Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Φωλιές πελαργών από τη ΔΕΗ σε Κοτύχι - Στροφυλιά

 Πέντε φωλιές για πελαργούς τοποθετήθηκαν προχθές πάνω σε στύλους της ΔΕΗ στις περιοχές Λάπα και Μετοχίου στην Αχαΐα, για να φιλοξενήσουν τις οικογένειες των μεγαλόσωμων πτηνών και να αποφευχθούν θανατηφόρα ατυχήματα σε αυτά και τα μικρά τους, ύστερα από αίτημα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου «Κοτυχίου-Στροφυλιάς» που προστατεύεται από τη διεθνή Σύμβαση Ramsar.

  Η τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών έγινε από ειδικό συνεργείο της ΔΕΗ με ειδικό γερανοφόρο όχημα. Η ΔΕΗ ανέλαβε και το κόστος για την κατασκευή τους, τοποθετώντας για την προστασία των πελαργών από την ηλεκτροπληξία, σε διάφορα σημεία ενδεδειγμένα μονωτικά χιτώνια εναέριων αγωγών, καθώς και καλύμματα μονωτήρων.
Σύμφωνα με το Φορέα Διαχείρισης, κάθε άνοιξη τα τελευταία χρόνια, μια ολιγομελής ομάδα πελαργών επισκέπτονται τον πανέμορφο υγρότοπο κινούμενοι ανάμεσα στο Μετόχι και τη Λάπα. Με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων, το 80% των πελαργών φωλιάζουν σε στύλους της ΔΕΗ και η τακτική παρουσία των πουλιών την εποχή της αναπαραγωγής οδήγησε το Φορέα Διαχείρισης να αιτηθεί στη ΔΕΗ την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, οι πρώτοι πελαργοί φτάνουν στην Ελλάδα στα μέσα Μαρτίου και τα ώριμα άτομα συνήθως επιστρέφουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν. Πρώτοι φτάνουν οι αρσενικοί και δουλειά τους είναι να εγκατασταθούν σε μια υπάρχουσα φωλιά, κατά προτίμηση τη δική τους από την προηγούμενη χρονιά.
Η κοινή δράση του Φορέα Διαχείρισης και της ΔΕΗ έχει στόχο να προσελκύσει και άλλα ζευγάρια να εγκατασταθούν στην περιοχή την επόμενη άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία έστω και του ενός ζευγαριού καταδεικνύει τη μεγάλη οικολογική αξία του συμπλέγματος των μόνιμων και εποχικών υγροτόπων του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου