Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Σκαγιοπούλειο: ΣΤΟΠ στα σχέδια για νέα δόμηση, τώρα!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σκαγιοπούλειο: ΣΤΟΠ στα σχέδια για νέα δόμηση, τώρα!
Απαιτείται άμεση παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής

Είναι γνωστό ότι η Πάτρα έχει σοβαρή έλλειψη ανοικτών χώρων πρασίνου στον αστικό πυκνοκατοικημένο της ιστό. Αυτό δίνει και το μέτρο της σημασίας που έχει η διατήρηση των όποιων υπάρχουν ακέραιων.
Ο κήπος του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, που περικλείεται από τις οδούς Ιεροθέου, Μαυροκορδάτου, Κορυτσάς και Σολωμού, είναι ένας πολύτιμος πνεύμονας υψηλού πρασίνου, ο οποίος μαζί με τα κτίσματα που υπάρχουν μέσα σ’ αυτόν καλύπτει περίπου 35 στρέμματα και αποτελεί τον κυριότερο εύκολα προσβάσιμο στο κοινό και ιδίως τα παιδιά χώρο ανοικτού πρασίνου της Δυτικής Πάτρας. Για το λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως «κήπος νεότητας» με ΚΥΑ από το 1983.
Μετά τη μείωση της έκτασης του πρασίνου με την οικοδόμηση, πριν 10 χρόνια, παρά τις προσπάθειες της ΟΙΚΙΠΑ και την υπόδειξη εναλλακτικών λύσεων, του νέου κτιρίου Ορφανοτροφείου για τα λίγα παιδιά που έχουν απομείνει, νέα επιχείρηση τσιμεντοποίησης - σαλαμοποίησης του κήπου βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως με ανακοίνωσή μας τον περασμένο Ιούλιο είχαμε ήδη καταγγείλει..  Επιδιώκεται από το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας του Σκαγιοπουλείου η οικοδόμηση κλειστού γηπέδου μπάσκετ και ανοικτού γυμναστηρίου  μέσα στον Κήπο.
Το θέμα είχε συζητηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού τον περασμένο Ιούλιο και είχε αναβληθεί η λήψη απόφασης «για να ληφθεί η γνώμη και του δημάρχου Πατρέων». Ήδη, όμως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, παρά την αρνητική τοποθέτηση του ΔΣ του Σκαγιοπουλείου κληροδοτήματος, υπάρχει θετική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπ. Πολιτισμού (το νεοκλασικό κτίριο και ο κήπος έχουν κριθεί διατηρητέα και υπάγονται στο ΥΠΠΟ)  για κατασκευή του κλειστού τσιμεντο-τέρατος πίσω από τα παραδοσιακά διατηρητέα κτίρια του Σκαγιοπουλείου, (κύριο και βοηθητικό), με θυσία πολλών δέντρων και μιας παιδικής χαράς!
Σε αυτήν την επιλογή φαίνεται πως είχε καταλήξει και ο προηγούμενος ΓΓ της περιφέρειας κ. Αποστολόπουλος, παρά το γεγονός ότι η πόλη διαθέτει ήδη κλειστό γυμναστήριο στου Λαδόπουλου, 3 κλειστά γήπεδα μπάσκετ (Τόφαλος, Ολυμπιάδα, Απόλλωνας), και δυσκολεύεται να τα συντηρήσει!
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας,  απευθύνει δημόσια έκκληση στο νέο δήμαρχο της Πάτρας Γιάννη Δημαρά να δηλώσει προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων άμεσα, με έμφαση και γραπτά την αντίθεσή του στα σχέδια τσιμεντοποίησης του Σκαγιοπουλείου Κήπου.
Επίσης, να αξιοποιήσει το θεσμικό ρόλο που έχει στα πλαίσια του Δ. Σ. του Ιδρύματος του Σκαγιοπουλείου Ορφανοτροφείου για να τεθεί οριστικό τέρμα στις προσπάθειες κάποιων να μετατρέψουν τον πολύτιμο αυτό για όλους τους πατρινούς, και ιδίως τα παιδιά, χώρο σε οικόπεδο για έμμεση εξυπηρέτηση σκοπών που δεν έχουν σχέση με το δημόσιο συμφέρον.
Καλούμε επίσης και τον νέο Περιφερειάρχη κ. Απ. Κατσιφάρα, (στον οποίον υπάγεται η εποπτεία των κληροδοτημάτων), να μη συναινέσει στο έγκλημα αυτό που επιχειρείται.
Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, η ΟΙΚΙΠΑ, και οι άλλοι τοπικοί σύλλογοι  έχουν ήδη αντιδράσει και θα αντιταχθούν σθεναρά στα σχέδια αυτά.
Δεν μπορεί στο όνομα των λίγων παιδιών που έχει το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας του Σκαγιοπουλείου, να ικανοποιούνται τα σχέδια ενός αθλητικού σωματείου σε βάρος τελικά της περιοχής και της πόλης

Η Πάτρα χρειάζεται περισσότερους ανοικτούς χώρους πρασίνου – ανάσες υγείας και ποιότητας ζωής και όχι συρρίκνωση των ήδη υπαρχόντων.

Ο ΣΚΑΓΙΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΚΗΠΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΚΕΡΑΙΟΣ!
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου