Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Οι οικολογικές επιπτώσεις της διαρροής πετρελαίου


Επιπτώσεις από τη διαρροή πετρελαίου από την καταστροφή της εξέδρας Deepwater Horizon της BP σε χελώνες, θαλάσσια θηλαστικά, καφέ πελεκάνους και ερυθρό τόνο.Οι οικολογικές επιπτώσεις αυξάνονται ταχύτατα καθώς καθημερινά διαρρέουν περίπου 9.500.000 λίτρα αργού πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού.

Ο εφιάλτης στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζεται...

Δείτε τη διαρροή στον κόλπο του Μεξικού ζωντανά


ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ

Η διαρροή πετρελαίου της εξέδρας Deepwater Horizon της BP μπορεί να βλάψει πολλά είδη θαλάσσιας χελώνας, κάποια εκ των οποίων θεωρούνται είδη υπό εξαφάνιση και ζουν, αποδημούν και αναπαράγονται στον Κόλπο του Μεξικού. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τη χελώνα Kemp’s Ridley –είδος υπό εξαφάνιση- που ζει αποκλειστικά στο δυτικό Κόλπο του Μεξικού. Επιπλέον, η κύρια περιοχή διατροφής του είδους Kemp’s Ridley βρίσκεται στο σημείο της διαρροής.

Οι θαλάσσιες χελώνες φτιάχνουν τις φωλιές τους σε παραλίες και κάποιες ενήλικες θηλυκές χελώνες θα ‘αρνηθούν’ να τις φτιάξουν σε παραλίες που έχουν μολυνθεί. Επιπλέον, ακόμα και το να πλησιάσουν στις παραλίες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να καλυφθούν από πετρέλαιο. Η πετρελαιοκηλίδα της BP έχει ήδη φτάσει στις ακτές του Κόλπου και στα γύρω νησιά, και θα μπορούσε να επηρεάσει την επιτυχή εκκόλαψη των θαλάσσιων χελωνών. Η National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) αποκάλυψε ότι ακόμη και αν τα αυγά των θαλάσσιων χελωνών επιζήσουν για να εκκολαφθούν, η έκθεσή τους στο πετρέλαιο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές ανωμαλίες. Επίσης, οι ειδικοί της NOAA υποστηρίζουν ότι αν τα αυγά των θαλάσσιων χελωνών εκτεθούν σε πετρέλαιο κατά το τελευταίο μισό της περιόδου επώασης, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκκολαφθούν.

Οι θαλάσσιες χελώνες-νεοσσοί περνούν μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου τους στην επιφάνεια του νερού σε σύγκριση με τις ενήλικες, και έτσι ο κίνδυνος έκθεσης σε πετρέλαιο είναι μεγαλύτερος. Οι Θαλάσσιες χελώνες που εκτίθενται σε πετρέλαιο ενδέχεται να υποστούν σωματικές βλάβες, να παρουσιάσουν εντερικά προβλήματα και προβλήματα άνωσης λόγω των τοξικών επιδράσεων του πετρελαίου και των χημικών διαλυτών.


ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Η πετρελαιοκηλίδα της εξέδρας Deepwater horizon της BP αποτελεί μια τρομακτική απειλή για τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια που πρέπει να βγουν στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσουν. Το πετρέλαιο στην επιφ

άνεια του νερού, καθώς και οι τοξίνες στον αέρα από το πετρέλαιο, μπορεί να τα βλάψουν και να μολύνουν την τροφή τους.

Τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως είναι οι φάλαινες φυσητήρες και τα ρινοδέλφινα που βρίσκονται στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδας μπορεί να δηλητηριαστούν από την έκθεσή τους στο πετρέλαιο, και να υποστούν οργανικές βλάβες, έλκη ή εσωτερικές

αιμορραγίες. Ακόμα και οι αναθυμιάσεις του πετρελαίου στην επιφάνεια του νερού μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στα θαλάσσια θηλαστικά με το να βλάψουν το αναπνευστικό τους σύστημα, κάτι που θα δυσκολέψει την αναπνοή τους. Οι νεαρές φάλαινες και τα δελφίνια είναι ιδιαίτερα τρωτά καθώς δεν έχουν προστατευτικό στρώμα λίπους, άρα το δέρμα τους είναι πιο ευάλωτο σε χημικά εγκαύματα και μολύνσεις.

Μετά την πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez, έρευνες έδειξαν ότι οι πληθυσμοί θαλάσσιων θηλαστικών μειώθηκαν σημαντικά για πολλά χρόνια μετά την καταστροφή. Συγκεκριμένα, έρευνα για τις όρκες (φάλαινες δολοφόνους) αποκάλυψε ότι δύο πληθυσμοί

όρκας μειώθηκαν κατά περίπου 40% μετά την πετρελαιοκηλίδα. Επιπλέον, η αναπαραγωγική ικανότητά τους ήταν σημαντικά μειωμένη και σχεδόν το μισό των νεογέννητων δεν επέζησε.

ΚΑΦΕ ΠΕΛΕΚΑΝΟΙ

Στις 7 Μαΐου 2010, η U.S. Fish and Wildlife Service έκλεισε το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Breton, μια έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων άγριας ζωής, που αποτελεί καταφύγιο των Καφέ Πελεκάνων, του πουλιού - σύμβολο της πολιτείας της Λουιζιάνα. Ήδη, πυκνό ρευστό πετρέλαιο έφτανε στη στεριά σε αυτό το καταφύγιο.

Τα νησιά του καταφύγιου Breton είναι περιοχές όπου φωλιάζουν και βρίσκουν τροφή οι Καφέ Πελεκάνοι, ένα είδος που βρίσκεται τώρα (Μάιος) στη μέση της περιόδου της αναπαραγωγής του. Πρόσφατες έρευνες του Εθνικού Πάρκου Άγριας Ζωής Breton εντόπισαν περίπου 2.000 ζευγάρια πελεκάνων. Η πετρελαιοκηλίδα της BP μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή στη φάση αναπαραγωγής των Πελεκάνων, καθώς πολλά ζευγάρια είναι ήδη σε φάση επώασης των αυγών και θα φωλιάσουν με τα μικρά τους στην περιοχή για αρκετούς μήνες. Ο πληθυσμός των Πελεκάνων επίσης είναι απίθανο να μετακινηθεί από τα πετρελαιωμένα νερά καθώς ήδη έχουν φωλιάσει στην περιοχή. Η διαταραχή του κύκλου αναπαραγωγής του Καφέ Πελεκάνου, σε συνδυασμό με το μικρό βαθμό αναπαραγωγής του, μπορεί να μειώσει τον πληθυσμό του απειλούμενου αυτού είδους.

Οι καφέ Πελεκάνοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι επειδή φωλιάζουν στο έδαφος ή σε περιοχές με μαγκρόβια βλάστηση κατά μήκος της ακτογραμμής. Επιπλέον, οι Καφέ Πελεκάνοι εξαρτώνται από την υγεία των παράκτιων υδάτων, και προκειμένου να «ψαρέψουν» βουτάνε απευθείας στο νερό. Αν οι Πελεκάνοι έρθουν σε επαφή με το πετρέλαιο, μπορεί να μη μπορέσουν να πετάξουν, να επιπλεύσουν ή να μείνουν ζεστοί κάτω από πετρελαιωμένα φτερά.


ΕΡΥΘΡΟΣ ΤΟΝΟΣ

O Ερυθρός Τόνος του Βορείου Ατλαντικού είναι ήδη στα όρια της εξαφάνισης λόγω της υπεραλίευσης και η διαρροή από την καταστροφή της εξέδρας Deepwater Horizon της BP μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πληθυσμό του Ερυθρού τόνου στον Κόλπο του Μεξικού. Ο Ερυθρός Τόνος είναι ένα είδος που μας ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς ωοτοκεί στον Κόλπο του Μεξικού μεταξύ των μέσων Απριλίου και μέσων Ιουνίου. Δυστυχώς, η πετρελαιοκηλίδα της εξέδρας Deepwater Horizon της ΒΡ εστιάζεται κοντά σε ένα από τα σημεία που αυτά τα ψάρια συνηθίζουν να αναπαράγονται. Οι νεαροί τόνοι θα είναι πιο ευάλωτοι στις τοξικές επιδράσεις του πετρελαίου και στα χημικά διαλυτικά. Οι ενήλικοι Ερυθροί Τόνοι θα επηρεαστούν επίσης καθώς το πετρέλαιο κινείται προς τα πάνω στην τροφική αλυσίδα, επηρεάζοντας τη λεία του τόνου ή καθιστώντας τη σε ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της περιόδου γονιμοποίησης. Επιπλέον, το πετρέλαιο μπορεί να εισχωρήσει στα βράγχια του τόνου κάνοντας δύσκολο για το ψάρι να αναπνεύσει και μειώνοντας την πιθανότητα επιβίωσης.


ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ

Η καταστροφή της εξέδρας Deepwater της ΒΡ και άλλες παρόμοιες καταστροφές είναι το προβλέψιμο αποτέλεσμα της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν τώρα για να:

• απαγορεύσουν τις νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις

• περάσουν νομοθεσία που καθιερώνει μια καθαρή ενεργειακή επανάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

• θέσουν σε ισχύ πιο αυστηρούς κανονισμούς για τις βιομηχανίες άνθρακα και πετρελαίου ώστε να γίνουν ασφαλέστερες και πιο υπεύθυνες για τις βλάβες που προκαλούν.


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ

Βοήθησε να εμποδίσουμε άλλες καταστροφές, συμβάλλοντας στο να σταματήσουμε τις υπεράκτιες γεωτρήσεις. Η Greenpeace αγωνίζεται για να γίνει πραγματικότητα η Ενεργειακή Επανάσταση και η δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων.


Πηγή : Greenpeace



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου