Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Προστασία από την ηχορύπανση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16 Μαρτίου 2011

Το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία από την Ηχορρύπανση
γνωστοποιείται και καλεί τους συμπολίτες σε ενεργή στάση απέναντι στο πρόβλημα

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου δόθηκε Συνέντευξη Τύπου από το ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗ στα γραφεία της Κοινο_Τοπίας.
Στο πάνελ των ομιλητών της Συνέντευξης συμμετείχαν οι: Βασίλης Πασσάς από την Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής <<ΠΡΟΤΑΣΗ>>, ο Ανδρέας Σπηλιώτης από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, η Μέλπω Κορδιστού από την ΟΙκολογική ΚΙνηση ΠΑτρας, ο Kώστας Αποστολόπουλος από την Κίνηση για τη Mείωση της Hχορρύπανσης και η Βάσω Μαρτίνη από τους Πολίτες Εν Δράσει. Στο Δίκτυο Φορέων συμμετέχει και ο Σύλλογος Οικογένειας Θ.Κ. ΓΕΦΥΡΑ
Οι εκπρόσωποι των φορέων ξεκίνησαν με τη παρατήρηση ότι η ηχορρύπανση αποτελεί ένα  κοινωνικό πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών, το οποίο χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο μιας και διαπιστώνεται μία αύξηση των πηγών των θορύβων αλλά και θόρυβοι από ίδιες πηγές που γίνονται πιο έντονοι και πιο ενοχλητικοί. Εξήγησαν ότι η επίδραση του θορύβου είναι συνάρτηση δύο παραγόντων, της στάθμης και της διάρκειας έκθεσης στο θόρυβο καθώς υπάρχουν περιβαλλοντικοί θόρυβοι που η διάρκειά τους περιορίζεται σε ορισμένες ώρες αλλά ο κυκλοφορικός θόρυβος που θεωρείται και η σημαντικότερη πηγή ηχορρύπανσης υπάρχει όλο το 24ωρο και εκτίθεται σε αυτόν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Κυριότερες πηγές θορύβων είναι τα τροχοφόρα, τα νυχτερινά μαγαζιά, οι βιοτεχνίες και τα πάσης φύσεως συνεργεία, οι οικιακοί θόρυβοι ιδιαίτερα σε ώρες κοινής ησυχίας κ.α. με τα δύο πρώτα να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Δικτύου.
Ιδιαίτερα στην Πάτρα παρατήρησαν ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική. Οι στενοί δρόμοι σε συνδυασμό με την απουσία πρασίνου, δημιουργούν το φαινόμενο του φαραγγιού το οποίο εγκλωβίζει και ενισχύει τον εκπεμπόμενο θόρυβο, ο μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος, το μεγάλο ποσοστό των ηχητικά ρυπογόνων οχημάτων (κυρίως δικύκλων), η άσκοπη συνήθως χρήση της κόρνας δίνουν μεγάλες τιμές στον κυκλοφοριακό θόρυβο.
Οι μετρήσεις έδειξαν ότι σε ορισμένες περιοχές η στάθμη του θορύβου υπερβαίνει τα 75 decibel. Η τιμή αυτή είναι αρκετά υψηλή σε σύγκριση με το όριο των 55 decibel, που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι τιμές αυτές χρόνο με το χρόνο αυξάνουν.
Τονίζουν ότι αξίζει να κατανοήσουμε ότι η αύξηση του θορύβου δεν είναι αναλογική του  αριθμού των decibel, αλλά όπως και με την κλίμακα των σεισμών κάθε αριθμητική αύξηση σε αριθμούς έχει πολλαπλάσια αποτελέσματα σε θόρυβο.
Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που σε μεγάλο ποσοστό δεν τηρούν τους κανονισμούς (ηχομόνωση, ωράριο κ.λ.π.) και παρόλα αυτά συνεχίζουν να παίρνουν άδεια λειτουργίας, πληρώνοντας μόνο κατά καιρούς μικρά πρόστιμα στο Δήμο.
Οι φορείς λοιπόν συνενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος πάνω σε δύο βασικούς άξονες: α) Την εκπαίδευση των πολιτών (μικρών και μεγάλων), για βελτίωση της συμπεριφοράς τους ως προς το θόρυβο και β) Τον έλεγχο των παραβιάσεων του θεσμικού πλαισίου.
          Το Δίκτυο έχει προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες
1)  Η κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής <<ΠΡΟΤΑΣΗ>> οργάνωσε εκδήλωση στις 26 Νοέμβρη με ομιλητή τον καθηγητή Δημήτρη Σκαρλάτο
2) Εκτυπώθηκε φυλλάδιο ενημέρωσης και μικρή αφίσα με την οικονομική στήριξη του: Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας και του Τεχνικού Επιμελητήριου (ΤΕΕ) Τμήμα Δυτικής Ελλάδας
3) Δόθηκε Συνέντευξη Τύπου με στόχο τη γνωστοποίηση του Δικτύου Φορέων για την προστασία από την ηχορρύπανση.
Ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει ή σχεδιάζει:
1) Ερώτηση βουλευτών του Νομού στη Βουλή για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
2)  Συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, το τμήμα  Αγωγής Υγείας προκειμένου να ενθαρρύνει εκπαιδευτικούς να πραγματοποιήσουν προγράμματα Αγωγής Υγείας για την ηχορρύπανση
3)  Μελέτη του θεσμικού πλαισίου και προτάσεις για βελτίωση και καλή εφαρμογή του.        
4) Διεύρυνση της υποστήριξης για την επίτευξη των στόχων του Δικτύου από έγκυρους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς όπως ο Δήμος της Πάτρας, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κ.α.
Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται μπορούν ν’ απευθυνθούν σε οποιονδήποτε από τους έξι φορείς που απαρτίζουν το Δίκτυο.

  • Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής <<ΠΡΟΤΑΣΗ>>
Σαρανταπόρου 20 ΠΑΤΡΑ, τηλ.φαξ 2610.451790, www.protasi.org.gr
  • Κίνηση για τη μείωση της ηχορρύπανσης
Web ixoripansistop.blogspot.com
  • ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ (Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης & Πολιτισμού)
Μαιζώνος 139 ΠΑΤΡΑ, 2615.002009, info@koinotopia.gr, www.koinotopia.gr
  • Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ)
Βύρωνος 20Α ΠΑΤΡΑ, 2610.321010, oikipa@otenet.gr,  www.oikipa.gr
  • Πολίτες Πάτρας Εν Δράσει
  • Σύλλογος Οικογένειας Θεραπευτικής Κοινότητας ΓΕΦΥΡΑ του ΟΚΑΝΑ
Αγ. Γεωργίου 104 ΠΑΤΡΑ, 2610.272535

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

παρακαλώ γνωρίστε μου αν είναι δυνατόν να κάνουμε κάτι και για το Λουτράκι που η κατάσταση στην παραλία είναι πια αφόρητη. Η κάθε παράνομη αποθήκη που έχει μεταραπεί σε καφέ και στη συνέχεια σε disco λειτουργεί μέχρι και τις 04+00 τα χαράματα.

Παύλος Απάζογλου είπε...

έχουν περάσει 10 χρόνια που προσπαθώ να λύσω το πρόβλημα της ηχορύπανσης στο Λουτράκι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ελπίζω οι προσπάθειες σας να καταλήξουν κάπου. Υπάχρει ενδιαφέρον από εσάς ή τα μέλη/φίλους σας να κάνουμε συντονισμένη νομική δράση; Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Δημοσίευση σχολίου