Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Ελληνικός "μεσαίωνας" στην ανακύκλωση

Στην κατηγορία των υπανάπτυκτων χωρών κατατάσσεται η χώρα μας, με κριτήριο τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις εκατοντάδες παράνομες χωματερές, τα νέα επαπειλούμενα πρόστιμα και τις τοπικές εντάσεις για τους χώρους διάθεσης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής", την ώρα που στις δυτικές χώρες το πρόβλημα έχει λυθεί με ακρογωνιαίο λίθο τη συστηματική ανακύκλωση, στην Ελλάδα συνεχίζουμε να διατηρούμε εκατοντάδες παράνομες χωματερές και να μην επενδύουμε στην ανακύκλωση.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο Αντώνης Μαυρόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενωσης για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων (ISWA: International Solid Waste Association), τονίζει ότι η καύση των απορριμμάτων είναι μέρος της λύσης, αλλά δεν είναι η "μαγική λύση και δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως φάρμακο διά πάσαν νόσο. Αντίθετα, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η ενεργειακή αξιοποίηση είναι αποδεκτή μόνο όταν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών, για τα υπολείμματα".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT (2007) μόνο το 19% των απορριμμάτων της Ευρώπης οδηγείται σε καύση, ενώ το 41% οδεύει σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και το 40% ανακυκλώνεται είτε με διαλογή στην πηγή είτε με μηχανική βιολογική επεξεργασία.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, στην Ευρώπη, οκτώ εκατομμύρια νοικοκυριά τροφοδοτούνται με ρεύμα και 14 εκατομμύρια νοικοκυριά με θερμότητα από τις 440 μονάδες καύσης που παράγουν ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, ενέργεια που παράγεται από την επεξεργασία 60 εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων.


Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής" 14/06/2009




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου