Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικών Διαδικτυακών τόπων

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών «Μιχάλης Δερτούζος» και η «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε) σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) προκύρηξαν πρόσφατα διαγωνισμό για τη βράβευση των καλύτερων σχολικών δικτυακών τόπων Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και Διοικητικών μονάδων.

Ολοκληρώθηκε στις 6 Ιανουρίου η φάση του αρχικού ελέγχου διαδικτυακών τόπων σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια), διοικητικών μονάδων (διευθύνσεις & Γραφεία Εκπαίδευσης) και εξωτερικών διαδικτυακών που αφορούσε στην ικανοποίηση των κριτηρίων συμμετοχής στο διαγωνισμό.


Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010 ξεκίνησε η Α΄ Φάση του διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2010.

Σας ενημερώνουμε ότι στην Α΄ Φάση πέρασαν 113 από τα 2058 Δημοτικά που συμμετείχαν και 7 από τα 1033 Νηπιαγωγεία όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.


Ειδικότερα από την Αχαΐα προκρίθηκαν οι εξής δικτυακοί τόποι (στις παρενθέσεις οι κατασκευαστές των ιστοσελίδων):


4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ (Βιολέττα Σταύρου, δασκάλα)
25ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ (Ανδρέας Φίλιας, δάσκαλος)
32ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ (Ράνια Μπεκίρη, καθηγήτρια Αγγλικών)
36ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ (Χαράλαμπος Γούτσος, δάσκαλος)
42ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ (Ε. Μιχαλοπούλου)
55ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ (Αθανάσιος Μπακαστάθης, δάσκαλος)
60ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ (Δήμητρα Μυλωνάκη, δασκάλα)
66ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ (Σωτήρης Κοράκης, δάσκαλος)
3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ (Αλέξανδρος Τσιαγκλής)
11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΑΧΝΕΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ (Χριστακούδης Χρήστος, καθηγητής Πληροφορικής)
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΠΠΑ ΑΧΑΙΑΣ (Ανδρέας Λούκας, Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής)
13ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
5ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ - Τ.Α.Δ. (Ιωάννης Σπάχος, Φυσικός)
ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΡΑΧΝΕΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ (Θωμάς Σοφίας, καθηγητής Πληροφορικής)
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Σωτήρης Κοράκης, δάσκαλος)
2ο ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Περισσότερες πληροφορίες και τους 542 διαδικτυακούς τόπους που πέρασαν στην Α΄ Φάση του διαγωνισμού θα βρείτε στην ιστοσελίδα του 2ου Πανελλήνιου Εκπ/κού Συνεδρίου Ημαθίας


Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η ελληνική πανίδα απειλείται

Η πραγματική εικόνα των οικοσυστημάτων στη χώρα μας

Στοιχεία – σοκ για την ελληνική πανίδα παρουσιάζει η νέα, επικαιροποιημένη Βίβλος για την κατάσταση του ελληνικού ζωικού βασιλείου που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα, δεκαεπτά χρόνια μετά την προηγούμενη έκδοσή της.

Σύμφωνα με τη "Κόκκινη Βίβλο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας" 171 - από τα συνολικά 453 σπονδυλόζωα που αξιολογήθηκαν- απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως ψάρια του γλυκού νερού και αμφίβια. Ακολουθούν ερπετά, πουλιά και θηλαστικά, ενώ δύσκολη διαγράφεται η επιβίωση και για 297 από τα 591 είδη ασπόνδυλων (χερσαία σαλιγκάρια, αράχνες, κολεόπτερα κ.λπ.), που επίσης μελετήθηκαν.

Όσον αφορά τα θηλαστικά, ειδικότερα, στη Νο 1 επισφαλή κατηγορία ταξινομήθηκαν η μεσογειακή φώκια, ο λύγκας και το ελάφι, όταν μάλιστα το είδος αυτό αφθονεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για τα μισά, τέλος, από τα είδη των πουλιών- κυρίως αρπακτικά, υδρόβια και παρυδάτια- το πέταγμά τους στον ελληνικό ουρανό είναι αμφίβολο στο εγγύς μέλλον.

Στον αντίποδα, διαπιστώθηκε πως η ελληνική επικράτεια φιλοξενεί σήμερα 64 διαφορετικά είδη ερπετών, περίπου το 50% της συνολικής ευρωπαϊκής ερπετοπανίδας, καθώς αποτελεί περιοχή συνάντησης ευρωπαϊκών κι ασιατικών ειδών. Ελλάδα και Ισπανία εξάλλου είναι οι πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη σε σαλιγκάρια: η εγχώρια χερσαία μαλακοπανίδα περιλαμβάνει 680 είδη! Τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται αποκλειστικά στα νησιά του Αιγαίου, δυτικά της Πίνδου ή στη Βόρεια Ελλάδα, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και την κορυφή του Ολύμπου.

Λαθροθηρία - πυρκαγιές

Κυριότερες απειλές για όλα τα είδη των ελληνικών ζώων θεωρούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταστροφή των βιοτόπων τους, που σημαίνει υποβάθμιση ή απώλεια της τροφής τους. Λαθροθηρία, δηλητηριασμένα δολώματα, τεράστιες τα τελευταία χρόνια πυρκαγιές (σε Πελοπόννησο, Πάρνηθα, Ρόδο κ.α.), αλλά και μεγάλα τεχνικά έργα (π.χ. νέοι μεγάλοι οδικοί άξονες) επέφεραν μεγάλης κλίμακας μεταβολές στην εξάπλωση των χερσαίων και θαλάσσιων οργανισμών.

Το "Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας" αναθεωρήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας (συντονιστής Τάσος Λεγάκης), με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και του WWF Ελλάς. Είναι αποτέλεσμα των ομάδων εργασιών τις οποίες συγκρότησαν, επί δυόμισι χρόνια, περισσότεροι από 120 ζωολόγοι κι ερευνητές, από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ινστιτούτα και μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας

"Δεν συντάξαμε απλά έναν κατάλογο, αλλά και μια πλούσια πηγή δεδομένων- η οποία προσεχώς θα είναι και στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας- για τα είδη που απειλούνται, με πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που αν εφαρμοστούν μπορεί να αποτρέψουν ή να ελαττώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των πληθυσμών αυτών" ανέφερε η Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια του σχετικού προγράμματος, για λογαριασμό του WWF Ελλάς.

Πηγή: "Τα ΝΕΑ"