Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Μην αλλάξετε κλιματιστικό - Αλλάξτε νοοτροπία

Περίπου 67.000 συσκευές αποσύρθηκαν σε όλη την Ελλάδα με το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντικατάσταση των παλαιών κλιματιστικών με την επιδότηση κατά 35%, μέσα σε 17 μέρες. Η Grenpeace ωστόσο μας προτρέπει να μην αλλάξουμε το κλιματιστικό μας, αλλά τη νοοτροπία μας.


Η Greenpeace δημοσίευσε τον ‘Οδηγό χρήσης και αγοράς για τα κλιματιστικά’. Σκοπός του Οδηγού είναι να αναδείξει τις πραγματικά οικολογικές επιλογές δροσισμού, αλλά και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους καταναλωτές που επιθυμούν να κάνουν την καλύτερη περιβαλλοντικά επιλογή στην αγορά κλιματιστικού.

Στον ‘Οδηγό χρήσης και αγοράς για τα κλιματιστικά’ παρουσιάζονται τα μοντέλα που διατίθενται στην ελληνική αγορά, τα οποία κατατάσσονται με βασικό κριτήριο την ενεργειακή τους κατανάλωση, όπως αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις και τις ηλεκτρονικές σελίδες 11 αλυσίδων πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Καταδεικνύεται επίσης ότι ακόμα και τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης δεν είναι οικολογικά, εφόσον τα ψυκτικά τους μέσα είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, στον οδηγό τονίζεται η ανάγκη για ορθολογική χρήση του κλιματιστικού, σε συνδυασμό πάντα με μεθόδους φυσικού δροσισμού, ενώ παρέχονται και οι απαραίτητες σχετικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η χρήση κλιματιστικού στην Ελλάδα αυξάνεται δραματικά ετησίως, με τον αριθμό τους σήμερα να προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια, από τα οποία μόλις το 1-1,5 εκατομμύρια είναι ενεργειακής κλάσης Α. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στα θερμότερα καλοκαίρια, την έλλειψη μόνωσης των κτιρίων και την απουσία πρασίνου, που κάνουν το κλιματιστικό να φαίνεται ως η μοναδική λύση για λίγη δροσιά το καλοκαίρι. Η λύση αυτή όμως συντηρεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς η αυξημένη χρήση κλιματιστικών ευθύνεται εν πολλοίς για την κατανάλωση περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων που επιτείνουν το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Παράλληλα, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κλιματιστικών επιβαρύνει το σύστημα της ΔΕΗ, με ορατό τον κίνδυνο μπλακ άουτ, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής. Επιπλέον, η στροφή στα κλιματιστικά αγνοεί τους τρόπους φυσικού δροσισμού, οι οποίοι μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της ζέστης το καλοκαίρι.

Η Greenpeace πιστεύει ότι η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από εναλλακτικούς τρόπους δροσισμού έχει δυστυχώς οδηγήσει στην αλόγιστη χρήση κλιματιστικού, με σοβαρές συνέπειες για το κλίμα του πλανήτη. Ο οδηγός χρήσης και αγοράς κλιματιστικού μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών για τη σωστή επιλογή κλιματιστικού και την ορθολογική χρήση του, κυρίως όμως αναδεικνύει τους φυσικούς τρόπους δροσισμού, οι οποίοι ελάχιστα προβάλλονται σήμερα, παρά το γεγονός ότι είναι αποτελεσματικοί, οικονομικοί και φιλικοί προς το περιβάλλον.

Η Greenpeace θεωρεί ότι η δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης «Αλλάζω κλιματιστικό» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, το όποιο περιβαλλοντικό όφελος όμως μπορεί να μεγιστοποιηθεί εάν η συγκεκριμένη δράση ενισχυθεί από μια σειρά από άλλα μέτρα. Για το λόγο αυτό η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναλάβει δράσεις ενημέρωσης και προώθησης των εναλλακτικών μεθόδων φυσικού δροσισμού, καθώς και να εξασφαλίσει την ασφαλή ανάκτηση και καταστροφή των ψυκτικών υγρών των προς απόσυρση κλιματιστικών, προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή τους στο περιβάλλον. Επιπλέον, η χώρα οφείλει να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρόποι εναλλακτικού δροσισμού

Ανεμιστήρες οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής βελτιώνουν αισθητά τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα δωμάτιο, καθώς συμβάλλουν σημαντικά στον αερισμό του χώρου, ενώ επίσης μειώνουν τη θερμοκρασία του. Επιπλέον, είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και την τσέπη μας. Καταναλώνουν 16 φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα κλιματιστικό συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και σε χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος. Ενδεικτικά, αν προτιμήσουμε ανεμιστήρα αντί για κλιματιστικό, μέσα σε 30 μόνο μέρες μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 60 ευρώ από το λογαριασμό ρεύματος, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600 με 700 κιλά.

Φυσικός δροσισμός

Το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που αναπτύσσεται σε ένα εσωτερικό χώρο οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία που «χτυπάει» τα εξωτερικά τοιχώματα του κτιρίου, αλλά και από τις εσωτερικές πηγές θερμότητας, όπως από ηλεκτρικές συσκευές ή λάμπες πυρακτώσεως. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί ο χώρος μας δροσερός το καλοκαίρι, είναι να εμποδίσουμε τη θερμότητα να μπει και να αποθηκευτεί στους εσωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να αποφύγουμε τη συσσώρευση της θερμότητας στο χώρο και κατά συνέπεια την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας:

1. Ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας

Βάφοντας τους εξωτερικούς τοίχους με ανοιχτά, ή ακόμα καλύτερα με ανακλαστικά χρώματα, μειώνεται η μετάδοση της θερμότητας στους εσωτερικούς χώρους. Η οροφή επίσης, από όπου εισχωρεί θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου, πρέπει να είναι βαμμένη με ανοιχτά χρώματα, ή μονωμένη με ανακλαστική μεμβράνη. Ακόμα πιο αποτελεσματική είναι η λύση της «πράσινης στέγης», που προσφέρει εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα.

Επίσης, έως και 40% της συσσωρευμένης θερμότητας εισχωρεί στο εσωτερικό μέσω των γυάλινων επιφανειών του κτιρίου. Για το λόγο αυτό η καλύτερη λύση είναι η χρήση ανακλαστικών μεμβρανών στα τζάμια και η τοποθέτηση ειδικών τζαμιών χαμηλής εκπεμψιμότητας (low – e).

2. Είσοδος θερμότητας στο κτίριο

Υπάρχουν δύο έξυπνοι τρόποι για να εμποδίσουμε την είσοδο της θερμότητας στο κτίριο: η σκίαση και η θερμομόνωση.

Η σκίαση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας κατά αρκετούς βαθμούς. Η σκίαση μπορεί να γίνει είτε με την κατάλληλη φύτευση δέντρων και φυτών είτε με σκίαστρα, τα οποία μπορεί να είναι από απλές τέντες έως ειδικά σχεδιασμένα μεταλλικά σκίαστρα που επιτυγχάνουν άριστα αποτελέσματα. Greenpeace Greece ©
Η σωστή χρήση των δέντρων για σκίαση μπορεί να μειώσει τα έξοδα για κλιματισμό κατά 15-50%. Τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, ένα δέντρο που σκιάζει το σπίτι σας αντιστοιχεί με 5 κλιματιστικά που λειτουργούν για 20 ώρες. Τρία δέντρα κατάλληλα φυτεμένα μπορούν να μειώσουν την ενέργεια για δροσισμό έως και κατά 50%. Προτιμήστε φυλλοβόλα δέντρα που εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στο χώρο σας το καλοκαίρι, όχι όμως και το χειμώνα που τη χρειάζεστε.

Επτά στα δέκα κτίρια στην Ελλάδα είναι απροστάτευτα από το κρύο και τη ζέστη, επειδή κατασκευάστηκαν χωρίς θερμομόνωση. Μία λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η εξωτερική θερμομόνωση. Το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης είναι σημαντικό, γι’ αυτό και ιδανικά θα μπορούσε να συνδυαστεί με εργασίες ανακαίνισης ή συντήρησης των εξωτερικών όψεων του κτιρίου.

3. Απομάκρυνση της ήδη συσσωρευμένης θερμότητας

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την απομάκρυνση της ήδη συσσωρευμένης θερμότητας είναι ο αερισμός των δωματίων. Ο δροσισμός του κτιρίου πρέπει να γίνεται μετά τη δύση του ηλίου, όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλή. Ο διαμπερής νυχτερινός δροσισμός μπορεί να μειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός κτιρίου μέχρι 80%, ενώ επίσης ανανεώνει και τον αέρα του κτιρίου, ο οποίος είναι συνήθως ιδιαίτερα επιβαρημένος με τοξικούς ρύπους, αλλεργιογόνες ουσίες και ραδόνιο!
Στον αερισμό του χώρου συμβάλλουν επίσης οι ανεμιστήρες οροφής.

4. Περιορισμός των εσωτερικών πηγών θερμότητας μέσα στο σπίτι

Η χρήση ηλεκτρικών συσκευών, όπως φούρνος, λαμπτήρες πυρακτώσεως, σίδερο, αυξάνουν αισθητά την εσωτερική θερμοκρασία. Η αντικατάσταση των λαμπτήρων αυτών με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και η λειτουργία μόνο όσων συσκευών χρειάζονται πραγματικά, και κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες, συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της θερμοκρασίας μέσα στο χώρο.

Κλιματιστικό: απλοί κανόνες για ορθολογική χρήση

Επιλέγουμε κλιματιστικό ανάλογα με το μέγεθος του χώρου όπου θα χρησιμοποιηθεί. Συμβουλευόμαστε σχετικά το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στα σημεία πώλησης. Ένα κλιματιστικό μεγαλύτερο ή μικρότερο από τις ανάγκες του χώρου μας θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας με χαμηλότερη απόδοση.

Επιλέγουμε κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής κλάσης, δηλαδή Α, ΑΑ, Α+. Ένα κλιματιστικό χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης, ακόμα και αν αρχικά κοστίζει λιγότερο, θα μας κοστίσει τελικά πολύ πιο ακριβά στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τι είναι η ενεργειακή κλάση;
Η ενεργειακή κλάση κατηγοριοποιεί τις ηλεκτρικές συσκευές ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Οι πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές κατατάσσονται στην κατηγορία Α, ΑΑ, Α+. Οι κατηγορίες φτάνουν μέχρι τη βαθμίδα G, στην οποία περιλαμβάνονται οι πιο ενεργοβόρες συσκευές.

Χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό μόνο όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες που οι εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού δεν μας καλύπτουν, δηλαδή τις πιο ζεστές μέρες και ώρες του καλοκαιριού (χωρίς να ξεχνάμε όμως ότι τις ώρες αυτές επιβαρύνεται περισσότερο το σύστημα), ή αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ποτέ δεν αφήνουμε ανοιχτά πόρτες και παράθυρα την ώρα που δουλεύει το κλιματιστικό. Χάνουμε θερμότητα και σίγουρα δεν θα καταφέρουμε να δροσίσουμε όλη την πόλη!

Το κλιματιστικό δεν χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία χαμηλότερη από 29οC. Μπορεί να ζεσταινόμαστε, ας μην καταλήξουμε όμως στο άλλο άκρο που έξω θα έχει ζέστη και μέσα θα φοράμε ζακέτα.

Χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό πάντα σε συνδυασμό με φυσικούς τρόπους δροσισμού, δηλαδή τέντες, ανεμιστήρα κλπ. Ενδεικτικά ας αναφέρουμε ότι η χρήση ανεμιστήρων οροφής σε συνδυασμό με κλιματιστικό, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας για δροσισμό κατά 28-40%, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες όπου βρίσκεται το κτίριο.

Για την καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού, φροντίζουμε η εξωτερική του μονάδα να είναι προστατευμένη από την άμεση έκθεση στον ήλιο και από ισχυρούς ανέμους.

Φροντίζουμε για τη σωστή συντήρηση και καθαρισμό του κλιματιστικού. Έτσι επιτυγχάνουμε την καλύτερη απόδοση και δεν σπαταλάμε ενέργεια.

Εάν έχετε ήδη κλιματιστικό χαμηλής ενεργειακής κλάσης, μπορείτε να επωφεληθείτε από το πρόγραμμα αντικατάστασης που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης.


Διαβάστε ολόκληρο τον οδηγό εδώ

Πηγή : tvxs

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου