Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


« Ποιότητα ζωής;;;; Έχουμε λόγο !! »


Με μια σιωπηρή διαμαρτυρία και εστιάζοντας στα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Πάτρας, οι εκπαιδευτικοί για την περιβαλλοντική εκπαίδευση του νομού Αχαΐας, διαδήλωσαν την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009, παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου, στην πλατεία Γεωργίου και στον πεζόδρομο Αγίου Νικολάου, με κύριο αίτημα την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής στην πόλη, για την οποία όλοι όσοι θέλουν να είναι ενεργοί πολίτες, «έχουν λόγο».

Το περιβάλλον, που είναι σχεδόν σε μηδενικό σημείο, δεν έχει ανάγκη από πολυέξοδες και ηχηρές φιέστες μια μόνο μέρα του χρόνου. Οι εκπαιδευτικοί της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επέλεξαν μια σιωπηρή παράσταση, για να υπενθυμίσουν ότι στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέσω της υλοποίησης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση των μαθητών στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και στη διαμόρφωση κριτικά σκεπτόμενων και τελικά ενεργών πολιτών. Και ότι το περιβάλλον και με την ευρύτερή του έννοια, μας χρειάζεται όλους κάθε μέρα.

Το ερώτημα μικρού μαθητή στο δάσκαλό του: «εμείς προσπαθούμε.. οι μεγάλοι τι κάνουν;» βάζει το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση και θέτει όλους έναντι των ευθυνών τους. «Προσπαθούμε να ανακυκλώνουμε, να εξοικονομούμε ενέργεια, να φροντίζουμε το πράσινο, να….να…να…να» και τελικά είμαστε αντιμέτωποι με αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και κάθε άλλο φιλοπεριβαλλοντική πολιτική ακολουθούν, αν σκεφτεί κανείς, ότι σχεδόν καμία περιβαλλοντική οδηγία δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας. «Θα πληρώσουμε πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δηλώνουν οι ιθύνοντες. Αυτό λύνει το πρόβλημα και τακτοποιεί τις όποιες ανησυχίες και διαμαρτυρίες.

Σε πείσμα όλων όσων πιστεύουν ότι «στα σχολεία δε γίνεται τίποτα» απαντάμε ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί που ασχολούμαστε επίσημα ή ανεπίσημα με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών ,χωρίς καμία οικονομική στήριξη ή απολαβή, μπορεί να θεωρούμαστε «γραφικοί», ωστόσο η αξιολόγηση της δουλειάς μας στο κλείσιμο των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κάθε χρόνο, μας επιβεβαιώνει ότι όλα γίνονται όταν έχεις όραμα για ένα ζωντανό σχολείο και πείσμα! Οφείλουμε αυτό τον αγώνα στα παιδιά μας, που ακόμα ζωγραφίζουν με χρώματα και ονειρεύονται μαζί μας ένα καλύτερο αύριο.




Οι πρωτομάστορες




1 σχόλια:

xara είπε...

makari tin epomeni fora me perissotero kosmo k pio pollous neous...eprepe naxei diafimistei perissotero i drasi etsi wste ma mazeutoume pio polloi....

Δημοσίευση σχολίου