Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Το Μουντιάλ του... κλίματος!


Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Βόννη οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις των χωρών του ΟΗΕ για το κλίμα. Δείτε τι σκόραραν οι ομάδες του πλανήτη...

Καθώς οι κλιματικές συνομιλίες μεταξύ των χωρών του ΟΗΕ ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Βόννη, είναι φανερό πως οι ομάδες χρειάζονται ενίσχυση και πιο επιθετικογενή συστήματα εφόσον θέλουν να σκοράρουν στη σωτηρία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές. Ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης καθηλώνεται από σήμερα μπροστά από τις οθόνες του για το Μουντιάλ που ξεκινάει σήμερα με τον αγώνα Μεξικό εναντίον Νότιας Αφρικής: δηλαδή οι χώρες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι δύο κορυφαίες Διεθνείς Διασκέψεις για το Κλίμα τα επόμενα δύο χρόνια. Ποια από τις δύο χώρες θα μας χαρίσει την πολυπόθητη δίκαιη, φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα;
• Στην Κοπεγχάγη οι προπονητές αποφάσισαν να κάνουν αλλαγή τους εαυτούς τους και να μπουν στον αγωνιστικό χώρο με καταστροφικά, δυστυχώς, αποτελέσματα για τις διαπραγματεύσεις. Ευτυχώς τώρα οι παίχτες των ομάδων αναλαμβάνουν οι ίδιοι πάλι δράση. Από ό,τι φαίνεται είναι σε πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση σε σύγκριση με πέρυσι, αν και πολύ μοιάζουν να κουράζουν τη μπάλα χωρίς να έχουν σαφή προσανατολισμό για το που βρίσκεται η εστία.

Δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη για το πώς θα είναι η μορφή της τελικής συμφωνίας. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει άμεσα να αποφασίσουν ότι αυτή θα έχει τη μορφή μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας και θα πρέπει να το αποφασίσουν πριν την τελική Διάσκεψη της χρονιάς στο Κανκούν του Μεξικό (COP16).

• Το παιχνίδι έχει ξεκινήσει και βρισκόμαστε στο ημίχρονο – μας έχουν μείνει μόνο άλλα 45’ για το τελικό σκορ. Οι παίχτες θα πρέπει να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους στον αγωνιστικό χώρο για να φτάσουν στη νίκη. Πολλοί προπονητές όμως δεν έχουν προετοιμάσει κατάλληλα τις ομάδες τους. Κάποιες από αυτές παρουσιάζονται με αμιγώς αμυντική τακτική, όταν θα έπρεπε να επιδιώκουν το γκολ.

Απομένουν συνολικά μόλις δύο εβδομάδες προπαρασκευαστικών διαπραγματεύσεων μέχρι τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Κανκούν το Νοέμβριο. Περιμένουμε πολύ δουλειά ακόμη από τις κυβερνήσεις και κυρίως να αξιοποιήσουν τα μεσοδιαστήματα και παράλληλες διαπραγματευτικές διαδικασίες προκειμένου να δώσουν σαφείς κατευθύνσεις στους αντιπροσώπους τους. Μία από αυτές τις διαδικασίες θα μπορούσε να είναι η επερχόμενη σύνοδος των χωρών του G20 και η απόφαση να σταματήσουν τις επιδοτήσεις προς τις βρώμικες βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Κάποιες ομάδες, όπως η Σαουδική Αραβία, βρίσκονται συνεχώς σε θέση οφσάιντ και δεν τους έχει καταλογιστεί κανένα πέναλτι έως τώρα.

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ, και κυρίως η Σαουδική Αραβία, χρειάζεται να σταματήσουν να υπονομεύουν και να μπλοκάρουν τις συζητήσεις και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με ειλικρίνεια και καλή προδιάθεση.


Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ προσπαθούν να... μεγαλώσουν τα γκολπόστ!

Οι χώρες θα πρέπει να σταματήσουν καταφεύγουν σε ‘παραθυράκια’ (π.χ. μεταφορές δικαιωμάτων ρύπανσης σε μελλοντικές περιόδους) που οδηγούν σε πλασματικές μειώσεις και να προσπαθήσουν να προβούν σε πραγματικές μειώσεις εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. .

.
Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζεται διστακτική στον αγωνιστικό χώρο, ενώ κρατούν τους καλύτερους παίκτες στον πάγκο. Αν οι αρχηγοί της ομάδας αναλάμβαναν δράση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κόσμο σε νίκη.

Η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών για το 2020 από 20% σε 30% θα έδινε άλλη ώθηση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες


Οι παίχτες και ο προπονητής της ομάδας των ΗΠΑ ακόμα συζητάνε μεταξύ τους αν το να βγεις από τα αποδυτήρια στον αγωνιστικό χώρο είναι μέρος του παιχνιδιού...

Οι ΗΠΑ εκτός ότι με την αδράνεια τους συγκρατούν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, επιπλέον κινδυνεύουν να μείνουν πίσω καθώς άλλα κράτη θα εκμεταλλεύονται τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά οφέλη από την καθαρή ενεργειακή επανάσταση που αρχίζει σιγά σιγά να εφαρμόζεται στον κόσμο.



Ευχές όλων μας είναι να γίνει ένα πανέμορφο παιχνίδι, με τελικό νικητή τον πλανήτη, δηλαδή όλους μας. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν να βάζαμε ένα αυτογκόλ στον αγώνα για τη σωτηρία του κλίματος μας...

Πηγή: Greenpeace



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου