιασμα ελικοπτέρων. Η άτυπη προεκλογική περίοδος και η φημολογία για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων είχε οδηγήσει έμπειρους αναλυτές όπως τον κ. Μανδραβέλη στην εκτίμηση ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο. ( βίντεο)



Εν τω μεταξύ, το ρουσφέτι και η κομματοκρατία έχουν πλήρως διαλύσει το Πυροσβεστικό Σώμα. Έμπειρα στελέχη έχουν παροπλιστεί, οι δυσμενείς μεταθέσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ η αγανάκτηση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε αξιωματικοί της Πυροσβεστικής να δηλώνουν σε συνεντεύξεις ότι ο πολιτικός τους προιστάμενος κ. Μαρκογιαννάκης “ παρακολουθεί το δελτίο καιρού της... Πετρούλας.” Δεν αποτελεί λοιπόν καμία έκπληξη το γεγονός ότι στο Μαραθώνα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τα τηλεφωνήματα του δημάρχου, η βοήθεια δεν έφτασε εγκαίρως γιατί οι αρμόδιοι... μπέρδεψαν τις τοποθεσίες στην περιοχή.

Η οικονομική χρεωκοπία και οι οφειλές του Δημοσίου προς τις προμηθεύτριες εταιρείες, που ήταν η αιτία της καθυστερημένης μίσθωσης των ελικοπτέρων στις αρχές του καλοκαιριού, έχουν οδηγήσει το σύστημα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών στη χειρότερη θέση των τελευταίων χρόνων, τόσο από πλευράς ανθρώπων όσο και οργάνωσης ή τεχνικών μέσων. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού κύλησε χωρίς σοβαρές καταστροφές οφείλεται στις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και στην έλλειψη καυσώνων. Μερικοί ισχυροί άνεμοι ήταν αρκετοί για τη δεύτερη μεγάλη καταστροφή της Αττικής τα τελευταία δύο χρόνια.

Με κάθε μεγάλη πυρκαγιά φουντώνουν και οι συζητήσεις για τις αιτίες των πυρκαγιών, τους εμπρηστές κλπ. Η σχετική φιλολογία δεν οδηγεί πουθενά: για διάφορους λόγους πυρκαγιές θα ξεσπούν τα καλοκαίρια και είναι αναπόφευκτο ένα μέρος του δασικού πλούτου να καταστρέφεται. Το θέμα είναι να περιορίζεται η ζημιά και να αποφεύγεται η μεγάλη καταστροφή και είναι ακριβώς εδώ που η κυβέρνηση αποτυγχάνει και πάλι παταγωδώς. Παρασύροντας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που επίσης υποφέρει από την έλλειψη πόρων, την διαφθορά και τον ωχαδερφισμό των τοπικών δημοτικών “αρχόντων”.

Η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης για το κακό που πλησίαζε οφείλεται και στα μηνύματα που πήρε μετά τις πυρκαγιές του 2007. Ο κ. Καραμανλής κατάφερε να κερδίσει πανηγυρικά τις εκλογές που έγιναν αμέσως μετά, μοιράζοντας τριχίλιαρα και στηριγμένος στη θεωρία που θέλει τους φοβισμένους ψηφοφόρους σε περιόδους κρίσης να συσπειρώνονται γύρω από την εξουσία.

Μπορεί οι έκτακτες συνθήκες των τελευταίων ημερών να έβγαλαν τον “καταλληλότερο” από τη νιρβάνα του και να τον ανάγκασαν να επισκεφθεί ένα-δύο κέντρα επιχειρήσεων, σε μια επανάληψη των πτήσεων-δημοσίων σχέσεων με το χαμένο ελικόπτερο του 2007. Όμως στο πίσω μέρος του μυαλού του σκέπτεται με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιήσει τις πυρκαγιές για την πολιτική του σωτηρία. Ούτε στιγμή δεν του περνάει από το νου ότι μέσα σε μερικά χρόνια έχει καταστρέψει την Αττική και το μέλλον των κατοίκων της. Και ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει γι' αυτό.

Πηγή : tvxs

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

«Naturmobil»: Το νέο οικολογικό αυτοκίνητο


Το νέο οικολογικό αυτοκίνητο ακούει στο όνομα «Naturmobil» και αποτελεί μια πρωτοποριακή εφεύρεση που συνδυάζει τη μηχανική του 19ου με αυτή του 21ου αιώνα: ένα όχημα από πλεξιγκλάς μέσα στο οποίο βρίσκεται ένα... άλογο το οποίο τρέχει πάνω σε έναν κινούμενο ηλεκτρικό ιμάντα!

Η κατασκευή απλή: ένα όχημα από πλεξιγκλάς, έξι τροχοί και ένας ηλεκτρικός ιμάντας, πάνω στον οποίο είναι δεμένο ένα άλογο. Στο μπροστινό τμήμα του οχήματος, βρίσκονται δύο καθίσματα για τους επιβάτες και το αναγκαίο τιμόνι. Ο οδηγός δεν έχει παρά να ανάψει τη μηχανή του ιμάντα και τότε το άλογο αναγκάζεται να αρχίσει να τρέχει, θέτοντας σε κίνηση το όχημα. Στη συνέχεια, ο καλπασμός του αλόγου παρέχει κίνηση στους τροχούς και ταυτόχρονα επαναφορτίζει τη μπαταρία του ηλεκτρικού ιμάντα, με αποτέλεσμα το «σύστημα» να μπορεί να αγγίξει την ταχύτητα των 45 χμ/ώρα!

Το εν λόγω πρωτοποριακό όχημα είναι δημιούργημα ενός Ιρανού μηχανικού, του Hadi Mirhejazi. Ο κ. Mirhejazi δήλωσε ότι του πήρε περίπου δύο χρόνια για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το «απόλυτο οικολογικό όχημα», όπως το αποκαλεί. Τόνισε, μάλιστα, πως έχει λάβει ειδικά μέτρα και για την άνεση του... αλόγου! Συγκεκριμένα, το άλογο - που θα αποτελεί στην ουσία τον «κινητήρα» του Naturmobil - θα είναι τοποθετημένο κάτω από ένα «στρώμα» από κρύο νερό, ώστε να μην υποφέρει από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα περιττώματα του αλόγου, ο κ. Mirhejazi έχει ήδη λάβει τα μέτρα του, προσθέτοντας ένα απαραίτητο εξάρτημα στο όχημα: μια τεράστια σακούλα όπου θα συγκεντρώνονται τα περιττώματα, ώστε να μην λερώνονται οι δρόμοι. Υφίσταται βέβαια ένα μικρό «μειονέκτημα»: καθώς δεν υπάρχει χώρισμα ανάμεσα στο άλογο και στους επιβάτες, η δυσάρεστη μυρωδιά είναι πολύ πιθανόν ότι θα κάνει τους επιβαίνοντες να... υποφέρουν! Παράλληλα, το γεγονός ότι η μέγιστη ταχύτητα που αγγίζει το όχημα είναι τα 45 χμ/ώρα αποτελεί ακόμα ένα αρνητικό στοιχείο της πρωτοποριακής εφεύρεσης.

Ο κ.Mirhejazi ήλπιζε να προσελκύσει τα βλέμματα των διαφημιστών και να τοποθετήσει οθόνες υγρών κρυστάλλων στα πλαϊνά τοιχώματα του οχήματος, όπου θα προβάλλονταν διαφημιστικά σποτ. Με αυτό τον τρόπο σκόπευε να χρηματοδοτήσει μια παγκόσμια περιοδεία του νέου οικολογικού του οχήματος. Ωστόσο, οι χορηγοί δεν επέδειξαν ανάλογο ενδιαφέρον, και έτσι ο δημιουργός του οχήματος έχει ήδη προτείνει δημόσια να παραχωρήσει δωρεάν το πρωτότυπο όχημα και την πατέντα για ανακατασκευή του.

Πηγή: Guardian


Στο ίντερνετ το περιβάλλον της Ελλάδας


Tη δημιουργία του Οικοσκοπίου (www.oikoskopio.gr), μιας φιλόδοξης χαρτογραφικής εφαρμογής, ανακοίνωσε η WWF Eλλάς φιλοδοξώντας να συμπληρώσει ένα κενό στο χώρο της περιβαλλοντικής πληροφορίας στην Ελλάδα. Ο νέος αυτός δικτυακός τόπος προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε έναν «περιβαλλοντικό χάρτη» της Ελλάδας.

Μέσω των απλών εργαλείων της ιστοσελίδας, μπορεί να συνδυαστεί η απεικόνιση τοπογραφικών, περιβαλλοντικών και υδρογραφικών στοιχείων. Παράλληλα, ο επισκέπτης αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες για οικισμούς, προστατευόμενα φυτικά είδη αλλά και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση κάθε περιοχής.

Πέραν της συνεισφοράς του στο χώρο της περιβαλλοντικής πληροφορίας, το Οικοσκόπιο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για περιηγητές και ταξιδιώτες, καθώς είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. ΄

Βιότοποι, προστατευόμενες περιοχές αλλά και δεδομένα για την έκταση, την ακριβή θέση και τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι πλέον προσβάσιμα σε κάθε χρήστη του διαδικτύου.

Πολίτες ανά την Ελλάδα που ενδεχομένως δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα πληροφόρησης, μπορούν «με ένα κλικ» να ενημερωθούν για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Η νέα αυτή διαδικτυακή εφαρμογή αποτελεί κι έναν πολύτιμο «σύμμαχο» όποιου πολίτη επιθυμεί να κινηθεί νομικά για περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Μέσω της συνοδευτικής φόρμας καταγγελίας αλλά και της δυνατότητας εκτύπωσης του χάρτη με τα πλήρη στοιχεία, οι πολίτες μπορούν πλέον να υποβάλλουν επαρκώς στοιχειοθετημένες και ακριβείς καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές.

Πηγή : Σκάι



Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Καμίνι η Ηλεία, τώρα από τη ζέστη

Ανέβηκε το θερμόμετρο μετά τις φωτιές. Παρατηρήθηκε διαφορά θερμοκρασίας 13 βαθμών Κελσίου στα καμένα.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΕΡΕΥΝΕΣ
Στα καμένα η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους μπορεί να είναι έως και 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη απ΄ ό,τι πριν.


«Από τους 21 βαθμούς Κελσίου που είχε όταν ξεκινήσαμε από το παραθαλάσσιο Γιαννιτσοχώρι, η θερμοκρασία ανέβαινε στους 34 βαθμούς στα καμένα της Νέας Φιγαλείας. Η απόσταση είναι περίπου 15 χιλιόμετρα...».

«Πηγαίναμε στο χωριό για το γλέντι ενός γάμου. Τόσο μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στις 12.00 τα μεσάνυχτα δεν έχουμε ξαναζήσει. Νομίζαμε ότι βρισκόμασταν σε άλλη χώρα, κάπου στην Αφρική», λέει στα «ΝΕΑ» ο 34χρονος Κυριάκος Παπακυριακόπουλος, μόνιμος κάτοικος στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας, που μέτρησε τη συγκεκριμένη διαφορά θερμοκρασίας το Σάββατο 25 Ιουλίου με το θερμόμετρο του αυτοκινήτου του.

Όπως αναφέρει, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική: «Με το που κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο στη Νέα Φιγάλεια μας έπιασε η αναπνοή μας. Είχε λίγο αεράκι, το οποίο όμως ήταν πάρα πολύ ζεστό. Φυσούσε από ανατολικές διευθύνσεις, από το βουνό, όχι από τη μεριά της θάλασσας», λέει ο κ. Παπακυριακόπουλος.


«Όταν υπήρχε το δάσος τα βράδια φορούσαμε ζακέτες για να αντέξουμε τη δροσιά»

«Όταν υπήρχε το δάσος, η θερμοκρασία σπάνια ξεπερνούσε τους 25 βαθμούς τα βράδια- ακόμα και όταν η υπόλοιπη χώρα έβραζε. Με τον καύσωνα για πρώτη φορά είχαμε θερμοκρασίες μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει ο κ. Στάθης Κοκαλιάρης από τη Μάκιστο, το χωριό που είχε τις περισσότερες καταστροφές με τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007.

«Από το καλοκαίρι με τις φωτιές, που όλα ήταν γκρι, σίγουρα η περιοχή έχει πρασινίσει αρκετά. Πριν από τις πυρκαγιές βέβαια για να αντέξουμε τη δροσιά τα βράδια φορούσαμε ζακέτες και όταν πέφταμε για ύπνο σκεπαζόμασταν.

Τώρα πια δεν χρειάζονται αυτά. Ο αέρας που κατεβαίνει από το βουνό, οι κατεβασιές, είναι ζεστές», συμπληρώνει ο κ. Κοκαλιάρης, που διαπιστώνει όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της Ηλείας ότι οι φωτιές του 2007 έχουν ως συνέπεια πλέον να «ψήνονται» τα καλοκαίρια.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μανόλης Αναδρανιστάκης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η αύξηση της θερμοκρασίας σε περιοχές όπου υπήρχε δάσος που κάηκε είναι δεδομένη. «Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να καταγράψουμε με ακρίβεια την άνοδο που παρατηρείται στις συγκεκριμένες περιοχές της Ηλείας», λέει και εξηγεί ότι ο σταθμός της ΕΜΥ βρίσκεται στον Πύργο, μακριά από τις καμένες περιοχές γύρω από τη Ζαχάρω.

Και σε μικρότερες αποστάσεις
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μάνθο Σανταμούρη, διαφορές θερμοκρασίας της τάξεως των 13 βαθμών Κελσίου, όπως στην περίπτωση του Γιαννιτσοχωρίου και της Νέας Φιγαλείας, μπορούν να καταγραφούν και σε μικρότερες αποστάσεις: «Αν δεν έχουμε ανέμους που να μεταφέρουν τις θερμές ή τις ψυχρές μάζες αέρα, τέτοια διαφορά μπορεί να υπάρξει και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων όταν μιλάμε για πε ριοχές με καμένα κοντά σε ακτές όπου υπάρχει η θαλάσσια αύρα που ρίχνει κατά πολύ τη θερμοκρασία. Προφανώς όταν παρατηρήθηκε η συγκεκριμένη διαφορά θερμοκρασίας των 13 βαθμών Κελσίου δεν είχε ισχυρούς ανέμους», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σανταμούρης.

Όσον αφορά τα καμένα στην Πάρνηθα, σε έρευνα στην οποία συμμετείχε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βρέθηκε ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους μπορεί να είναι έως και 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη απ΄ ό,τι πριν, όταν δηλαδή υπήρχαν δέντρα και πυκνή βλάστηση. «Στον αέρα η διαφορά ανέρχεται σε λίγους βαθμούς και αυτό αφορά την περιοχή των καμένων. Κατά τη γνώμη μου δεν επηρεάζεται σημαντικά η ευρύτερη περιοχή», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος.

Παράμετροι
«Αναμφισβήτητα σε μία περιοχή όπου πριν υπήρχε δάσος και τώρα είναι καμένη οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Μόλις αρχίζει να ξαναβγαίνει βλάστηση, οι θερμοκρασίες μειώνονται στο έδαφος. Όσον αφορά τη θερμοκρασία αέρα, αυτή εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως το κατά πόσο φυσούν άνεμοι και ποια είναι η διεύθυνσή τους. Γενικότερα όμως μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,5 βαθμό Κελσίου», συμπληρώνει ο κ. Μάνθος Σανταμούρης.


«Έως και δύο μήνες η περίοδος επικινδυνότητας»

ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2009 στην Αρχαία Ολυμπία ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός παρουσίασε εργασία με προσομοιώσεις για τον υπολογισμό της διαφοράς της θερμοκρασίας πριν και μετά τις πυρκαγιές του 2007 στα καμένα της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργασίας, που διενεργήθηκε το 2008, η διαφορά στη μέση θερμοκρασία του αέρα υπολογίζεται ότι κατά το θέρος κυμαίνεται σε περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ η διαφορά της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας ξεπερνά και τους 2 βαθμούς.

Σε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε καμένη και μη καμένη πλευρά δάσους, με ίδιο προσανατολισμό και υψόμετρο, παρατηρήθηκε ότι ενώ στο έδαφος του δάσους καταγράφηκαν θερμοκρασίες της τάξεως των 15,9 βαθμών Κελσίου, σε μικρή απόσταση στα καμένα καταγραφόταν αύξηση κατά 6 βαθμούς. Ωστόσο, στα 2 μέτρα ύψος από το έδαφος η διαφορά έπεφτε στους 0,5 βαθμούς.

Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κώστας Δουβής, που συμμετείχε στην εργασία με τις προσομοιώσεις, «τρέξαμε το μοντέλο δύο φορές για τον μήνα Ιούλιο:

μία φορά με την περιοχή με κανονική φυτοκάλυψη και μία χωρίς. Καταγράψαμε διαφορές θερμοκρασίας έως και 2,4 βαθμούς Κελσίου στον αέρα των καμένων της Πελοποννήσου.

Απευθείας στον ήλιο
Βέβαια η αίσθηση της ζέστης μπορεί να είναι μεγαλύτερη στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς επηρεάζονται από την απευθείας ηλιακή ακτινοβολία- πράγμα που δεν συμβαίνει με τα θερμόμετρα που χρησιμοποιούνται στους σταθμούς».

Οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Πελοπόννησο το 2007 αποδείχθηκε ότι συνέβησαν όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είχε εξαιρετικά υψηλές τιμές, τονίζει ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός. «Είχε τόσο ακραίες τιμές όσο είναι εκείνες που αναμένονται για μετά το 2030 λόγω της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής», λέει. Ο δείκτης αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί τις προσεχείς δεκαετίες. Οι μεταβολές στον αριθμό ημερών επικινδυνότητας για την περίοδο μέχρι το 2050 είναι περίπου 20 επιπλέον ημέρες κατά το θέρος. Μετά το 2050 εκτιμάται ότι η περίοδος επικινδυνότητας μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι και κατά 2 μήνες», αναφέρει ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επισημαίνει ότι δεδομένης της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο για δασικές πυρκαγιές και να παίρνουν τα αντίστοιχα προληπτικά μέτρα με ιδιαίτερη προσοχή.


Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Νέοι ρύποι στο Αιγαίο απειλούν την υγεία

Eρευνα της οργάνωσης «Aρχιπέλαγος» σε 110 ακτές της Eλλάδας έδειξε ότι χιλιάδες τόνοι πλαστικού που πετάγονται στη θάλασσα καταλήγουν στις ακτές και διασπώνται σε εκατομμύρια μικροπλαστικά, επικίνδυνα για το οικοσύστημα και τον άνθρωπο «E» 14/8

Μια νέα «αόρατη» ρύπανση, η οποία προκαλείται από τα εκατομμύρια τόνους πλαστικού που πετάγονται ανεξέλεγκτα, απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και την υγεία του ανθρώπου.

Επιστήμονες της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» συλλέγουν μικροπλαστικά από την παραλία.

Χιλιάδες τόνοι πλαστικό «ταξιδεύουν» στο Αιγαίο και καταλήγουν στις ακτές. Εκτός όμως από την ορατή αυτή συσσώρευση στις παραλίες, καταγράφεται πλέον και είναι μετρήσιμη η αποσύνθεση των υλικών, η οποία δημιουργεί εκατομμύρια μικροπλαστικά που απειλούν τόσο το οικοσύστημα όσο και την ανθρώπινη υγεία.



Μικροπλαστική ίνα, όπως φαίνεται στο μικροσκόπιο.

Πρόκειται για μια ραγδαία αυξανόμενη απειλή, αφού η διασπορά αυτών των μικροσκοπικών ινών είναι πολύ μεγάλη. Θεωρείται μάλιστα δεδομένο ότι τα ψάρια και οι οργανισμοί που τρέφονται με αυτά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, περιέχουν σε ένα βαθμό μικροπλαστικές ίνες στον σωματικό τους ιστό.

Ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία, αν και προφανής, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί, αφού πρόκειται για νέου τύπου ρύπανση, οι επιπτώσεις της οποίας θα πάρει χρόνο για να εντοπισθούν και να αξιολογηθούν.

Οι ανησυχητικές αυτές διαπιστώσεις προκύπτουν από μια μεγάλη έρευνα που παρουσιάζει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Αρχιπέλαγος». Σύμφωνα με αυτή, μεγάλη συγκέντρωση μικροπλαστικών ινών, που φέρνει η θάλασσα, καταγράφεται όχι μόνο σε επιβαρημένες παραλίες της Αττικής, όπως π.χ. Βούλα, Καβούρι και Φλοίσβος, αλλά και σε ερημικές ακτές του Αιγαίου, στη Ρόδο την Ικαρία, τη Χαλκιδική κ.α.


Αρνητικές επιπτώσεις.
«Είναι καμπανάκι κινδύνου καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είδους μικροοργανισμοί εγκλωβίζονται σε αυτές τις μικροσκοπικές ίνες και ούτε ξέρουμε ποια τοξικά απόβλητα μεταφέρουν όταν τελικά καταλήγουν στον άνθρωπο, μέσω της τροφής με ψάρια», λέει ο κ. Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης στον «Δημόκριτο» και τονίζει ότι η μακροχρόνια συσσώρευση ρυπογόνου φορτίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Με στόχο την αξιολόγηση της έκτασης που έχει λάβει η ρύπανση των παραλιακών ιζημάτων με μικροπλαστικά, η επιστημονική ομάδα του «Αρχιπελάγους» διεξήγαγε έρευνα στις ελληνικές ακτές του Αιγαίου. Οι ερευνητές της ομάδας συγκέντρωσαν δείγματα άμμου από 110 παραλίες της Ελλάδας. Τα δείγματα αυτά αναλύθηκαν, τα μικροσκοπικά πλαστικά διαχωρίστηκαν από τα ιζήματα και εν συνεχεία έγινε ανάλυση για να καθοριστεί ο τύπος τους με τη μέθοδο υπέρυθρης φασματοσκοπίας μετασχηματισμού Fourier.

«Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας κρίνονται ανησυχητικά, αφού όλες οι παραλίες που ελέγχθηκαν περιέχουν στο ίζημά τους, άλλες σε μικρό και άλλες σε πολύ υψηλό επίπεδο, μικροσκοπικές ίνες πλαστικού.

Η ρύπανση δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των αστικών κέντρων, αφού και σε παραλίες απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών παρατηρούμε ανάλογα επίπεδα ρύπανσης.

Τα μικροπλαστικά εναποτίθενται σε παραλιακά ιζήματα όπου πιστεύεται ότι συσσωρεύονται και αποτελούν μία αυξανόμενη απειλή για την υγεία ανθρώπων και οικοσυστημάτων», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο «Αρχιπέλαγος», που έχει απλώσει βάσεις και παρατηρητήρια στην Ικαρία, τη Σάμο, αλλά και σε μικρονήσια του πελάγους.

Η ρύπανση των παραλίων, σε όλη την ακτογραμμή, από κάθε είδους πλαστικό έχει φτάσει σε σημεία άκρως ανησυχητικά καθώς αποτελεί μόνιμο κίνδυνο για τα οικοσυστήματα, και την υγεία τόσο των θαλάσσιων ειδών όσο και των ανθρώπων.


AITIEΣ
Eλλιπής η διαχείριση των απορριμμάτων

«Το πρόβλημα ξεκινά από την έλλειψη διαχείρισης των απορριμμάτων. Τον χειμώνα βλέπει κανείς τόνους πλαστικού να ανεβοκατεβαίνουν στη θάλασσα ανάμεσα στα νησιά. Πρόκειται για απορρίμματα που προέρχονται από τις παράνομες ημιτελείς χωματερές, τα οποία παρασύρονται από τον αέρα και τη βροχή και καταλήγουν στη θάλασσα», λέει η κ. Αναστασία Μήλιου.

«Οι χωματερές συνήθως βρίσκονται στην «πίσω πλευρά» του νησιού κι έτσι το πρόβλημα... δεν υπάρχει γιατί δεν είναι ορατό. Αυτό ισχύει όμως τόσο σε μικρά φτωχά νησιά όσο και σε μεγάλα και εύπορα που αποτελούν προορισμό χιλιάδων τουριστών.

Η ρύπανση οφείλεται όμως, κυρίως στην αστικοποίηση αλλά απειλεί τόσο τις πολυσύχναστες περιοχές όσο και τις ακατοίκητες πλευρές των νησιών. Μπορεί μια έρημη παραλία στην Ικαρία να έχει περισσότερες ίνες πλαστικού από το Καβούρι, καθώς το πλαστικό που διασπάται, παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα».


ΠOY OΦEIΛONTAI OI AΛΛOIΩΣEIΣ
Aποσύνθεση από τις υψηλές θερμοκρασίες και το αλάτι

Για δεκαετίες είχαμε πεισθεί ότι το διάσπαρτο πλαστικό θα βρίσκεται επ’ αόριστον εκτεθειμένο στο περιβάλλον και θα παραμένει ανέπαφο μέχρι κάποιος να το περισυλλέξει.

Οι ερευνητές στο πρόγραμμα που εκπόνησε το «Αρχιπέλαγος» επισημαίνουν ότι «η πεποίθηση αυτή στερείται ουσιαστικής βάσης καθότι αγνοούσαμε μέχρι σήμερα πως τα πλαστικά αλλάζουν σταδιακά μορφή μέσω των αλλοιώσεων που υφίσταται κυρίως από τον ήλιο, τις συνεπαγόμενες υψηλές θερμοκρασίες και το αλάτι.

Μέχρι να εξαφανιστούν τα συγκεκριμένα πλαστικά από προσώπου Γης, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους μέσω των μικροσκοπικών πλαστικών ινών σε εκατοντάδες ζωντανούς οργανισμούς».

Τα εκτεθειμένα πλαστικά αποσυντίθενται με πιο γρήγορο ρυθμό το καλοκαίρι και κατά συνέπεια γίνονται και πιο επικίνδυνα, καθώς μετατρέπονται σε μικροσκοπικές πλαστικές ίνες.

«Οι συνέπειες για το περιβάλλον γίνονται μη αναστρέψιμες, γιατί δεν υφίσταται αντιμετώπιση του προβλήματος μετά τη διάσπαση των πλαστικών, ενώ για την υγεία μας κρίνονται πέραν του δέοντος ανησυχητικές, γιατί τα μικροπλαστικά θα έχουν ήδη καταλάβει μεγαλύτερη θέση στην τροφική αλυσίδα», λένε οι ερευνητές.


ΔIAΣΠAΣH ΠΛAΣTIKΩN
Tο κύμα τα μετατρέπει πολύ γρήγορα σε μικρά κομμάτια

«Μέχρι πρόσφατα είχαμε την αντίληψη ότι η ρύπανση από πλαστικό παραμένει στο περιβάλλον για χρόνια. Αυτό όμως δεν είναι η πραγματικότητα», λέει η κ. Αναστασία Μήλιου, εκπρόσωπος του «Αρχιπελάγους». «Με την επίδραση του κύματος βλέπουμε ότι είναι θέμα μηνών για να διασπαστεί ένα απόρριμμα σε μικρά κομμάτια. Αυτά καταλήγουν σε ίνες που δεν είναι ορατές, αλλά επιβαρύνουν το οικοσύστημα και τη δημόσια υγεία, καθώς δεν είναι καλό να καταλήγουν στον ανθρώπινο ιστό οι ίνες πλαστικού».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης στον «Δημόκριτο», υπογραμμίζει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα λεγόμενα συμβατικά πλαστικά, εκείνα που έχουν ως πρώτη ύλη το πετρέλαιο και περιέχουν επίσης πολυαιθυλένιο ή πολυπροπυλένιο.

«Τα συμβατικά πλαστικά είναι τα πιο επικίνδυνα, διότι δεν διασπώνται πλήρως και ως μικρο-ίνες παραμένουν στο περιβάλλον. Η μακροχρόνια συσσώρευση στον άνθρωπο θα είναι αρνητική δεδομένου ότι όσο περισσότερο πολλαπλασιάζονται αυτές οι μικρο-ίνες τόσο περισσότερο ρυπογόνο φορτίο μεταφέρουν στο οικοσύστημα και στον άνθρωπο από μικροργανισμούς που συσσωρεύονται στον ανθρώπινο ιστό».


TI ΠPEΠEI NA ΓINEI
Αμεσα, πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών

Το «Αρχιπέλαγος» ζητεί... αλλαγή πλεύσης προκειμένου οι δράσεις να μην περιορίζονται σε «όψιμες καλοκαιρινές εξορμήσεις». Οπως υπογραμμίζει η οργάνωση, «η καμπάνια που συνοδεύει την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν και προτρέπει τους πολίτες σε γενική εκστρατεία καθαρισμού των παραλίων από σκουπίδια στερείται ουσιαστικής και λογικής βάσης.

Εκτός αν το ζητούμενο είναι ο καθαρισμός τους για λόγους αισθητικούς και εμπορικούς. Για να μην κάνουμε διακοπές αγκαλιάζοντας κάθε λογής σκουπίδι και να εμφανίζουμε έξωθεν μια εικόνα πλασματική, με καθαρή την αυλή του σπιτιού μας (πολυσύχναστες παραλίες) και βρώμικο μέχρι λιποθυμίας τον ακάλυπτό μας (τις απόμερες και μη εμπορικά αξιοποιήσιμες παραλίες). Το πρόβλημα είναι στην πόρτα μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με συντονισμένες πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τον παράγοντα ατομική ευθύνη και ξεπερνώντας τη φυσική και πνευματική μας σκλήρυνση. Τα πλαστικά στις παραλίες, αλλά και σε κάθε οικοσύστημα της θάλασσας και της στεριάς, δεν είναι μέρος του τοπίου, αποτελούν παράσιτα που πρέπει να αποβάλλονται».


H ΔPAΣH TOY «APXIΠEΛAΓOYΣ»
Mε 50 επιστήμονες και εξοπλισμένα εργαστήρια

Το «Αρχιπέλαγος» διαθέτει 50 εθελοντές και συνεργαζόμενους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στις βάσεις που λειτουργούν σε Σάμο και Ικαρία, καθώς και στους ερευνητικούς σταθμούς στους Αρκιούς, το Μαράθι και τους Φούρνους. Η ΜΚΟ συνεργάζεται με πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας, όπως τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πάτρας, Ιωαννίνων, Θράκης και Αιγαίου. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν εξοπλισμένα εργαστήρια για μελέτη της ποιότητας των υδάτων, για ανάλυση ποιότητας χώματος, για τη φαρμακευτική χρήση θαλάσσιων ειδών και για μελέτη της ρύπανσης.

«Η χρηματοδότηση της οργάνωσης προέρχεται από χορηγίες εταιρειών και η ενίσχυση κατευθύνεται σε συγκεκριμένες δράσεις και εξοπλισμό», λέει η κ. Μήλιου, η οποία έχει χριστεί «πρέσβειρα περιβάλλοντος» της Ελλάδας στην ΕΕ. «Ως ΜΚΟ δεν παίρνουμε χρήματα από το κράτος, ενώ τα έξοδά μας καλύπτονται από εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρουμε κυρίως σε πανεπιστήμια του εξωτερικού». Κάθε χρόνο στο «Αρχιπέλαγος» έρχονται περίπου 200 φοιτητές για πτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες.


TA AΠOTEΛEΣMATA
«Πουθενά δεν είχαμε μηδενική καταγραφή»

«Ανάμεσα στα 110 σημεία στα οποία εξελίχθηκε η έρευνα, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καταγράφηκαν στη Ρόδο, την Ικαρία και την Αττική, ενώ οι χαμηλότερες στη Χαλκιδική. Μετρήσεις έγιναν επίσης σε: Σίφνο, Μήλο, Λήμνο, Κρήτη (Χανιά), Μεσολόγγι, Ναύπακτο κ.ά.», λέει η κ. Αναστασία Μήλιου. «Πουθενά δεν είχαμε μηδενική καταγραφή. Απ’ όπου κι αν πήραμε δείγματα ιζημάτων, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο, εντοπίστηκαν μικροπλαστικές ίνες», τονίζουν οι ερευνητές της οργάνωσης.

Πηγή : Έθνος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

" Είναι πολλά τα λεφτά , Άρη ! "


Διάβασα προχτές , απορημένος και έκπληκτος μαζί , μια δήλωση του επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ιβο ντε Μπερ που λέει ότι για να " χτυπηθούμε " ως ανθρωπότητα με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου , με στόχο την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη προσαρμογή στις επιπτώσεις της , όπως ξηρασίες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα κοστίσει πιθανά ( το χτύπημα... ) περί τα 300 δισ. δολάρια ετησίως " !!

Γιατί εμένα τώρα , του δύσπιστου , κάπως μου ακούγεται αυτό ;

" Είναι πολλά τα λεφτά , Άρη ! "

Να χτυπηθούμε , γιατί να μη χτυπηθούμε , παλικάρι μου ; Και συγκεκριμένα να ... χτυπηθούν οι πολυεθνικές , οι κυβερνήσεις κρατών (βλέπε ΗΠΑ) , εργοστασιάρχες κτλ. οι οποίοι στο βωμό του κέρδους μετέτρεψαν τη γη , το σπίτι μας , σε χαβούζα.

Κι αν δεν μπορείτε εσείς πείτε μας να βοηθήσουμε κι εμείς στο ... χτύπημα.

Αλλά επειδή τέτοια μόνο στα παραμύθια συμβαίνουν , για να δω ποιος θα βρει την απάντηση στο κουίζ ;

Ποιος θα πληρώσει ... το χτύπημα ; Για να δω ποιος θα το βρει , ποιος θα το βρει ...

Μα ποιος άλλος φυσικά από τους έχοντες και κατέχοντες , τους στυλοβάτες των οικονομιών όλου του κόσμου , δηλ. μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πολύ σύντομα θα ακούσουμε και την άλλη φοβερή ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου : " Μάγκες , ξηλωθείτε..." !

Δεν ξέρω μόνο αν θα έχουμε το κουράγιο να χαμογελάσουμε...


Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Μοίρασαν τασάκια στους λουόμενους θεριακλήδες

Στόχος της πρωτότυπης εκστρατείας ήταν να αποτρέψουν τη ρύπανση των ακτών, που δέχονται κάθε χρόνο... τόνους από αποτσίγαρα



Με 20.000 αλουμινένια τασάκια «εξόπλισε» τις παραλίες ο Πολιτιστικός Τουριστικός Οργανισμός της Νομαρχίας Καβάλας. Μέλη του Οργανισμού πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες από τις πολυσύχναστες παραλίες του νομού και πρόσφεραν τασάκια στους θεριακλήδες και αμετανόητους καπνιστές, σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψουν από το να... φυτεύουν τις γόπες τους στην άμμο.


Στόχος ήταν να αποτραπεί η ρύπανση των ακτών, που δέχονται κάθε χρόνο... τόνους από αποτσίγαρα. Μάλιστα μετά την απαγόρευση του καπνίσματος και στη χώρα μας, τα επιβατηγά πλοία αποτελούν την πλέον σημαντική πηγή ρύπανσης των θαλασσών με αποτσίγαρα, αφού το κάπνισμα απαγορεύεται στους εσωτερικούς χώρους, όχι όμως και στα καταστρώματα, έτσι η θάλασσα αποτελεί για τους καπνιστές το... μεγάλο τασάκι. Ενα αποτσίγαρο χρειάζεται μέχρι και πέντε χρόνια για να διασπαστεί στο θαλασσινό νερό και όταν αυτό συμβεί, εκχύνονται στο περιβάλλον δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, όπως κάδμιο, μόλυβδος και αρσενικό. Τα αποτσίγαρα αποτελούν τροφή για τη θαλάσσια πανίδα, όμως δελφίνια, ψάρια, θαλασσοπούλια τραυματίζονται όταν τα καταναλώνουν στον οισοφάγο ή και πεθαίνουν από ασφυξία.

Στοιχεία

Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, κάθε χρόνο σχεδόν 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων εισέρχονται στο περιβάλλον και φυσικά μεγάλο μέρος αυτών προέρχονται από λουόμενους στις παραλίες. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν ότι ο μέσος Ελληνας καπνίζει 16 τσιγάρα την ημέρα, δηλαδή 3.900.000 Ελληνες παράγουν καθημερινά 62.000.000 αποτσίγαρα, μέρος των οποίων ρίχνεται στο περιβάλλον.

Οι γόπες κάνουν και φέτος «παρέλαση» στις ελληνικές παραλίες και οι υπεύθυνοι των μπαρ και των εστιατορίων χρειάζονται... απόχες για να τις καθαρίσουν - όσοι το κάνουν. Το πιο έξυπνο πάντως μήνυμα σχετικό με το θέμα είναι σε πανό στον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκη, το οποίο φέρει την υπογραφή πολιτικής νεολαίας και γράφει: «Μη φυτεύετε τις γόπες σας στις παραλίες. Δεν ανθίζουν».


Πηγή : Έθνος

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Η «γρίπη» του φοίνικα

Δέκα μέτρα πριν την παραλιακή στην Ποσειδώνος ένα συνεργείο του δήμου Παλαιού Φαλήρου κόβει ένα φοίνικα. Οι περισσότεροι περαστικοί απορούν, ελάχιστοι ξέρουν ότι η καταστροφή του μεγάλου τροπικού φυτού είναι αναγκαία για να περιοριστεί το κολεόπτερο Rhynchophorus ferrugineus ή κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος επί το ελληνικότερον.




**«Μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί δύο με τρεις χιλιάδες φυτά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το πρόβλημα έχει εξαπλωθεί τόσο στην Αττική όσο και στο νομό Ηλείας και τη Ρόδο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κινδυνεύει ο Φοίνικας του Θεόφραστου που βρίσκεται στην Κρήτη, στο φοινικόδασος Βάι και αλλού και αποτελεί μοναδικό είδος σε όλο τον κόσμο», μας πληροφορεί ο Δ. Κοντοδήμας, ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

**Το έντομο εκτός από το να ανοίγει «θανατηφόρους» στοές στον κορμό του φοίνικα, έχει καταφέρει να ακινητοποιήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ελάχιστα, ενώ υπολογίζεται ότι κατά την επόμενη πενταετία οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ.



**«Ο κάνθαρος εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2005 από τον γεωπόνο Δ. Οικονόμου. Τότε διαπιστώσαμε ότι ανήκει στον βιότυπο (ίδια φυλή) με αυτόν που υπάρχει στην Αίγυπτο. Κάτι που επιβεβαιώνει την υποψία μας ότι ήρθε στην Ευρώπη με την εισαγωγή φοινικοειδών από τη συγκεκριμένη χώρα. Τους προτείναμε να διακόψουν τις εισαγωγές, κάτι που αποφασίστηκε πολύ αργότερα», επισημαίνει ο Δ. Κοντοδήμας.

**Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το έντομο είναι η απαγόρευση της εισαγωγής φοινικοειδών, με διάμετρο κορμού μεγαλύτερο από πέντε εκατοστά, από χώρες που έχει εντοπιστεί το κολεόπτερο. Επίσης, χρειάζεται η απαγόρευση διακίνησής τους από περιοχές της χώρας μας που έχουν προσβληθεί σε άλλες.

**Επιπλέον απαιτείται η εγκατάσταση συστήματος παγίδευσης στα σύνορα των δήμων που έχουν χτυπηθεί. Πάνω απ' όλα όμως επιβάλλονται η καταστροφή και το κάψιμο των φυτών που έχει προσβάλει το έντομο, που θα συνοδεύεται με πλήρη καταγραφή όλων των ευρημάτων.

**Η πολιτεία έχει αφήσει τη λύση του προβλήματος στους ιδιοκτήτες των φοινίκων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους καταστρέψουν με δική τους δαπάνη. Οσοι δεν το κάνουν παραπέμπονται στον εισαγγελέα! Το κόστος καταστροφής είναι υψηλό, αφού μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ για κάθε φυτό.

**Οι νομαρχίες είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τις προσβολές και να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες να κάψουν τα φυτά παρουσία γεωπόνου. Επίσης, οι δήμοι υποχρεούνται να καταστρέφουν τα προσβεβλημένα φυτά που είναι στη δικαιοδοσία τους, κάτι που άλλοι κάνουν και άλλοι όχι.

**Ο κάνθαρος καταγράφηκε πρώτη φορά στην Ινδία πριν από έναν αιώνα και περιγράφηκε ως ο κυριότερος εχθρός της ινδικής καρύδας. Το 1918 προκάλεσε ζημιές στις χουρμαδιές της Μεσοποταμίας στο Ιράκ. Στα μέσα του 1980 εντοπίστηκε στη Μέση Ανατολή και σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Δεν άργησε να εισβάλει και στα ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου. Στην Ισπανία έπληξε τον κανάριο φοίνικα, που βρίσκεται κυρίως σε πολυτελείς βίλες και τουριστικά θέρετρα. Κόπηκαν περίπου 10.000 τέτοια φυτά και η ζημιά ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ!

Πηγή : Ελευθεροτυπία


"Η Στυμφαλία μετατρέπεται σε βάλτο"


Η λίμνη Στυμφαλία εκπέμπει SOS σύμφωνα με το δήμαρχο της περιοχής

Τον κίνδυνο η λίμνη Στυμφαλία να μεταβληθεί σε ξερότοπο επισείει ο δήμαρχος του ομώνυμου Δήμου Κώστας Λέγγας, με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία.

Η λίμνη θεωρείται από τους σπανιότερους υδροβιότοπους της Πελοποννήσου και αποτελεί καταφύγιο για 133 είδη προστατευόμενων, επαπειλούμενων και υπό εξαφάνιση πουλιών, αλλά και πολλών μεταναστευτικών πουλιών, αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος και προσθέτει ότι τα "τελευταία χρόνια η λίμνη δίνει την εικόνα του έλους" και ότι "έχει υποστεί σημαντικές προσχώσεις και ενώ πριν εκατό περίπου χρόνια το μέγιστο βάθος της άγγιζε τα δέκα μέτρα, σήμερα δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα".

Ο κ. Λέγγας επισημαίνει πως "η ελεύθερη υδάτινη επιφάνεια μειώνεται ταχύτατα με συνέπεια να χάνεται η αίσθηση του τοπίου της λίμνης", η οποία "ήδη έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε βάλτο".

Ο δήμαρχος της περιοχής προσθέτει ότι η Στυμφαλία λίμνη αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζοντα της ορεινής και της πεδινής Κορινθίας, καθώς και της Αργολίδας και "η καταστροφή της αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα στην οικονομία των περιοχών αυτών".

Τέλος, αναφέρει ότι εκτός από τα περιβαλλοντικά και τα οικονομικά προβλήματα που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει και ζήτημα "με τη φθορά, την οποία υφίσταται μεγάλο μέρος της αρχαιότητας, τόσο αυτής που βρίσκεται θαμμένη στη λίμνη όσο και των τμημάτων τάφων και ναών που έχουν ανασκαφεί και εφάπτονται της λίμνης"

Ο κ. Λέγγας καλεί κάθε αρμόδιο φορέα να προστρέξει ώστε να διασωθεί η λίμνη, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.

Πηγή : Σκάι


Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Προσοχή πέρασμα αρκούδας !


Θεσσαλονίκη, 07.08.09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΡΚΟΥΔΑΣ!

Μετά από 6 επίσημα καταγεγραμμένα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες και 4 ακόμη περιστατικά που μας κατήγγειλαν οδηγοί χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά το ζώο από την άνοιξη του 2009, τοποθετήθηκαν οι πρώτες προειδοποιητικές πινακίδες στη Δυτική Μακεδονία και σε σημεία που αποτελούν πέρασμα για την αρκούδα.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και συγχρηματοδότηση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στοχεύει στην τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα σημεία των νομών Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών για την ελαχιστοποίηση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες.

Ήδη, σύμφωνα με τις επιτόπιες παρατηρήσεις της ομάδας πεδίου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, οι οδηγοί ελαττώνουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου τους στη θέα των πινακίδων και είναι πιο προσεκτικοί.

Ως το τέλος του μήνα θα έχουν τοποθετηθεί 40 συνολικά πινακίδες από τα συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ προτείνει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιφέρειες με μόνιμη παρουσία αρκούδας. Μετά από επικοινωνία του Δασαρχείου Κόνιτσας για την καταγγελία τροχαίου με αρκούδα (συνέβη στην Κόνιτσα τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου) η οποία επέζησε αλλά με σημαντικές ζημιές στο όχημα, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για επέκταση της δράσης και με προτεραιότητα στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Αναμένουμε τώρα την ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβε η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ για την τοποθέτηση του ειδικού φράχτη κατά μήκος της Εγνατίας Οδού καθώς και στις κάθετες οδούς-εξόδους σύμφωνα με τα ειδικά υπομνήματα που έχουν κατατεθεί προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ας προσέξουμε όλοι ώστε να μη χάσουμε κι άλλη αρκούδα στο δρόμο.

ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Με την παράκληση να δημοσιευθεί-μεταδοθεί

Για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Βάσω Πετρίδου

Επικοινωνία/ευαισθητοποίηση κοινού Τ. 6937422537 & 2310 555920




Πιο συγκεκριμένα οι θέσεις που προτάθηκαν από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για την τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι:

· Στο δρόμο Φλώρινα – Πρέσπες – Κρυσταλλοπηγή – Καστοριάς: Στην έξοδο από την πόλη της Φλώρινας, μεταξύ Πισοδερίου – Ανταρκτικού, μετά τη διασταύρωση Μικρολίμνης στις Πρέσπες, μεταξύ Τριγώνου – Κώττα, μεταξύ Κρυσταλλοπής – Τελωνείου, στα όρια των νομών Φλώρινας – Καστοριάς και στην πρόσβαση προς τα Κορέστια στη Θέση Χάνι Μπιρίκι.

· Στο δρόμο Φλώρινα Καστοριά μέσω Βιτσίου: στην έξοδο από την Υδρούσα, στα όρια των Νομών Φλώρινας - Καστοριάς στο όριο των αλπικών λιβαδιών με το δάσος της οξιάς πριν το Χιονοδρομικό του Βιτσίου και πριν τη Βυσσινιά.

· Στο δρόμο Υδρούσα – Νυμφαίο πριν από τις κοινότητες

· Στη διάβαση Βεύης – Ξινού Νερού, στο ύψος του Ξ. Νερού, στο σημείο των 3 νεκρών αρκούδων και μετά τη διασταύρωση της Βεύης.

· Στο δρόμο Φλώρινα – Καστοριά μέσω Κλεισούρας: Μεταξύ Αγραπιδιάς και Σκλήθρου, στα όρια των νομών Καστοριάς - Φλώρινας και μετά την στροφή της Βασιλειάδας.

· Στην περιοχή του Γράμμου: πριν το Νεστόριο στη διασταύρωση της Αγίας Άννας και στην είσοδο του Νομού Καστοριάς από τα Μαστοροχώρια στην περιοχή της Χρυσής.

· Στο Άσκιο: Δυτικά στην είσοδο του Νομού Καστοριάς μετά το Δρυόβουνο και μετά την Μηλίτσα, ανατολικά στο δρόμο για Βλάστη στο Εμπόριο και τη Βλάστη.

· Στο δρόμο Γρεβενά – Μέτσοβο, στη διασταύρωση Πηγαδίτσας, στην Κρανιά και στα όρια των Νομών Γρεβενών – Ιωαννίνων.

· Στο δρόμο Γρεβενά – Καλαμπάκα, στην έξοδο μετά τα Γρεβενά στους Αγίους Θεοδώρους και στην Άνοιξη.

· Στο δρόμο Γρεβενά - Βασιλίτσα στη Βασιλίτσα.







Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κινητών

Πόσο ασφαλές είναι το κινητό μου; Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; Ο Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης Ακτινοβολίας (SΑR), η μονάδα μέτρησης που αποκαλύπτει το ποσοστό της ακτινοβολίας η οποία φτάνει στον οργανισμό μας, είναι ικανός να δώσει την απάντηση.

Όλες οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να συμμορφώνονται στον «μαγικό αριθμό»- στα όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση- ενώ παράλληλα υποχρεούνται να ανακοινώνουν πόση ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκπέμπει κάθε κινητό τους. Έτσι και αξιοποιώντας τον πλήρη πίνακα που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ», οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να συγκρίνουν τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά. Παράλληλα, μία σειρά από πρακτικές, καθημερινές συμβουλές μπορεί να κάνει τη διαφορά ώστε η χρήση των κινητών τηλεφώνων να γίνεται με όσο το δυνατόν μικρότερη έκθεση στην ακτινοβολία. Ο Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης Ακτινοβολίας [Specific Αbsorption Rate (SΑR)] είναι η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει κάθε συσκευή.

Ο αριθμός υπολογίζεται με βάση το ποσό της ενέργειας που απορροφάται από 10 γραμμάρια ανθρώπινου ιστού σε συγκεκριμένο χρόνο και υπολογίζεται σε Watt ανά κιλό. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, απαραίτητη προϋπόθεση για να πωληθεί μια συσκευή στην αγορά είναι το όριο του SΑR να μην ξεπερνά τα 2 Watt ανά κιλό, τιμή που ισχύει για το κεφάλι του χρήστη, ενώ για ολόκληρο το σώμα το όριο είναι 0,08 Watt ανά κιλό. Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν την ανώτατη τιμή του δείκτη αυτού για τις συσκευές τους.






( Κάντε κλικ ν' ανοίξουν )

10 κανόνες για μικρότερη ακτινοβολία

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ τον σχετικό πίνακα για να επιλέξετε μια συσκευή με χαμηλό ρυθμό απορρόφησης ακτινοβολίας SΑR. Όσο πιο χαμηλός είναι τόσο λιγότερη ακτινοβολία απορροφά ο οργανισμός από το πεδίο του κινητού τηλεφώνου.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ στον βαθμό του δυνατού τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, πραγματοποιώντας ολιγόλεπτες συνομιλίες. Αν πρέπει να συνομιλήσετε για μεγαλύτερο διάστημα, προτιμήστε το σταθερό, ενσύρματο τηλέφωνο.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να έχετε το κινητό στις τσέπες σας και μην το κρατάτε σε επαφή με το σώμα σας, ακόμα και όταν είναι σε κατάσταση αναμονής.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ αφήστε τη συσκευή σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το κρεβάτι. «ΜΟΙΡΑΣΤΕ» την ακτινοβολία και από τα δύο αυτιά εναλλάσσοντας τη συσκευή κατά τη διάρκεια της κλήσης.

ΣΤΡΕΨΤΕ προς το σώμα σας την πλευρά του πληκτρολογίου όσο μιλάτε και αντίστοιχα προς τα έξω αυτή της κεραίας. Η μέγιστη ισχύς του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου προέρχεται από την κεραία. ΟΤΑΝ η ισχύς του σήματος είναι ασθενής ή όταν μετακινείστε με μεγάλη ταχύτητα (π.χ. με αυτοκίνητο ή με τρένο) προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε το κινητό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κάτοχό του.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ να βρίσκεστε σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα πρόσωπα, όταν αυτά μιλούν στο τηλέφωνο, προκειμένου να μη γίνετε παθητικός δέκτης της ακτινοβολίας.

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ όσο το δυνατόν η χρήση του κινητού από παιδιά κάτω των 12 ετών. Μέχρι αυτή την ηλικία, τα όργανα βρίσκονται σε ανάπτυξη και είναι περισσότερο ευαίσθητα στις πιθανές επιδράσεις που προκαλούν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ τη συσκευή όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σώμα σας. Χρησιμοποιήστε hands free, ακουστικά Βluetooth ή και το μεγάφωνο της συσκευής σε ανοικτή ακρόαση. Αν επιλέξετε το Βluetooth, φροντίστε να μην το κρατάτε δίπλα στο αυτί σας όταν δεν πραγματοποιείτε κλήση.

Πηγή : Εφημερίδα Νέα