Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Μην αφήνετε τις πολυεθνικές να σαμποτάρουν το κλίμα!




Το ιστορικό άγαλμα της γοργόνας της Κοπεγχάγης είναι εξοργισμένο από την καταστροφή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Χρέος μας να μην αφήσουμε τις πολυεθνικές να σαμποτάρουν το κλίμα. Ψηφίζουμε για το βραβείο της οργισμένης γοργόνας Νέο παράθυρο!

Οι κρίσιμες συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα ξεκινούν. Ενώ άνθρωποι, οργανώσεις και κινήματα καλούν σε αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με κοινωνικά και γεωγραφικά δίκαιο τρόπο, οι πολυεθνικές κάνουν λόμπινγκ για να μπλοκάρουν κάθε αποτελεσματική δράση και για να βγάλουν κέρδος από το φαινόμενο. Λόμπινγκ σημαίνει την προσπάθεια τους να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Το Βραβείο της Οργισμένης Γοργόνας οργανώνεται για να αναδείξει τον επιζήμιο ρόλο των εταιρικών λόμπι στην Κοπεγχάγη και επικεντρώνεται στις εταιρείες ή συνδέσμους βιομηχάνων που κάνουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια να σαμποτάρουν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του κλίματος προωθώντας ψεύτικες λύσεις όπως η υπόγεια αποθήκευση άνθρακα και τα αγροκαύσιμα.

Οι διοργανωτές των Βραβείων έχουν προκρίνει τα εξής λόμπι:

- Την Αμερικάνικη Συμμαχία για Ηλεκτρισμό από ‘Καθαρό’ Άνθρακα (ACCCE), για την ανάμειξή της σε σκάνδαλο ενάντια στο νομοθετικό πακέτο των ΗΠΑ για το κλίμα.

- Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), για το στήσιμο ψεύτικης αντιπολίτευσης ‘πολιτών’ στην κλιματική νομοθεσία.

- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC), για το επιτυχές λόμπινγκ του ώστε να πάρει δωρεάν άδειες εκπομπής διοξειδίου και να αποδυναμώσει τις κλιματικές πολιτικές σε επίπεδο τόσο ΕΕ όσο και ΟΗΕ.

- Τη Διεθνή Ομοσπονδία Αερομεταφορών (IATA), για την επιτυχή καμπάνια της ενάντια στη λήψη υποχρεωτικών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών και τις ψεύτικες υποσχέσεις για εθελοντική μείωση.

- Τη Διεθνή Ομοσπονδία Εμπορίας Εκμπομπών (IETA), για την προώθηση της ιδέας μια διεθνούς αγοράς εκπομπών και της επέκτασης του ‘Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης’ ενώ φαίνεται καθαρά ότι οι περιφερειακές αγορές εκπομπών, όπως της ΕΕ, και ο ΜΚΑ έχουν παταγωδώς αποτύχει να μειώσουν τις εκπομπές.

- Τη Monsanto και τη ‘Στρογγυλή Τράπεζα για Υπεύθυνη Σόγια’ (RTRS), για την προσπάθεια της να ‘βαφτίσει’ υπεύθυνη τη μεταλλαγμένη σόγια της που θα χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο.

- Τη Shell, για τις επενδύσεις σε εξαιρετικά μολυντικά εγχειρήματα όπως η εξόρυξη αργού πετρελαίου από τις ασφαλτούχες άμμους του Καναδά, καθώς και την προώθηση της αποθήκευσης άνθρακα, αλλά και την ταυτόχρονη μείωση των επενδύσεων της στις ανανεώσιμες πηγές.

Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ Νέο παράθυρο και να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ Νέο παράθυρο.

Το βραβείο της Οργισμένης Γοργόνας οργανώνεται από τις ΜΚΟ:
ATTAC Denmark, Corporate Europe Observatory,
Focus on the Global South, Friends of the Earth International, Oilchange International και Spinwatch.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου