Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009

Γραφειοκρατική «ομπρέλα» στα παράνομα θερμοκήπια

Άλυτο μυστήριο εξακολουθούν να είναι για τις αρμόδιες υπηρεσίες τα παράνομα θερμοκήπια στο προστατευόμενο από τη διεθνή σύμβαση Ramsar οικοσύστημα Κοτυχίου - Στροφυλιάς που εντοπίστηκαν πριν από μήνες από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ).

Οπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα Νίκος Τσούκαλης που έφερε το θέμα στη Βουλή, τρία υπουργεία, πέντε υπηρεσίες και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος προσπαθούν να μάθουν αν τα συγκεκριμένα θερμοκήπια που βρίσκονται μάλιστα στην Α' Ζώνη Προστασίας είναι νόμιμα η όχι.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος τη διερεύνηση του θέματος. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη σε πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη.

«Τρεις μήνες μετά την κατασκευή τους και παρά την εμπλοκή πέντε (5) υπηρεσιών (Δασαρχείο, Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Τοπογραφική Υπηρεσία, Αγροφυλακή και Κτηματική Υπηρεσία) δεν κατέστη δυνατό να γίνει γνωστό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης και εάν είναι νόμιμη ή όχι η καλλιέργεια στο συγκεκριμένο τμήμα του βιοτόπου», αν αναφέρει ο κ. Τσούκαλης και προσθέτει:

«Το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει αναρμόδιο για τα παραπάνω θέματα, ενώ σε απάντηση του συνερωτώμενου υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που υπογράφεται από τον υφυπουργό κ. Μπέζα αναφέρεται ότι "προκειμένου να αρθούν οι αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου δόθηκε εντολή στην Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας για έρευνα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1539/38, αφού προηγουμένως έλθει σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το πόρισμα της οποίας θα παραπεμφθεί στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων για να γνωμοδοτήσει σχετικά".

Απίστευτη γραφειοκρατία για ένα θέμα που αφορά τον σημαντικότερο βιότοπο της Πελοποννήσου. Να δούμε πότε επιτέλους θα λυθεί το... μυστήριο!» υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα.

Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 20090 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου