Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Η κραυγή των παιδιών στην Κοπεγχάγη




Πρωταγωνιστές τα παιδιά. Σαν σε εφιάλτη βλέπουν την καταστροφή του πλανήτη, στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την έναρξη της συνόδου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Γι'αυτό και εκλιπαρούν τους απεσταλμένους στη διάσκεψη να βοηθήσουν, ώστε να σωθεί, ό,τι είναι δυνατό. Έτσι άρχισε η μεγαλύτερη σύνοδος στην ιστορία για το κλίμα.

Με τη συμμετοχή 192 χωρών άρχισε το πρωί στην Κοπεγχάγη η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. «Είναι η ευκαιρία μας», επισήμανε η πρόεδρος της συνόδου, Κόνι Χέντεγκααρντ. «Αν τη χάσουμε, θα περάσουν χρόνια μέχρι να βρεθεί μια άλλη και καλύτερη. Αν ποτέ βρεθεί».


Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν επί δύο χρόνια, όμως, μόλις πρόσφατα υπήρξαν ενδείξεις για άρση του αδιεξόδου στο θέμα του περιορισμού των εκπομπών, με νέες δεσμεύσεις από τις Ην.Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία. Ωστόσο, ακόμη και αυτές, υπολείπονται των απαιτήσεων των επιστημόνων, εντείνοντας τις πιέσεις στους μεγάλους ρυπαντές για μεγαλύτερες περικοπές.


Ο Σοηδός υπουργός Περιβάλλοντος Άντερς Κάρλγκρεν, εκπροσωπώντας την Ε.Ε. την προεδρία της οποίας ασκεί για το τρέχον εξάμηνο η χώρα του, είπε χαρακτηριστικά ότι θα είναι «εκπληκτικό» να έρθει για τις τελικές διαπραγματεύσεις ο Μπαράκ Ομπάμα «για να πει αυτό που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μέσω δελτίου Τύπου».


Οι Ην.Πολιτείες δεσμεύτηκαν πρόσφατα για μείωση μέχρι 17% των εκπομπών αερίων ως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005-δηλαδή μείωση 3-4% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η Ε.Ε. από την πλευρά της δεσμεύεται για μείωση μέχρι 20% ως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

ΤΑ ΝΕΑ 7/12/09



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου