Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

To φυσικό περιβάλλον στη νέα Ευρωβουλή

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εργασίες της νέας ευρωβουλής για την περίοδο 2009-2014 θα παίξουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Ευρωπαϊκής ηπείρου προς μια καλύτερη κοινωνία, προς μια δικαιότερη οικονομία. Έχουν δίκιο γιατί μια σειρά από σημαντικά ζητήματα και νομοθετήματα θα περάσουν από το νέο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Όμως υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών δεν θα επιτευχθεί, αν εξακολουθήσουμε να αγνοούμε το περιβάλλον και την συνεχώς εντεινόμενη κλιματική αλλαγή. Νομπελίστες οικονομολόγοι όπως ο Πολ Κρούγκμαν, φιλόσοφοι όπως ο Πέτερ Σλόντερνταϊκ, επιστήμονες όπως ο Τζέιμς Χάνσεν της ΝΑΣΑ έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει τα παραπάνω.

Και όντως, οι συνεδριάσεις στη νέα Ευρωβουλή θα αφορούν σε σημαντικό ποσοστό τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και εν γένει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι Ευρωβουλευτές έως το 2012, θα συζητήσουν κάποια καυτά θέματα που αφορούν στο περιβάλλον:

1. Αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2012. Η αναθεώρηση θα αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που καλύπτει σχεδόν το μισό του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς επίσης τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής, που και για τα δυο μαζί ξοδεύεται περίπου το 1/3 των συνολικών πόρων της ΕΕ. Η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει και τα προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας προς τις τρίτες χώρες, τα οποία καλύπτουν περίπου το 60% των πόρων που κατευθύνονται στα φτωχά κράτη.

2. Προστασία της βιοποικιλότητας και των νερών. Η ΕΕ θα πρέπει να κάνει πράξη τα αμέσως επόμενα χρόνια το στόχο που απέτυχε να υλοποιήσει έως το 2010, δηλαδή την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας ή με άλλα λόγια, να μην υπάρχει πλέον εξαφάνιση ειδών και υποβάθμιση οικοσυστημάτων.

3. Παύση της αποψίλωσης των δασών και της παράνομης υλοτομίας. Η ΕΕ είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές ξυλείας στον κόσμο, και περίπου το 19% των προμηθειών σε ξυλεία προέρχονται από παράνομη υλοτομία. Η ΕΕ τα επόμενα χρόνια καλείται να ψηφίσει ένα νέο νόμο για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων παράνομης υλοτομίας στην Ευρώπη.

4. Αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Έως το 2012 θα αναθεωρηθεί η πολιτική της ΕΕ για την προστασία των αποθεμάτων ψαριών που πλέον μειώνονται επικίνδυνα.

5. Η παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στην Κοπεγχάγη και οι πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα την περίοδο 2012-2020. Οι παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα βαδίζουν ασθμαίνοντας. Παρά τις αρχικές φιλότιμες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ηγηθεί του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντηρητική στροφή των ευρωπαϊκών κρατών, με μεγάλο χαμένο τις οποίες ευκαιρίες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών στην ερχόμενη κρισιμότατη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα γίνει στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009. Όμως στην Κοπεγχάγη πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί μια φιλόδοξη συμφωνία για το διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος.

Είναι φανερό ότι στη νέα Ευρωβουλή, οι Ευρωβουλευτές θα κληθούν να κόψουν το καρπούζι πολλές φορές. Το θέμα είναι να αντιληφθούν ότι το περιβάλλον είναι απαραίτητο συστατικό της ευημερίας των πολιτών. Για αυτόν το λόγο, το WWF Ελλάς θεωρεί ότι το περιβάλλον και δη η κλιματική αλλαγή, πρέπει να αποτελέσει σημαντικό κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Κατά την άποψη της οργάνωσης πρέπει να εκλέξουμε Ευρωβουλευτές που θα σχεδιάσουν φιλόδοξες πολιτικές για το περιβάλλον. Καλούμαστε να εκλέξουμε Ευρωβουλευτές που θα φροντίσουν να ενσωματώσουν πραγματικά το περιβάλλον στις τομεακές πολιτικές. Καλούμαστε, τέλος, να στηρίξουμε τους ευρωβουλευτές που πιστεύουν ειλικρινά ότι η καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν αντιμετωπιστεί παράλληλα και η κλιματική κρίση.

Μία συνεργασία του tvxs με το WWF Ελλάς



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου