Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οικολογικό ψυγείο χωρίς ηλεκτρισμό


Ο Mohammed Bah Abba εφεύρε τη συσκευή το 1995 και βραβεύτηκε με Rolex Laureate (Rolex Awards for Enterprise) το 2000 για την ανάπτυξη του συστήματος συντήρησης/ψύξης «δοχείου-σε-δοχείου».  Το ψυγείο «δοχείο σε δοχείο», είναι μια συσκευή ψύξης που κρατά τα τρόφιμα δροσερά χωρίς ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την ψύξη που δημιουργεί η εξάτμιση του νερού.
Κατασκευάζεται με την τοποθέτηση ενός πήλινου δοχείου μέσα σε ένα μεγαλύτερο πήλινο δοχείο, με βρεγμένη άμμο αναμεταξύ τους και με ένα υγρό ύφασμα στο πάνω μέρος. Όταν το νερό εξατμίζετε τραβά τη θερμότητα προς τα έξω και δροσίζει το εσωτερικό, επιτρέποντας στα τρόφιμα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό δοχείο να διατηρηθούν φρέσκα, για πολύ περισσότερο καιρό σε ένα καυτό, ξηρό κλίμα.

Πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ξηρό, αερισμένο χώρο, για να εξατμιστεί το νερό αποτελεσματικά προς τα έξω.

Το ψυγείο «δοχείο σε δοχείο» ξανασχεδιασμένο
Ricky Willems

Οι προτεινόμενες βελτιώσεις είναι σχεδόν τόσο απλές όσο η έννοια της εξατμιστικής ψύξης. Επιδιώξαμε κυρίως να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε το ποσό εξάτμισης νερού στη συσκευή, και να αυξήσουμε τη μόνωση του σχεδίου. Η δυνατότητα του συστήματος να χρησιμοποιήσει καλύτερα την δροσερή άμμο έχει επίσης αυξηθεί, με την προσθήκη των κορυφογραμμών στο εσωτερικό δοχείο, οι οποίες βοηθούν στη βύθιση της θερμότητας από το εσωτερικό δοχείο στην πιο δροσερή άμμο.

Το ποσό της εξάτμισης αυξήθηκε από την προσθήκη των εξατμιστικών διεξόδων στο εξωτερικό δοχείο. Οι διέξοδοι αυξάνουν την περιοχή επιφάνειας του εξωτερικού κεραμικού δοχείου και την περιοχή επιφάνειας της άμμου μέσω της οποίας το νερό μπορεί να εξατμίσει. Αφού «η αποδοτικότητα (ένας εξατμιστικού) συστήματος ψύξης εξαρτάται από τον αέρα που κινείται» (Bucklin, Ρ. Α. 1993), ο βαθμός ψύξης πρέπει να αυξηθεί αισθητά με αυτήν την προσθήκη.

Links:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pot-in-pot_refrigerator
http://www.globalgiving.com/pr/1900/proj1806a.html
http://rickywillems.myrpi.org/potinpot.html

Πηγή : Καλά Νέα

Η Πάτρα με τα μάτια ενός μετανάστη



Ένα ενδιαφέρον βίντεο - μια "εξιδανικευμένη" ματιά, στο πλαίσιο του προγράμματος Shaping perceptions and attitudes to realise the diversity advantage στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Πατρέων, σε κείμενο Κ. Παπαχριστόπουλου και αφήγηση Γ. Γεννατά. 

Αλήθεια, σε ποια πόλη ζούμε; Την ημέρα του Καρναβαλιού, όταν οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη μεταμφίεση, οι Αφγανοί πρόσφυγες προσπαθούν να μεταμφιεστούν και αυτοί, να κρυφτούν σε κάποιο πλοίο, να περάσουν απέναντι στη Δύση. Το πέρασμα των συνόρων είναι το δικό τους Καρναβάλι, όπου παίζουν τη ζωή τους κορώνα -γράμματα.

Την ξεχάσαμε την... αμηχανία των Πατρινών, τους συλλόγους που δημιουργήθηκαν τότε για να τους διώξουν, τις πορείες των Αφγανών προσφύγων Γενάρη και Φλεβάρη 2008, το κίνημα συμπαράστασης αλλά και τραγικά γεγονότα με θανάτους και τραυματισμούς παιδιών που ζούσαν στον καταυλισμό... Δημοτικοί σύμβουλοί, επιχειρηματίες και τοπικοί "άρχοντες" στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. 

Η αλήθεια βρίσκεται πολύ μακριά. Σε χίλιες και μια νύχτες στο καταφύγιο φυλακή, ο Νταβίντε, ο Μπέν, η Ιουδήθ, ο Ιλάι, η Ρεβέκκα, η Ραχήλ, ο Νουρεντίν, ο Σεβάχ, ο Αλαντίν, ο Σελάμπ, οι ταξιδιώτες του πουθενά... οι συμμορίες των ΜΑΤ, η Εκάτη μεταμφιεσμένη σε σκύλα, οι οργανώσεις, οι περίοικοι, το όνειρο και οι αποδράσεις, οι αλήθειες και τα ψέματα.

Ο Βασίλης Λαδάς (τον ξεχάσαμε κι αυτόν;) μπήκε πριν λίγο καιρό με το βιβλίο του "Μουσαφερά, οι χίλιες και μία νύχτες ενός καταυλισμού προσφύγων " στο κουβάρι της μικρής μας πόλης και καταφέρνει να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί ενός αμφιλεγόμενου θέματος, χωρίς να καταφύγει στις ευκολίες του μελοδράματος και χωρίς, εξίσου σημαντικό, να υποκύψει στην ψυχολογική πίεση της «κάθαρσης» ή της «λύσης» του δράματος. Μιλώντας για τα ακριβά διαμερίσματα που χάνουν την αξία τους και μένουν απούλητα, για τους Αφγανούς που σκοτώνονται προσπαθώντας να κλέψουν ρεύμα από τις κολόνες της ΔΕΗ, για τις αριστερές οργανώσεις που παλεύουν να τους ταΐσουν και ταυτόχρονα να τους αφυπνίσουν πολιτικά, για τις δημοτικές αρχές που οχυρώνονται στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, για τους νοικοκυραίους που με τη συμπαράσταση των εργολάβων, που ορέγονται τα οικιστικά «φιλέτα», διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά δεν είναι πλέον ασφαλή στους δρόμους, για τους δεξιούς που βοηθάνε στα κρυφά σαν να ντρέπονται και γι' αυτούς που προσβάλλεται η αισθητική τους όταν οι ρακένδυτοι καταλαμβάνουν την πύλη της πόλης.

Μια τέτοια "βεριτέ" αξίζουμε ως πολίτες, μια γραφή «καταγγελίας» χωρίς διδακτισμό αλλά με αμεσότητα και ωμότητα (στοιχείων και στάσεων). Όπως ο σκηνοθέτης μοιάζει να φωτογραφίζει στα «ερείπια» των γεγονότων. Αλήθεια, σε ποια πόλη ζούμε, ρε μουσαφίριδες;

ΝΤΡΟΠΗ!

 Πηγή : dete

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ο πιο καλός ο δάσκαλος



Ο πιο καλός ο δάσκαλος φέρνει... ευτυχία στους μαθητές
Μ’ όποιον δάσκαλο καθήσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις, λέει η παροιμία. Νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι ένας καλός δάσκαλος δεν μεταδίδει στους μαθητές του μόνο γνώσεις, αλλά συμβάλλει καταλυτικά στη μελλοντική ποιότητα της ζωής τους...


Δάσκαλοι και καθηγητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών τους στις εξετάσεις φαίνεται ότι επιφέρουν γενικότερες και μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες στη ζωή των μαθητών αυτών, πέραν της ακαδημαϊκής τους ζωής - μεταξύ άλλων, σε δείκτες που αφορούν χαμηλότερα ποσοστά σε εγκυμοσύνες εφήβων, περισσότερες εγγραφές σε πανεπιστήμια και μεγαλύτερους μισθούς, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρακολούθησε τη ζωή 2,5 εκατομμυρίων μαθητών σε διάστημα 20 ετών.

Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν οι οικονομολόγοι Ρατζ Τσέτι και Τζον Φρίντμαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ο Τζόνα Ροκόφ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εξέτασε με λεπτομέρειες την επίδραση των καθηγητών στη ζωή των μαθητών τους. «Το ότι η απόδοση στις εξετάσεις σε βοηθά να μορφωθείς καλύτερα και η καλύτερη μόρφωση συμβάλλει στο να έχεις μεγαλύτερες απολαβές, αυτό είναι κατανοητό από όλους», λέει ο Ρόμπερτ Μέγερ, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. «Ωστόσο αυτή η μελέτη ξεπερνά αυτά τα στάδια και δείχνει πολύ περισσότερα».

Η μελέτη αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και πολλές σχολικές επιτροπές, που έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν στοιχεία «πρόσθετης αξίας», όπως λέγονται, προκειμένου να προσλάβουν, να απολύσουν καθηγητές ή ακόμη και να αυξομειώσουν τους μισθούς τους. Βέβαια ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι διχασμένος. Κάποιοι θεωρούν ότι τέτοιου είδους μετρήσεις κάνουν τους καθηγητές πιο υπεύθυνους, γεγονός που συμβάλλει στη μόρφωση εκατομμυρίων μαθητών. Οι επικριτές, κυρίως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των καθηγητών, υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να απομονώσεις τις συνέπειες που μπορεί να έχει καθένας καθηγητής, με αποτέλεσμα το έργο κάποιων να υποτιμηθεί. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν κρίνεις κάποιους καθηγητές μεμονωμένα για έναν χρόνο - η μελέτη της αποδοτικότητάς τους επί πολλά χρόνια δείχνει ότι κάποιοι απλώς είναι καλύτεροι από άλλους.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Ο μέσος όρος της επιρροής ενός καθηγητή σε έναν μαθητή είναι μέτριος. Αν όλα τα άλλα είναι ίδια, ένας μαθητής που έχει έναν καταπληκτικό καθηγητή για μια χρονιά μεταξύ Δ' Δημοτικού και Β' Γυμνασίου θα κερδίσει σε όλη του τη ζωή 4.600 δολάρια περισσότερα από έναν μαθητή με παρόμοια προέλευση που έχει έναν μέτριο καθηγητή. Ο μαθητής με τον εξαιρετικό καθηγητή θα έχει 0,5% περισσότερες πιθανότητες να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο. Εξάλλου και τα κορίτσια με καλούς εκπαιδευτικούς έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.

Ισως εξίσου σημαντικό, δεδομένης της δυσκολίας εύρεσης και επιμόρφωσης καταπληκτικών καθηγητών, είναι το ότι η εισοδηματική διαφορά μακροπρόθεσμα μεταξύ μαθητών με μέτριους καθηγητές και εκείνων με χαμηλού επιπέδου καθηγητές είναι το ίδιο σημαντική όσο η διαφορά μεταξύ των μαθητών που είχαν πολύ καλούς καθηγητές και όσων είχαν μέτριους, σύμφωνα με την έρευνα. Αθροιστικά, αυτές οι διαφορές είναι πιθανόν τεράστιες. Πάντως η νέα έρευνα δεν βρήκε αποδείξεις για μια παλαιά πεποίθηση: ότι το να έχεις καλό δάσκαλο στις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι πιο σημαντικό από το να έχεις καλό δάσκαλο αργότερα.

Η αντικατάσταση ενός εκπαιδευτικού που δεν τα καταφέρνει καλά με έναν μέτριο μπορεί να αυξήσει τις αποδοχές των παιδιών μιας τάξης για όλη τους τη ζωή κατά 266.000 δολάρια, εκτιμούν οι οικονομολόγοι. Μόνο μιας τάξης. «Εάν αφήσεις έναν κακό καθηγητή στο σχολείο σου για 10 χρόνια, αντί να τον αντικαταστήσεις έστω με έναν μέτριο, φθάνουμε να μιλάμε για απώλεια εισοδήματος ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων», παρατηρεί ο καθηγητής Φρίντμαν, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ. Μετά την έρευνα αυτή, θεωρείται πιθανό να τροποποιηθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σε πολλά αμερικανικά σχολεία και εκτός της ακαδημαϊκής τους παρουσίας να δίνεται σημασία και στα εξωσχολικά θέματα τα οποία συζητούν με τους μαθητές τους, καθώς και στη γενικότερη συμπεριφορά τους. «Ολα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», παρατηρεί ο δρ Χάνουσεκ, «διότι παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο».





ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΚΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ»;
Η μεγαλύτερη επιτυχία για έναν δάσκαλο είναι η... εξαφάνισή του! Δεν πρόκειται όμως για ταχυδακτυλουργία, αλλά για τον μεγαλύτερο στόχο της διδασκαλίας, όπως τον περιγράφει η μεγάλη παιδαγωγός Μαρία Μοντεσόρι. Να μπορεί να πει ο δάσκαλος: «Τα παιδιά τώρα δουλεύουν σαν να μην υπάρχω». Τότε, διά της πλασματικής του απουσίας, η οποία στην πραγματικότητα είναι η πιο αποτελεσματική παρουσία, έχει καθορίσει τους μαθητές του. Εχει επιτύχει. «ΤΑ ΝΕΑ» ζήτησαν από τρεις σύγχρονους δασκάλους, που κατά γενική ομολογία έχουν διακριθεί για τη διδακτική τους ικανότητα, να πουν ποιοι ήταν οι δικοί τους δάσκαλοι που τους καθόρισαν. Και τι σημαίνει, κατά τη δική τους οπτική, καλός δάσκαλος. Η διεθνούς φήμης καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος που είναι και ακαδημαϊκός εκτός από ποιμένας και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας Γεώργιος Μπαμπινιώτης μιλούν για τους δασκάλους τους και για τη διδασκαλία.


Γεώργιος Μπαμπινιώτης
«Θεωρώ την προσφώνηση «δάσκαλε» ως τον πιο τιμητικό τίτλο»
Από τους τίτλους που κατά καιρούς τού αποδίδονται με τις διάφορες ιδιότητές του (καθηγητής, πρόεδρος, πρύτανης κ.ά.), ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης θεωρεί την προσφώνηση «δάσκαλε» ως την πιο τιμητική.
«Αυτό εξηγεί την εκτίμηση που τρέφω προς την ιδιότητα – διορθώνω – προς το λειτούργημα τού δασκάλου σε όλες τής βαθμίδες, από τον δάσκαλο τού δημοτικού μέχρι τον καθηγητή πανεπιστημίου», λέει.
Ποιοι ήταν οι δάσκαλοι που τον καθόρισαν;
«Ευτύχησα να έχω δασκάλους ανθρώπους αφοσιωμένους στην εκπαίδευση πραγματικά λειτουργούς. Ενδεικτικά ξεχωρίζω και αναφέρω τον Ευαγγελάτο (στο δημοτικό), τους Γρηγορόπουλο, Φαλιέρη και Μιχαλόπουλο (στο γυμνάσιο) και τους Θεοδωρακόπουλο, Σταματάκο, Βουρβέρη, Ζακυθηνό, Τωμαδάκη και Κουρμούλη (στο πανεπιστήμιο).
Στον δάσκαλο μου, καθηγητή τής Γλωσσολογίας, Γεώργιο Κουρμούλη οφείλω τη στροφή μου στη γλωσσολογία, όταν μου δόθηκε (μαζί με άλλους) η ευκαιρία να συμμετάσχω σε ένα σεμινάριο για τη Μυκηναϊκή γραφή και γλώσσα τα χρόνια που αποκρυπτογραφήθηκε η Γραμμική Γραφή Β’ και να μυηθώ στην επιστήμη τής γλώσσας.
Επειδή κι ο ίδιος συμβαίνει να θεωρούμαι από τους φοιτητές μου καλός δάσκαλος, προσωπικά ορίζω τον καλό δάσκαλο ως αυτόν που έχει πάθος για την επιστήμη του, που σέβεται και αγαπάει τους μαθητές του, που είναι ενημερωμένος στο αντικείμενό του, που δεν πάει ποτέ στο μάθημά του χωρίς να προετοιμασθεί κατάλληλα κάθε φορά για το τι και πώς θα το διδάξει, που συνδυάζει γνώση, έρευνα και διδασκαλία (προκειμένου για πανεπιστημιακό δάσκαλο), που δεν περιορίζεται σε ξηρή διδασκαλία αλλά ανεβάζει την ψυχική διάθεση, εξάπτει το ενδιαφέρον και εμπνέει τους μαθητές του πέρα και έξω από το μάθημα σε συνάφεια με τη ζωή, με αξίες και ιδανικά και που δεν λείπει ποτέ από το μάθημά του».


Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ
«Ο δάσκαλος που κάθεται δίπλα στα παιδιά και όχι απέναντί τους»
Η απάντηση της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ στο ερώτημα «ποιος είναι ο καλός δάσκαλος», ήταν άμεση, σαφής και κατηγορηματική: «Αυτός που δεν κάθεται απέναντι, αλλά δίπλα στα παιδιά του».
Η διάσημη ελληνίδα ακαδημαϊκός, πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και πρώτη γυναίκα πρύτανης του ίδιου Πανεπιστημίου, τονίζει ότι στην επιλογή της επαγγελματικής της πορείας, στο να γίνει δηλαδή βυζαντινολόγος, ρόλο ασφαλώς έπαιξε η καταγωγή της οικογένειάς της από τη Μικρά Ασία, αλλά μεγάλο βάρος είχε κι ο δικός της δάσκαλος που την καθόρισε.
«Οι ερευνητές του Χάρβαρντ έχουν φυσικά δίκιο για την επιρροή του καλού δάσκαλου στους μαθητές του. Ημουν τυχερή να έχω δασκάλους μεγάλου αναστήματος. Ο σπουδαίος ιστορικός και βυζαντινολόγος Διονύσιος Ζακυθηνός, θυμάμαι, ήταν ο άνθρωπος που με επηρέασε ώστε να γίνω κι εγώ βυζαντινολόγος. Ηταν ο άνθρωπος που καθόταν δίπλα μας στη Φιλοσοφική και έλεγε ότι πρώτα πρέπει να καταλάβουμε για τι πράγμα θα μιλήσουμε. Επίσης εξαίρετος δάσκαλος ήταν ο καθηγητής μου στη Σορβόνη, ο Πολ Λεμέμπλ, τον οποίον και αντικατέστησα στην έδρα».
Για την Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, ο καλύτερος δάσκαλος είναι αυτός που δεν στηρίζεται και δεν αναπαράγει μονότονα τις σημειώσεις του στις παραδόσεις, αλλά αφήνεται να παρασυρθεί από τον παλμό της τάξης.
«Το ωραιότερο μάθημα που έχω κάνει ήταν μια φορά που αφέθηκα να μιλήσω εκτός σημειώσεων. Επίσης θυμάμαι όταν πρωτοβγήκαν τα κασετόφωνα, πολλοί φοιτητές άρχισαν να έρχονται στα πανεπιστήμια με αυτά για να μαγνητοφωνήσουν τις παραδόσεις, αλλά οι περισσότεροι καθηγητές δεν τα επέτρεπαν. Εγώ είπα αμέσως ναι και τους άφησα να μαγνητοφωνούν, ακριβώς επειδή είχα αποφασίσει ότι ποτέ ένα μάθημά μου δεν θα ήταν ίδιο με ένα άλλο».


Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
«Μας καθορίζουν πολλοί δάσκαλοι και όχι μόνο ένας»
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, εκτός από ασκητική φυσιογνωμία και πνευματικός ηγέτης, είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών και επίτιμος διδάκτωρ Θεολογίας και Φιλοσοφίας 15 πανεπιστημιακών σχολών.
«Δεν είναι μόνο ένας ο δάσκαλος που συναντάμε στη ζωή μας», λέει στα «ΝΕΑ», «αλλά πολλοί εκείνοι οι δάσκαλοι που μας καθορίζουν. Κανείς δεν έχει μόνο έναν, όπως ποτέ δε μαθαίνουμε μόνο από ένα σχολείο». Ο ίδιος, στην Κατοχή, διδάχθηκε από φίλους, συντροφιές, ποικιλία ανθρώπων. «Χαρακτηριστικά θυμάμαι στο 2ο Σχολείο Αρένων Αθηνών τον δάσκαλο Ηλία Δοροδίνη, που ήταν εξαίρετος. Αλλά και στο Πανεπιστήμιο, στη Θεολογική, όπου τα χρόνια μετά από την Κατοχή ήταν πολύ δύσκολο να μπεις, καθώς ήταν 700 υποψήφιοι για 50 θέσεις, είχα την τύχη να συναντήσω θαυμάσιους δασκάλους, καθηγητές που επηρέασαν την πορεία μου, όπως τον Λεωνίδα Φιλιππίδη του οποίου ήμουν και διάδοχος». Ο Παναγιώτης Τρεμπέλας, ο Βασίλειος Βέλλας, ο Ιωάννης Καρμίρης και o Αμίλκας Αλιβιζάτος συμπλήρωσαν την ομάδα των δασκάλων που τον επηρέασαν, καθένας με τον τρόπο του.
«Αλλά και στη Γερμανία (σ.σ.: όπου ο Αναστάσιος σπούδασε κατόπιν) υπήρξαν καθηγητές όπως οι Γκολντάμερ και Σ. Ντάμεν, στη θρησκειολογία. Δυστυχώς δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή το όνομα της δασκάλας μου στο Δημοτικό στον Αγιο Κωνσταντίνο Κολωνού, που όμως μας φρόντιζε όλους παρότι είχε η τάξη 50-60 παιδιά».
Ποιο κοινό στοιχείο μπορεί κανείς να βρει στους καλούς δασκάλους; «Γνώριζαν πολύ καλά το αντικείμενο που δίδασκαν και επιδείκνυαν μεγάλο ενδιαφέρον και έγνοια για τα παιδιά. Ιδίως αυτούς που διέκριναν ότι είχαν δυνατότητες φρόντιζαν να τους δίνουν προσοχή, χωρίς όμως ποτέ να προσβάλλουν ή να εγκαταλείπουν τους άλλους».

Πηγή :  Τα Νέα

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ένα διδακτικό παραμύθι... Μας αφορά όλους...


Ένα ποντικάκι κάποτε, παρατηρούσε από την τρυπούλα του τον αγρότη και τη γυναίκα του που ξεδίπλωναν ένα πακέτο. Τι λιχουδιά άραγε έκρυβε εκείνο το πακέτο; Αναρωτήθηκε. Όταν οι δύο αγρότες άνοιξαν το πακέτο, δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλο ήταν το σοκ που έπαθε, όταν διαπίστωσε πως επρόκειτο για μια ποντικοπαγίδα!   

Τρέχει γρήγορα λοιπόν στον αχυρώνα για να ανακοινώσει το φοβερό νέο!.Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι! Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι!

Η κότα κακάρισε, έξυσε την πλάτη της και σηκώνοντας το λαιμό της είπε: " ποντικέ μου, καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί πρόβλημα για σένα, αλλά δεν βλέπω να έχει καμιά επίπτωση σε μένα! Δε με ενοχλεί καθόλου εμένα η ποντικοπαγίδα στο σπίτι!".

Το ποντικάκι γύρισε τότε στο γουρούνι και τού φώναξε: "Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Το γουρούνι έδειξε συμπόνια αλλά απάντησε: "Λυπάμαι πολύ ποντικέ μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να προσευχηθώ. Να είσαι σίγουρος ότι θα το κάνω. Θα προσευχηθώ." Τότε το ποντίκι στράφηκε προς το βόδι και τού φώναξε κρούοντας τον κώδωνα τού κινδύνου:
"Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!" Και το βόδι απάντησε: "Κοιτάξτε, ποντικέ μου, πολύ λυπάμαι για τον κίνδυνο που διατρέχεις, αλλά εμένα η ποντικοπαγίδα το μόνο που μπορεί να μου κάνει, είναι ένα τσιμπηματάκι στο δέρμα μου! "

Έτσι, ο ποντικούλης, έφυγε με κατεβασμένο το κεφάλι, περίλυπος και απογοητευμένος γιατί θα έπρεπε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ποντικοπαγίδας!

Την επόμενη νύχτα, ένας παράξενος θόρυβος, κάτι σαν το θόρυβο που κάνει η ποντικοπαγίδα όταν κλείνει, ξύπνησε τη γυναίκα τού αγρότη που έτρεξε να δει τι συνέβη. Μέσα στη νύχτα όμως, δεν πρόσεξε πως στην παγίδα πιάστηκε από την ουρά ένα φίδι .... Φοβισμένο το φίδι δάγκωσε τη γυναίκα.

Ο άντρας της έτρεξε γρήγορα και την πήγε στο νοσοκομείο. Αλλοίμονο όμως, την έφερε στο σπίτι με πολύ υψηλό πυρετό. Ο γιατρός τον συμβούλεψε να της κάνει ζεστές σουπίτσες.. Έτσι ο αγρότης *έσφαξε την κότα* για να κάνει μια καλή κοτόσουπα!

Η γυναίκα όμως πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και όλοι οι γείτονες ερχόταν στη φάρμα να βοηθήσουν. Ο καθένας με τη σειρά του καθόταν στο προσκεφάλι της γυναίκας από ένα 8ωρο. Για να τους ταΐσει όλους αυτούς ο αγρότης αναγκάστηκε να *σφάξει το γουρούνι*. Τελικά όμως η γυναίκα δε τη γλύτωσε! Πέθανε! Στη κηδεία της ήρθε πάρα πολύς κόσμος, γιατί ήταν καλή γυναίκα και την αγαπούσαν όλοι. Για να φιλοξενήσει όλον αυτόν τον κόσμο ο αγρότης αναγκάστηκε να *σφάξει το βόδι*

Ο κυρ Ποντικός μας, έβλεπε όλο αυτό το πήγαιν' έλα από την τρυπούλα του με πάρα πολύ μεγάλη θλίψη.......

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ: Χάσαμε την ανθρωπιά μας. και ενισχύσαμε τον ατομισμό μας..! Όταν κάποιος δίπλα μας κινδυνεύει, βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο! Είμαστε όλοι συνεπιβάτες σ' αυτό το πλοίο που λέγεται ζωή! Ο καθένας μας αποτελεί τον κρίκο της ίδιας αλυσίδας! Είμαστε σαν τις ίνες ενός υφάσματος. Και αν ένα μέρος του υφάσματος χαλάσει, το ύφασμα είναι άχρηστο....
Είναι αδύνατον να γελάμε, αν δεν γελάει ολόκληρη η γειτονιά.

*Αγαπητοί φίλοι.*
Πραγματικά η ιστοριούλα είναι πολύ διδακτική. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο το ότι όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι δίδαξαν την αλληλεγγύη όχι μονάχα ως μια μεγάλη αρετή, αλλά και ως αναγκαία τέτοια.

Πηγή :  Όπου Γης

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Βραβευμένο βίντεο για την οικονομική κρίση


Το Blog Powerline διοργάνωσε έναν διαγωνισμό με βραβείο 100.000 δολαρίων για οποιονδήποτε μπορέσει να ...  
παρουσιάσει με τον πιο αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο την σημασία και το δράμα της οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι το βίντεο που κέρδισε τον διαγωνισμό.
- Γειά σας, είμαι από την κυβέρνηση...μας τελειώνουν τα χρήματα και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε οτι θα χρειαστούμε μερικά από τα έσοδα σας... λέει ο κύριος σε μία νεαρή γυναίκα που έχει και ένα μικρό κοριτσάκι στην αγκαλιά.

- Για να είμαι ειλικρινής, είμαστε λίγο στριμωγμένοι αυτή τη στιγμή

- Υπολογίσαμε οτι βάση της ηλικία σας θα χρειαστούμε περίπου 46.000 δολάρια και σας δίνουμε διορία 60 χρόνια να τα ξεπληρώσετε.
Μπορείτε να το κάνετε με μια πληρωμή 766 δολαρίων το χρόνο η αν θέλετε 63 δολάρια το μήνα συμπεριλαμβανομένους τους τόκους φυσικά.

- Είστε τρελοί? Θα είμαι 85 ετών σε 60 χρόνια. Δεν μπορώ να πληρώνω 63 δολάρια το μήνα. Άλλωστε έχουμε ήδη πληρώσει τους φόρους μας.

- ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑ ΣΕ ΕΣΑΣ.
  


Πηγή : 24ωρο

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Προβολή βραβευμένων ταινιών Φεστιβάλ Πάτρας













Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Silence of love



Το παραπάνω video φτιάχτηκε για μία ασφαλιστική εταιρεία, την Thai Insurance, όμως δεν είμαστε σίγουροι αν κανείς θα το θυμάται για τη διαφήμιση και όχι για τη συγκινητική ιστορία.
Δείτε τη συγκλονιστική (και καλοφτιαγμένη) ιστορία μεταξύ μίας κόρης και ενός πατέρα. Κι όπως καταλήγει "Μη ξεχνάτε να νοιάζεστε για όσους νοιάζονται για εσάς"....

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ENOIKIAZETAI



Το σύνολο σχεδόν των φινλανδικών ΜΜΕ αναδημοσιεύουν τηλεγράφημα του Φινλανδικού Πρακτορείου Ειδήσεων STT από την Αθήνα. Τα δημοσιεύματα με τίτλους όπως: «Η Ακρόπολη των Αθηνών σύντομα προς ενοικίαση», αναφέρουν ότι στόχος του ελληνικού κράτους είναι να προσελκύσει διαφημιστικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα για την Ακρόπολη αναφέρεται ότι θα ενοικιαστεί έναντι του ποσού των 1.600 ευρώ την ημέρα. Επισημαίνεται δε ότι έως τώρα, η ενοικίαση αρχαιολογικών μνημείων για εμπορικούς σκοπούς γινόταν με ευθύνη του Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας, το οποίο υπήρξε εξαιρετικά προσεκτικό στην επιλογή των ενοικιαστών. Για παράδειγμα, την Ακρόπολη έχουν καταφέρει να ενοικιάσουν ελάχιστοι-μεταξύ των οποίων- η ελληνοκαναδέζα σκηνοθέτης Nia Vardalos και ο αμερικανός σκηνοθέτης Francis Ford Coppola.

Επιπλέον, ρεπορτάζ του δικτύου ABC με τίτλο «Greece to rent out ancient sites» αναπαράγει είδηση του AFP, η οποία με τη σειρά της παραπέμπει σε ενημέρωση συντακτών από το Υπουργείο Πολιτισμού στα τέλη Δεκεμβρίου ότι «πρώτη η Ακρόπολη από σειρά αρχαιολογικών μνημείων και χώρων θα είναι πλέον διαθέσιμη προς ενοικίαση, παρά τις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών και κυρίως των αρχαιολόγων που θεωρούν ιεροσυλία μια τέτοια πρωτοβουλία».

Η είδηση αναφέρει ότι «το κόστος ενοικίασης της Ακρόπολης, για επαγγελματική φωτογράφιση, θα ανέρχεται στο ευτελές ποσό των $1950 ημερησίως, ενώ ακόμα και διαδηλωτές θα δύνανται να τη νοικιάσουν, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκεί τη διαμαρτυρία τους».

To ρεπορτάζ καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι «η εκμετάλλευση του βράχου της Ακρόπολης για εμπορικούς σκοπούς ήταν εξαιρετικά περιορισμένη ως τώρα» και πλαισιώνεται από φωτογραφικό στιγμιότυπο της Ακρόπολης με λεζάντα «Προς ενοικίαση ο Παρθενώνας».

Πηγή : tvxs

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου στην Πάτρα



Μετά την λειτουργία της Δημοτικής Ιματιοθήκης, ο Δήμος Πατρέων, δια της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης Πολιτών προχωρά από κοινού με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας, στη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμοι δημότες της Πάτρας. Την ευθύνη λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου, θα έχουν από κοινού ο Δήμος Πατρέων και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας.

Οι δημότες που θέλουν να προσφέρουν, με φάρμακα που έχουν σπίτι τους τα οποία φυσικά δεν έχουν λήξει και δεν τα χρειάζονται, μπορούν να τα παραδίδουν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους, αλλά και στα γραφεία του Κεντρικού Διαμερίσματος (Μαιζώνος 19, παλιό Αρσάκειο), από τις 9-11 π.μ. Αμέσως μετά, τα φάρμακα θα ελέγχονται από εθελοντές φαρμακοποιούς, μέλη του Συλλόγου.

Ο Κανονισμός λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και αμέσως μετά, για τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, από την Αντιδήμαρχο Εθελοντισμού κ. Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη και τη διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Ο Δήμος Πατρέων αναλαμβάνει, από κοινού με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας, την πρωτοβουλία δημιουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου, που έχει ως αποκλειστική του αποστολή να συνδράμει τους δημότες που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα, λόγω της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που βιώνει η χώρα και η Πάτρα.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δωρεάν παροχή φαρμάκων σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και είναι ανασφάλιστα. Ευχή όλων μας είναι το Κοινωνικό Φαρμακείο να επιτελέσει το σκοπό του γιατρεύοντας και απαλύνοντας τον πόνο όσων το έχουν ανάγκη», δήλωσε η κυρία Ανδρικοπούλου και συμπλήρωσε ότι ο Κανονισμός Λειτουργίας «θα ρυθμίζει την λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου, προκειμένου να επωφελούνται από αυτή την πρωτοβουλία οι πραγματικά δικαιούχοι της υπηρεσίας, με τρόπο σαφή, αντικειμενικό και γρήγορο».

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Αγαπούλα ….τη σακούλα!!!


ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ  ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
Αγαπούλα ….τη σακούλα!!!
(Των σκουπιδιών, των ευθυνών, της ανακύκλωσης)

Πρόσκληση σε  δράση.

Αγαπητοί φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ, 
Θεωρώντας σημαντική και πολύτιμη  τη  διαχρονική συμμετοχή σας σε εκδηλώσεις και δράσεις της  ΟΙΚΙΠΑ, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα επίκαιρο δρώμενο  που σχεδιάζουμε  και να σας ζητήσουμε να συμμετάσχετε ενεργά σ’ αυτό.
Ο  Δήμος απηύθυνε πρόσκληση  στις  ΜΚΟ της πόλης να σχεδιάσουν  και υλοποιήσουν μια δράση για την ημέρα έναρξης του πατρινού καρναβαλιού, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο κέντρο της πόλης, ώστε εκείνη την ημέρα, αντί της πολυδάπανης βραδινής φιέστας  να έχουμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους.
Η ΟΙΚΙΠΑ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα, σχεδιάζει ένα δρώμενο που θα έχει τίτλο «Αγαπούλα τη… σακούλα!!!» (των σκουπιδιών, των ευθυνών και της ανακύκλωσης). Η δράση θα σατιρίζει την κατάσταση που υπάρχει σήμερα  στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη μας και θα  έχει διαδραστικό χαρακτήρα, ώστε να συμμετέχουν και διερχόμενοι πολίτες.
Σας ζητάμε να συμμετάσχετε σε αυτό το δρώμενο, όπου σαν αμφίεση μπορείτε να έχετε κάποια καρναβαλικά στοιχεία (στολή, καπέλο), χωρίς να είναι υποχρεωτικά. Οι …ντροπαλοί μπορούν να φορούν και μάσκα!
Η δράση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Μαιζώνος και Γεροκωστοπούλου και θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.
Θα παρακαλέσουμε για λόγους καλύτερου συντονισμού να μας δηλώσετε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά ( 6932-888835, Μέλπω) τη συμμετοχή σας. Βεβαίως και σας θέλουμε έστω και την τελευταία στιγμή!
Φιλικά,
Οικολογική Κίνηση Πάτρας
ΥΓ. Όσοι επιθυμείτε να συμβάλετε πιο ενεργά στην προετοιμασία, σας περιμένουμε στα γραφεία μας (Βύρωνος 20Α ) την Τετάρτη 18/1 στις 7 το απόγευμα.

Περιγραφή του δρώμενου
Αγαπούλα ….τη σακούλα!!
 (Των σκουπιδιών, των ευθυνών, της ανακύκλωσης)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Μέλη και φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ με καρναβαλική ή μη αμφίεση και «ετικέτες» ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΑΤΡΑΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΕΤΡΩΤΟΥ, ΚΛΠ  αλλά και περαστικοί που θα βρεθούν στο χώρο της εκδήλωσης.

ΥΛΙΚΑ: Έγχρωμες σακούλες σκουπιδιών, γεμάτες με ελαφρύ υλικό (πχ φελιζόλ) και επιγραφές ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΣΜΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ, ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΜΠΑΖΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΧΥΤΑ ΚΛΠ, μπλε κάδος ανακύκλωσης  και καλαίσθητο πανό με τον τίτλο του δρώμενου.
Οσοι διαθέτουν ημίψηλα καπέλα ( για την εξουσία ντε!), είναι ευπρόσδεκτα!

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ: Τα μέλη και οι παριστάμενοι πολίτες θα σχηματίσουν ένα μεγάλο ανθρώπινο κύκλο και ο ένας θα πετάει στον άλλο τις σακούλες, χωρίς αυτές να καταλήγουν πουθενά, όπως γίνεται αυτή την περίοδο με τα σκουπίδια της Πάτρας. Στο κέντρο του κύκλου θα υπάρχει ο κάδος ανακύκλωσης και κάποιος που θα βαστάει μια ταμπέλα που θα γράφει: «αυτό ΔΕΝ είναι ανακύκλωση!!!»

ΣΚΟΠΟΣ: Μέσα από ένα διαδραστικό θεατρικό δρώμενο να στείλουμε το μήνυμα της ανάγκης για ουσιαστική και ενεργό  δράση από τους πολίτες και τους πολιτικούς, για την επίλυση του καυτού προβλήματος της πόλης, της διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.


Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Κατεβάζουμε διακόπτες



Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012 από τις 8:00 μ.μ. μέχρι τις 8:30 μ.μ.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.

ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΗΝΥΜΑ, ΑΝΑΒΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ...

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ...

Το "APAGON" ή σβήσιμο, είναι άλλη μία μοναδική μορφή διαμαρτυρίας που χρησιμοποίησαν τον Σεπτέμβριο του 2002 οι Αργεντινοί καταναλωτές,
για να ακυρώσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα και σε άλλα κοινωνικά αγαθά κοινής ωφέλειας. Έσβησαν ταυτόχρονα τα φώτα για μισή ώρα σε όλη τη χώρα!
Τη βύθισαν στο σκοτάδι και ανάγκασαν κυβέρνηση και εταιρείες ηλεκτροδότησης σε άτακτη υποχώρηση.

Τεχνητά δέντρα για την απορρόφηση του CO2



Η ομάδα ενός νομπελίστα Αμερικανού χημικού ανέπτυξε ένα φθηνό πλαστικό υλικό που μπορεί να απορροφά σχετικά μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Στο μέλλον, το νέο υλικό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τεχνητά δέντρα που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα ενώ παράλληλα παράγουν καύσιμα.
Ο Τζορτζ Όλα, βραβευμένος με το Νόμπελ Χημείας του 1994, εργάζεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Στην τελευταία του δημοσίευση στο Journal of the American Chemical Society, ο Όλα παρουσιάζει ένα πορώδες, απορροφητικό πλαστικό που βασίζεται στο πολυμερές PEI.
To PEI, ή πολυαιθεριμίδιο, είναι ένα οργανικό πολυμερές με μέτρια ικανότητα απορρόφησης του CO2. Η απορροφητικότητά του αυξήθηκε με ειδική χημική κατεργασία, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ίνες υαλοβάμβακα, προκειμένου να γίνει το υλικό πορώδες και να αυξηθεί η ελεύθερη επιφάνειά του.
Τα πειράματα έδειξαν ότι ένα γραμμάριο του νέου υλικού απορροφά από τον υγρό αέρα έως και 1,72 nanomole διοξειδίου του άνθρακα, περισσότερο από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο υλικό.
Επιπλέον, το νέο υλικό είναι εύκολο να επαναχρησιμοποιηθεί αφότου κορεστεί με διοξείδιο του άνθρακα. Για την ανανέωσή του αρκεί να θερμανθεί στους 85 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που άλλα υλικά απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα απαιτούν θερμοκρασία 800 βαθμών για να απελευθερώσουν το δεσμευμένο αέριο.
Στο απώτερο μέλλον, εκτιμά ο Δρ Όλα, υλικά σαν κι αυτό θα μπορούσαν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας: το απορροφημένο διοξείδιο του άνθρακα θα συνδυάζεται με υδρογόνο από το νερό των ωκεανών και θα δίνει τελικά καύσιμο μεθάνιο.
Οι πρώτες πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας θα μπορούσαν πάντως να έρθουν πολύ πιο γρήγορα: Ο νομπελίστας ερευνητής σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το νέο πλαστικό σε μπαταρίες  που αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές όπως τα αιολικά πάρκα. Οι μπαταρίες αυτές περιέχουν σίδηρο και για να λειτουργήσουν απορροφούν οξυγόνο από την ατμόσφαιρα. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και η παραμικρή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα τις καταστρέφει, και οι ερευνητές αναζητούσαν έναν πρακτικό τρόπο για την απομάκρυνσή του.
Καλά Νέα - http://news.in.gr

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Πρωτοποριακή βιομπαταρία της Sony

Μετατρέπει τα άχρηστα χαρτιά σε ηλεκτρισμό


Η ιαπωνική εταιρεία Sony παρουσίασε μία καινοτομική μπαταρία που τροφοδοτείται με άχρηστα χαρτιά, από τα οποία «γεννά» ηλεκτρισμό, καθώς τα μετατρέπει αρχικά σε ζάχαρη, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιείται ως βιοκαύσιμο για την παραγωγή ρεύματος.
Η μπαταρία παρουσιάστηκε στην έκθεση Eco-Products του Τόκιο ως προϊόν φιλικό στο περιβάλλον, καθώς δεν χρησιμοποιεί επιβλαβή τοξικά χημικά ή μέταλλα, σύμφωνα με το BBC. Οι μηχανικοί της εταιρείας έκαναν μία μικρή επίδειξη, καλώντας τα παιδιά να ρίξουν χαρτάκια σε ένα υγρό που απετελείτο από νερό και ένζυμα και στη συνέχεια να το ανακινήσουν. Λίγο αργότερα, χάρη στην ενέργεια που είχε παραχθεί στο μεταξύ, ένας μικρός ανεμιστήρας, συνδεμένος με το υγρό, άρχισε να δουλεύει.

Το υγρό περιέχει το ένζυμο κελλουλάση, το οποίο αποδομεί τα χαρτιά και έτσι παράγει γλυκόζη. Αυτή συνδυάζεται με οξυγόνο και άλλα ένζυμα, με τελικό προϊόν τη δημιουργία ηλεκτρονίων και ιόντων υδρογόνου. Τα ηλεκτρόνια χρησιμοποιούνται από την μπαταρία για τη γέννηση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ως παραπροϊόν της όλης διαδικασίας προκύπτει νερό και το οξύ γλυκονολακτόνη, που συνήθως χρησιμοποιείται στα καλλυντικά.

Οι ερευνητές παρομοίασαν την τεχνολογία με τη βιολογική διαδικασία που χρησιμοποιούν τα λευκά μυρμήγκια και οι τερμίτες για να χωνεύουν το ξύλο και να το μετατρέπουν σε ενέργεια. Σε προηγούμενο στάδιο της έρευνάς τους, είχαν χρησιμοποιήσει φρουτοχυμό για να τροφοδοτήσουν με ρεύμα μια μικρή συσκευή ακρόασης μουσικής «Γουόκμαν».

Όπως είπε ο υπεύθυνος ερευνητής του Εργαστηρίου Ερευνών Προωθημένων Υλικών της Sony Γιουίτσι Τοκίτα, η βιομπαταρία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αξιοποιεί ως «καύσιμα» τις Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες κάρτες που καταλήγουν στα σκουπίδια μετά τις γιορτές, αλλά και όλο αυτό το χαρτομάνι που, όλο τον χρόνο, έχει την ίδια κατάληξη.

Η ανάπτυξη της νέας οικολογικής μπαταρίας βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια, αλλά οι Ιάπωνες ερευνητές ευελπιστούν ότι, αν και όταν βγει στην αγορά, θα έχει πολλές εμπορικές εφαρμογές, ενώ ήδη η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace χαιρέτισε την εφεύρεση. Προς το παρόν πάντως η μπαταρία μπορεί να τροφοδοτήσει μόνο μικρές συσκευές και για λίγο, οπότε υστερεί σε σχέση με τις μπαταρίες του εμπορίου.

Οι μηχανικοί της Sony δεν είναι οι μόνοι που ερευνούν τις δυνατότητες δημιουργίας χαρτο-μπαταριών. Το 2009, ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια μπαταρία από φύλλα χαρτιού καλυμμένα με μελάνι από νανοσωλήνες άνθρακα και νανοσύρματα αργύρου. Στόχος τους, όπως είπαν, είναι να δημιουργήσουν τελικά μια πρωτοποριακή ανθεκτική μπαταρία που θα διαρκεί για 40.000 κύκλους επαναφόρτισης.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Βοήθεια στους μετανάστες


Και αυτό το Σάββατο 14/1, στην Πάτρα, στον Εσπερο (πάνω μέρος πλ. Γεωργίου) και στο στέκι μας, Ιωάννου Βλάχου 19, από τις 10.30 ως τις 12.30 μαζεύουμε κουβέρτες, sleeping bags, παπλώματα και ρούχα (και βεβαίως τρόφιμα) για τους πρόσφυγες. Η ανάγκη ειναι μεγάλη. Παρακαλούμε διαδώστε το.
--
Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Σχολεία χωρίς θέατρο-Ψήφισμα διαμαρτυρίας



Σύλλογος Αποφοίτων τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ

Στις 22/12/2011 δημοσιεύθηκε το υπ’ αριθμ. 124662/Γ2/1-11-2011 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. με θέμα «Έγκριση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πιλοτική τους εφαρμογή του επιστημονικού πεδίου Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης», όπου αναφέρεται ότι θα διδάσκονται μόνο τα μαθήματα της Μουσικής και των Εικαστικών τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής καταργείται πλέον στα πιλοτικά Δημοτικά Σχολεία. Το μάθημα του Θεάτρου δε θα ενταχθεί στα πιλοτικά Γυμνάσια, ενώ έχει ήδη καταργηθεί από τον Σεπτέμβρη του 2011 το μάθημα Στοιχεία Θεατρολογίας στο Νέο Λύκειο.
Αποδεικνύεται πως το νέο σχολείο κάθε άλλο παρά τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών εξυπηρετεί, εφόσον το μάθημα του Θεάτρου καταργείται εντελώς παραά τη χρησιμότητά του στην εξοικείωση των μαθητών με την ομαδοσυνεργατική μέθοδο και τις βιωματικές μαθησιακές δραστηριότητες.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. και επίδοση του ψηφίσματος, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Υ.Π.Δ.Μ.Θ. (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι) και ώρα 11:00.

Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη!

Τα αιτήματα μας είναι:

- Την άμεση ανάκληση της υπ’ αριθμ. 124662/Γ2/1-11-2011 (22/12/2011) απόφαση του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. με θέμα «Έγκριση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πιλοτική τους εφαρμογή του επιστημονικού πεδίου Πολιτισμός και Δραστηριότητες Τέχνης»

- Την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης που καταργεί το μάθημα «Στοιχεία Θεατρολογίας» από την Α’ Λυκείου.

- Την προσθήκη του μαθήματος του Θεάτρου ως διακριτού γνωστικού αντικειμένου γαι την θεματική «Πολιτισμός» στη πρόταση Α’για το Νέο Σχολείο.

- Την απόσυρση της πρότασης Β’ που υποβιβάζει το Θέατρο σε δραστηριότητα τέχνης πραγματοποιούμενη από εκπαιδευτικό ενδιαφερόμενο της οικείας σχολικής μονάδας.

- Την σύσταση κλάδου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την δημιουργία οργανικών θέσεων για τον κλάδο Π.Ε. 32 καθώς και την δημιουργία οργανικών θέσεων για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση- Ένας θεατρολόγος ανά σχολική μονάδα.

- Την καθιέρωση και θεσμοθέτηση της Θεατρικής Αγωγής ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

- Την κατα αποκλειστικότητα πρώτη ανάθεση των μαθημάτων Θεατρικής Αγωγής και Θεάτρου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τον κλάδο Π.Ε.32.

- Την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για την ανάθεση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής και Θεάτρου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

- Την ανάθεση του μαθήματος «Τέχνη και Πολιτισμός» των τάξεων Β’ & Γ’ του Νέου Λυκείου και στον κλάδο ΠΕ32.

- Την καθιέρωση ενιαίου δωδεκάχρονου δημόσιου δωρέαν σχολείου και την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα.

- Μόνιμους διορισμούς για το πρόγραμμα Αισθητικής Αγωγής στα Δημοτικά σχολεία με ΕΑΕΠ.

- Όχι στις τοποθετήσεις αναπληρωτών πολλαπλών ταχυτήτων.

- Υπαγωγή όλων των προσλήψεων αναπληρωτών στον κρατικό προϋπολογισμό.

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς-όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.


Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

"Μη φοβάσαι , μίλα"


Της Goldfinger
Μη φοβάσαι, δες το μέχρι το τέλος… Έχεις ωραίους φόβους και ωραίες ιδέες.  Τόσο, που αρχίζεις να μην φοβάσαι τίποτα. 
Υ.Γ :
Η ταινία «Μη φοβάσαι, μίλα», δια χειρός, του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας πήρε το Βραβείο Συνηγόρου του Παιδιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 2011 - ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα της Camera Zizanio. 
Η ταινία είναι αποτέλεσμα τρίμηνων εργαστηρίων με τα παιδιά και εκφράζει τους φόβους και τις αγωνίες των μαθητών της 6ης τάξης, που συνδέονται με το άγχος της μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο αλλά και το άγχος της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών και οικογενειακών προβλημάτων που τα ίδια βιώνουν. Παράλληλα, στην ταινία τα παιδιά εκφράζουν και τρόπους αντιμετώπισης των φόβων και των δυσκολιών τους.




Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Μαθαίνοντας από το ξιπόλητο κίνημα



Στο Ρατζαστάν της Ινδίας, ένα πρωτότυπο σχολείο μαθαίνει σε αγρότισσες και αγρότες --συχνά αγράμματους-- πώς να γίνουν μηχανικοί ηλιακής ενέργειας, τεχνίτες, οδοντίατροι και γιατροί, στα χωριά τους. Ονομάζεται Ξυπόλητο Κολέγιο κι ο ιδρυτής του, ο Μπάνκερ Ρόι, μας εξηγεί πώς λειτουργεί.