Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η γέννηση ενός εφήμερου νησιού

Της Βάλιας Μπαζού

Βλέποντας αυτό το βίντεο συνειδητοποιείς ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν διαθέτει ούτε για δείγμα ένα Καβάτσι που να έχει ως στόχο ζωής να «σπάσει» τον ωκεανό της μετριότητας…
Δεν διαθέτει ένα Καβάτσι που θα «πλημμυρίζει» από δημιουργία, φαντασία, οργή, θυμό και επιμονή. Ένα Καβάτσι που θα εκρήγνυται μέχρι να καταφέρει να «σπάσει» την ομοιομορφία του τίποτα και να δημιουργήσει ένα νέο νησί, μια νέα γη, έναν νέο τόπο.
Το Καβάτσι, υποθαλάσσιο ηφαίστειο  στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στα νησιά του Σολομώντα, έγινε πριν λίγο καιρό γνωστό όταν η κάμερα του BBC Εarth κατέγραψε , για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη, τη σκληρή μάχη που διεξάγει εδώ και 72 χρόνια με τον ωκεανό στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μέσα από τις «στάχτες» του ένα νέο νησί.
Από το 1939, χρονιά της πρώτης καταγεγραμμένης έκρηξης και μέχρι σήμερα, το Καβάτσι έχει προσπαθήσει 12 φορές να διαλύσει την κυριαρχία του ωκεανού. Το κατάφερε μόνο μία. Το δημιούργημά του ήταν ένα νησί μήκους 1 χιλιομέτρου, ένα εφήμερο νησί, που τελικά υπέκυψε στη σφοδρή αντίδραση του ωκεανού.
Το Καβάτσι, όμως, επιμένει γιατί ξέρει ότι η λάβα μπορεί να νικήσει το νερό.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου