Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Δίκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά

ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ
Βύρωνος 20Α, 26222 ΠΑΤΡΑ
Τηλ – fax: 2610 321010
email: oikipa@otenet.gr  
url: www.oikipa.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Συμμετοχή της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ στο Δίκτυο Υπευθύνων Παρακολούθησης Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά


Κιάλια, τηλεσκόπιο, φωτογραφική μηχανή, οδηγός πεδίου, σημειωματάριο, κατάλληλη ενδυμασία και είμαστε έτοιμοι για παρατήρηση πουλιών (birdwatching). Αν και στο εξωτερικό αποτελεί ιδιαίτερο αγαπητό χόμπι, στην Ελλάδα τα τελευταία μόλις χρόνια γίνονται έντονες προσπάθειες από συγκεκριμένους φορείς να διαδοθεί η παρατήρηση των πουλιών και όχι μόνο. 
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.) ξεκινάει μια νέα εθελοντική δράση με την συμμετοχή της στο Δίκτυο των Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας (IBA) της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Το Δίκτυο των Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ) επεκτείνεται σε νέες περιοχές και αναζητά νέους εθελοντές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην παρακολούθηση και προστασία μιας από τις 196 περιοχές ΙΒΑ. 
Η Λιμνοθάλασσα Καλογριάς, Δάσος Στροφυλιάς και Έλη Λάμιας (GR098) ενδείκνυται απόλυτα για birdwatching, αφού η ποικιλομορφία των βιοτόπων της και η πλούσια ορνιθοπανίδα παρέχουν τη δυνατότητα για παρατήρηση-αναψυχή αλλά και για μελέτη, προστασία, παρακολούθηση των άγριων πουλιών και των βιοτόπων της. 

Όσα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο δίκτυο ξεκινώντας απο φέτος μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Υπεύθυνος για την ΟΙΚΙΠΑ θα είναι ο περιβαλλοντολόγος Μαμάσης Διονύσης ενώ για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Συντονίστρια Δικτύου Υπευθύνων Παρακολούθησης ΙΒΑ η κα. Μαργαρίτα Τζάλη. 

Η Ορνιθολογική αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει κατάλληλα τα άτομα αυτά ώστε να σχηματίσει μία σταθερή ομάδα συνεργατών-εθελοντών σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο και τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ΙΒΑ μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες της Ορνιθολογικής: www.ornithologiki.gr/iba & www.ornithologiki.gr/caretakers .
Η φυσιολατρία υπήρξε χαρακτηριστικό γνώρισμα του Έλληνα από αρχαιοτάτων χρόνων και μάλιστα παρατηρούσε το πέταγμα των πουλιών, προκειμένου να ερμηνεύσει όχι μόνο τις επικείμενες καιρικές συνθήκες αλλά και τους οιωνούς. Σήμερα βέβαια η ορνιθοπαρατήρηση αποτελεί απόλαυση και εποικοδομητική διάθεση του ελεύθερου χρόνου και όχι μόνο. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, αποτελεί ο σεβασμός στη φύση και η καλλιεργημένη οικολογική συνείδηση. Ο σωστός ορνιθοπαρατηρητής-birdwatcher δεν σέβεται μόνο τα πουλιά και τις φωλιές τους αλλά και τους βιοτόπους τους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου