Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Με μικρά βήματα η ανακύκλωση στην Ελλάδα


Παρόλα τα βήματα η Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ σε σύγκριση με άλλες χώρες

Περίπου 47.000 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (δηλαδή περίπου 4 κιλά ανά κάτοικο σε όλη την Ελλάδα) συγκέντρωσε και ανακύκλωσε το 2008 η "Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ", μία μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με άδεια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Παρουσιάζοντας στοιχεία από το φετινό απολογισμό της εταιρίας ο διευθύνων σύμβουλος της "Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ" κ. Αλ. Αλούκος ανέφερε ότι παρόλο που η Ελλάδα έχει κάνει βήματα μετά το 2004 στον τομέα της ανακύκλωσης, υπολείπεται ακόμα κατά πολύ σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας, η "Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ" έχει υπογράψει συμβόλαια με 450 δήμους, τα οποία όμως παραμένουν ανενεργά με εξαίρεση τους δήμους Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Ελευσίνας, Αγ. Νικολάου Κρήτης και κάποιους ακόμη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της εταιρίας κάλεσαν το Δήμο Αθηναίων να δραστηριοποιηθεί στην ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και "να λειτουργήσει σαν προπομπός του θέματος και στους άλλους μεγάλους δήμους της Αττικής"."Πρέπει οι λιανοπωλητές να παραλαμβάνουν από το σπίτι την παλαιά συσκευή που αντικαθίσταται με νέα και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση απόρριψης παλαιών συσκευών στα πεζοδρόμια".

Τέλος, οι εκπρόσωποι της εταιρίας αναφέρθηκαν και στις χαλυβουργίες, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης, να καίνε τις συσκευές για να πάρουν το σίδηρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, ενώ μπορούν να τον πάρουν καθαρό από τις μονάδες ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, το 2008, οι χαλυβουργίες πήραν από τις μονάδες 23.000 τόνους καθαρού σιδήρου.

Ο προϊστάμενος του ΓΕΣΔΑΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ, Κ. Σκορδίλης, τόνισε ότι ο στόχος της εταιρίας επιτεύχθηκε, όμως η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλά για 10 κιλά ανακυκλούμενου ηλεκτρικού εξοπλισμού ανά κάτοικο (φωτεινό παράδειγμα η Τζια, με 12 κιλά ανά κάτοικο, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα).


Πηγή : Σκάι


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου