Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Περιβάλλον... ίσον θρησκεία;



Αυτό απέδειξε η ιστορία του Βρετανού, Tim Nicholson, ο οποίος υποστήριξε ότι απολύθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των απόψεων του για το περιβάλλον και το δικαστήριο τον δικαίωσε εξισώνοντας τις περιβαλλοντικές πεποιθήσεις με τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές απόψεις.

Ο Rupert Dickinson, διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της Βρετανίας, πηγαίνοντας επαγγελματικό ταξίδι στην Ιρλανδία, αντιλήφθηκε πως ξέχασε το BlackBerry του στο Λονδίνο. Έδωσε λοιπόν εντολή σε κάποιον από το προσωπικό της εταιρείας να πάρει το αεροπλάνο για την Ιρλανδία προκειμένου να του παραδώσει τη συσκευή.

Αυτό που ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του Rupert Dickinson, ήταν ότι για τον υφιστάμενό του η εντολή αυτή ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό θέλημα ή την εκτέλεση ενός καθήκοντος. Για τον Tim Nicholson, η εντολή αυτή ήταν ένα δείγμα της περιφρόνησης του αφεντικού του για τις δικές του γνωστές και βαθιά φιλοσοφημένες πεποιθήσεις σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, καθώς τον αναγκάζει να ταξιδέψει με το αεροπλάνο- άκρως επιβλαβές για το περιβάλλον μέσο- χωρί να υπάρχει σημαντικός λόγος.

Η περασμένη Τετάρτη ήταν λοιπόν η μέρα μίας σημαντικής δικαστικής απόφασης. Ο δικαστής διαπίστωσε ότι οι απόψεις του Nicholson σχετικά με το περιβάλλον, ήταν τόσο βαθιές και αληθινές ώστε θεώρησε πως έπρεπε να τύχουν της ίδιας προστασίας με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αποφάσισε λοιπόν ότι το δικαστήριο έπρεπε να δει με προσοχή τον ισχυρισμό του ότι απολύθηκε λόγω των ιδεών και των πεποιθήσεων του.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες των δικαστηρίων για τους... εργοδότες, εφόσον οι εργαζόμενοι αποφασίσουν ότι θίγονται οι απόψεις του επί μία σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα των ζώων ή οι φεμινιστικές τους απόψεις.

Ο 42χρονος, Tim Nicholson, ισχυρίστηκε ότι νωρίτερα την ίδια χρονιά, οι πεποιθήσεις του είχαν ως συνέπεια να έρθει σε αντίθεση με ανώτερα στελέχη της εταιρείας στην οποία εργαζόταν. Όταν απολύθηκε, τον περασμένο Ιούλιο, κατέθεσε την αγωγή του.

Ισχυρίστηκε ότι, ενώ η επιχείρηση περιελάμβανε φιλικές πολιτικές για το περιβάλλον στο καταστατικό της, στην ουσία είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με αυτούς. Υποστήριξε ότι όταν προσπάθησε να ενθαρρύνει την εταιρεία να γίνει πιο υπεύθυνη σε σχέση με το περιβάλλον, ουσιαστικά παρεμποδίστηκε από τα αφεντικά του. Για τον Rupert Dickinson, ειδικότερα ανέφερε, ότι είχε δείξει περιφρόνηση για τις πεποιθήσεις του και επικαλέστηκε το περιστατικό με το BlackBerry ως αποδεικτικό στοιχείο.

Στην ανακοίνωση της απόφασής του, ο δικαστής Michael Burton ανέφερε ότι: «Η πίστη ενός ανθρώπου στην ανάγκη να προληφθεί η κλιματική αλλαγή είναι κάτι αντίστοιχο με τη Θρησκεία και την πίστη στους νόμους και τους κανόνες της. Στο πλαίσιο αυτό είναι παράνομο να γίνονται διακρίσεις εις βάρος ενός προσώπου για τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές του πεποιθήσεις».


Πηγή Κειμένου και φωτογραφίας: «The Guardian» Ολόκληρο το άρθρο


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου