Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Κι όμως η Γη υπερθερμαίνεται !

Θερμότερη γίνεται η επιφάνεια της γης σύμφωνα με μία νέα έρευνα μίας ομάδας επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, η οποία δίνει απάντηση στους υποστηρικτές του «Climategate».
 

Στο πλαίσιο του προγράμματος BEST (Berkeley Earth Surface Temperature), που είχε στόχο να διερευνήσει τους ισχυρισμούς των επιστημόνων σχετικά με την αύξηση ή όχι της θερμοκρασίας του πλανήτη, η αρμόδια ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε πληροφορίες από το 1800, από πολλές πηγές, μεταξύ άλλων και από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, αλλά και από τα στοιχεία των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται πως το 2009 «έσκασε» το «Climategate», που αφορούσε κατηγορίες σχετικά με την παραπληροφόρηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, υποστηρίζοντας πως τα δεδομένα είναι «φουκωμένα».

Σε μία προσπάθεια επανάκτησης της αξιοπιστίας, ο Richard Muller, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ξεκίνησε το Berkeley Earth Project, δημιουργώντας μία ερευνητική ομάδα από 10 επιφανείς επιστήμονες.

Συγκεντρώνοντας και καταχωρώντας πλήθος δεδομένων από περίπου 40.000 μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μία γραφική παράσταση για την κίνηση της θερμοκρασίας στη Γη από το 1800 μέχρι σήμερα.

Το συμπέρασμα της ερευνητική ομάδας ήταν ίδιο με αυτό των επιστημόνων που αμφισβητήθηκαν και κατηγορήθηκαν για «φούσκωμα» των στοιχείων. Η Γη υπερθερμαίνεται και μάλιστα από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα η μέση θερμοκρασία της επιφάνειάς της έχει αυξηθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι αλλαγές στη θερμοκρασία της επιφάνειας της γης φαίνεται πως οφείλονται κυρίως στις αλλαγές των θαλάσσιων θερμοκρασιών του βορείου Ατλαντικού.

Πηγή : tvxs



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου