Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Περιβαλλοντική κρίση και ενεργειακή φτώχεια



Εκτός από την οικονομία, η κρίση που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό εκτείνεται σε δύο ακόμα τομείς: περιβάλλον και ενέργεια. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης είναι πιο απειλητικά από ποτέ και το φαινόμενο των περιβαλλοντικών προσφύγων όλο και μεγαλώνει. Το tvxs επικοινώνησε με τον κ. Νίκο Χρυσόγελο, μέλος της γραμματείας των Οικολόγων Πρασίνων, ο οποίος μας μίλησε για την οικολογική καταστροφή που ήδη βιώνουμε και θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον.

Η περιβαλλοντική κρίση ακολουθεί το μοντέλο της οικονομικής και πλήττει κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Το χαμηλό εισόδημα, τα ακριβά καύσιμα και η κακή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων δημιουργούν το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας. Το φαινόμενο αυτό είναι ουσιαστικά η κατανάλωση περισσότερο από το 10% του εισοδήματος μιας οικογένειας για αγορά ενέργειας. Στην Ελλάδα περισσότερο από 1,5 εκατ. νοικοκυριά εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία.

Γενικά, η Ελλάδα αποτελεί κατεξοχήν μια χώρα εξαιρετικά σπάταλη και ρυπογόνο και πρωτοπορεί στην κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων της. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η εκτροπή του Αχελώου και η εκτεταμένη ρύπανση στον Ασωπό.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να επιβιώσουν σήμερα με λιγότερο από 2 ευρώ την ημέρα, ενώ 150 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες έως το 2050. Ακόμα, η αποσταθεροποίηση της βιοποικιλότητας παγκοσμίως είναι γεγονός, με αποτέλεσμα ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών και των οικοτόπων τους να είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ.

Πηγή: tvxs



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου