Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ένα μήνα αργότερα, λόγω καλοκαιρίας, «κοιμήθηκαν» οι αρκούδες


Ένα περίπου μήνα αργότερα από ό,τι συνηθίζουν, λόγω της καλοκαιρίας, έπεσαν σε χειμέριο ύπνο οι αρκούδες που ζουν ελεύθερες στην φύση. Αντίθετα, όπως αναφέρει εκπρόσωπος του Αρκτούρου, οι αρκούδες που ζουν σε αιχμαλωσία έχουν «κοιμηθεί» από τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Είναι λογικό να έχουν αυτή τη χρονική διαφορά, γιατί οι αρκούδες που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας έχουν απόκλιση από τον φυσικό βιολογικό κύκλο» εξήγησε η Βάσω Πετρίδου.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι από έρευνες σε περιοχές όπου ζουν αρκούδες, διαπιστώθηκε ότι έχουν ήδη φωλιάσει περίπου από τα μέσα Ιανουαρίου, λίγο αργότερα από ό,τι συνηθίζεται, λόγω του σχετικά καλού καιρού.

«Οι 13 αρκούδες που ζουν στο καταφύγιο του Αρκτούρου, στο Νυμφαίο, έχουν κοιμηθεί νωρίτερα και το καταφύγιο έχει κλείσει τις πόρτες του στους επισκέπτες» κατέληξε.

Ο χειμέριος ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αρκούδα, αφού την προστατεύει από την έλλειψη τροφής που υπάρχει στη φύση, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και επιπλέον, κατά τη δίμηνη διάρκειά του, οι θηλυκές γεννούν από ένα έως δύο και σπανιότερα τρία μικρά, τα οποία είναι τυφλά και γυμνά, ενώ ζυγίζουν μόλις 350-400 γραμμάρια.

Πάντως, οι αρκούδες που ζουν στο καταφύγιο είναι στειρωμένες γιατί, σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές, δεν πρέπει να αναπαράγονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας. «Τα μικρά δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια, κατά την απελευθέρωσή τους, να επιβιώσουν στο δάσος» εξήγησε η κα Πετρίδου.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως ενώ όλα τα ζώα που πέφτουν σε χειμέριο ύπνο πρέπει κατά καιρούς να ξυπνήσουν για να αποβάλουν τα ούρα τους, η αρκούδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παρόμοιο διότι διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό ανακύκλωσης της ουρίας.


Πηγή : Το Βήμα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου